Βιβλίο

«Ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους»

“Πρωτοδιάβασα τον «Μονόλογο του βασιλιά Λεοπόλδου» μαθήτρια γυμνασίου, μεσούσης της χούντας, από ένα τομίδιο που υπήρχε στην βιβλιοθήκη του πατέρα μου, εκδομένο το 1966 από το Θεμέλιο. Θυμάμαι πως αντηχούσε για καιρό στ΄ αυτιά μου εκείνη η χαμηλόφωνη οριστικότητα της φράσης «Το γνωρίζω καλά το ανθρώπινο γένος”. Δεν την έλεγε ο Λεοπόλδος, την έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, και μαζί του όλοι εκείνοι οι απαισιόδοξοι που η πικρία τους είναι το άλλο πρόσωπο του βαθύτατου ανθρωπισμού τους». Αυτά σημειώνει κλείνοντας την εμπεριστατωμένη εισαγωγή της στο «Τυράννων Μονόλογοι» του Μαρκ Τουέιν, η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια που διευθύνει την νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη σειρά βιβλίων «Μικρά Διαχρονικά» των  Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η σειρά στην οποία κυκλοφορούν ήδη οι τέσσερις πρώτοι τίτλοι, ενώ οι επόμενοι αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο, επιχειρεί να αναδείξει σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών, που οι ιδέες τους αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Η Σχινά αναρωτιέται ευφυώς εάν μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο. Για να δώσει την απάντηση: «Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να διαφωτίσει, να εξοργίσει, να προκαλέσει, να παρηγορήσει. Μπορεί να εμπνεύσει συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμη και πολέμους ή επαναστάσεις. Μπορεί να πλουτίσει απεριόριστα τη ζωή».

Στην σειρά «Μικρά Διαχρονικά» εκτός από  το «Τυράννων Μονόλογοι», του Μαρκ Τουέιν, σε μετάφραση Νάσου  Ταρκαζίκη, που περιλαμβάνει τα δυο μνημειώδη έργα πολιτικής σάτιρας όπως «Ο Μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου» και «Ο Μονόλογος του Τσάρου», κυκλοφορεί το έργο του Κάρολου Ντίκενς «Νυχτερινοί Περίπατοι», σε μετάφραση Ιάσωνα Καραχάλιου, μια γοητευτική και άκρως αποκαλυπτική περιπλάνηση του δημοφιλούς συγγραφέα στο νυχτερινό Λονδίνο, όταν, συνήθιζε σαν πλάνης,  να περπατά μετά τα μεσάνυχτα στους σκοτεινούς δρόμους για να καταπολεμήσει τις βασανιστικές του αϋπνίες. Πρόκειται για σύντομα κείμενα κοινωνικής παρατήρησης, που καταγράφουν με ακρίβεια, στοχασμό και ευαισθησία την αίσθηση της εσωτερικής και εξωτερικής ερημιάς, μέσα από συναντήσεις με άστεγους, μέθυσους, μικροπαραβάτες και προλετάριους στα έσχατα στάδια της ένδειας.

Η πασίγνωστη και επαναστατική, για την εποχή της, πρόταση του πατέρα του σιωνισμού Τίοντορ Χερτσλ για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους, που θα λύτρωνε τους επί αιώνες καταπιεσμένους Εβραίους της Ευρώπης από τις οδυνηρές επιπτώσεις του αντισημιτισμού, αναδεικνύεται στο έργο « To Εβραϊκό Κράτος», σε μετάφραση Ελένης Λούση, που όταν δημοσιεύτηκε το 1896, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, επηρέασε βαθιά την πολιτική σκέψη της εποχής και οδήγησε στην δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Κείμενα αντλημένα από το «Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση», το «Περί Κακοποίησης των Λέξεων» του Τζων Λοκ σε μετάφραση Άννας Δαμιανίδη, είναι γραπτά όπου ο μεγάλος διαφωτιστής εξετάζοντας τη γλώσσα από φιλοσοφική πλευρά, δίνει έμφαση στη διαύγεια και την ευκρίνειά της, τονίζοντας ότι μόνον έτσι μπορεί να γίνει μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας και όχι παραπλάνησης ή χειραγώγησης.

Σειρά «Μικρές Εισαγωγές»

Σύντομα, εύληπτα κείμενα για θέματα από την οικονομική ψυχολογία και την κλιματική αλλαγή έως τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την ανασφάλεια, περιλαμβάνει στις ίδιες εκδόσεις η νέα σειρά «Μικρές Εισαγωγές» , μια συλλογή βιβλίων αναφοράς που προσκαλεί Έλληνες και ξένους να καταγράψουν περιεκτικά, όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για όσα συζητούνται καθημερινά. Στην σειρά που διευθύνει ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, περιλαμβάνεται η κυκλοφορία 10 νέων τίτλων κάθε χρόνο.

Ήδη κυκλοφορούν τα έργα: «Οικονομική ψυχολογία» της Γιούλης Φωκά Καβαλιεράκη,  «Υγεία και Ιατρική Περίθαλψη» του Γιάννη Κυριόπουλου,  «Δημόσιο Χρέος » της Μιράντας Ξαφά ,  «Γυναίκες στην οικονομία» της Αντιγόνης Λυμπεράκη , «Φιλελευθερισμός» του Αριστείδη Χατζή ,  «Κλιματική Αλλαγή» της Εμμανουέλας Δούση και  «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» του Κων/νου Φίλη.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Νέα Σελίδα