Βιβλίο

Οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας και Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος είναι οι Ρέα Γαλανάκη με το “Η άκρα ταπείνωση”, Θεόδωρος Γρηγοριάδης με το “Ζωή μεθόρια”, Τάκης Θεοδωρόπουλος με το “ Βερονάλ”, Κάλλια Παπαδάκη με το “Δενδρίτες” και Κωνσταντία Σωτηρίου με το “Η Αϊσέ πάει διακοπές”.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας είναι οι Γιάννης Ατζακάς με το “Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη”, Λένα Κιτσοπούλου με “ Το μάτι του ψαριού”, Έλενα Μαρούτσου με το “Οι χυδαίες ορχιδέες”, Ηλίας Παπαμόσχος με το “Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες” και Βασιλική Πέτσα με το “Μόνο το αρνί”.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης είναι οι Δημήτρης Αγγελής με το “Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου”, Σοφία Κολοτούρου με το “Η τρίτη γενιά”, Λουκάς Κούσουλας Λουκάς με το “Εν παραβολαίς”, Θανάσης Μαρκόπουλος με το “Χαμηλά ποτάμια” και Αριστέα Παπαλεξάνδρου με το “ Μας προσπερνά”.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής είναι οι Γιάγκος Ανδρεάδης με το “Ο τραγικός καθρέφτης. Αφήγηση και θέατρο την εποχή της κρίσης”, Γιώργος Αριστηνός με το “ Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό”, Σταύρος Ζουμπουλάκης με το “Υπό το φως του μυθιστορήματος”, Γιάννης Κιουρτσάκης με το “Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου” και Νίκος Φωκάς με το “Η μοναξιά της ποίησης”.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας είναι οι Βασίλης Βασιλικός με το “Ημερολόγιο Θάσου”, Γιώργος Βέης με το “Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις”, Λολίτα Γεωργίου με το “Συρία. Χρονικό σε θαμπό καθρέφτη” Ξένια Καλογεροπούλου με το “ Γράμμα στον Κωστή” και Γιώργος Χατζηδάκης με το «Ω, άγιε αιθέρα…» [Ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας].

Υποψήφιοι για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα είναι οι Μαρία Αρχιμανδρίτη με το “Η μοναξιά της καμπύλης”, Βασιλεία Γεωργίου με το “Η έκτη μέρα” , Γιάννης Καμπουράκης με “ Το φως αναλύεται σε χρώματα”, Μαίρη Κλιγκάτση με το “Πλευρικά”, Χρήστος Κολτσίδας με “Τα ορεινά” και Κων/να Κορρυβάντη με το “ Μυθογονία”.