Θέατρο

«Οι Δρόμοι του Χιονιού» στο Τόπος Αλλού

Με την πρεμιέρα του έργου “Οι Δρόμοι του Χιονιού” σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, κάνει την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου το Θέατρο Τόπος Αλλού στις 17 Νοεμβρίου. Μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, πέρασε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (με εταίρους άλλους θεατρικούς οργανισμούς), πραγματοποίησε 2 πιλοτικές παραστάσεις στο Χαλάνδρι με τον προσωρινό τίτλο Passport : Green Button και τώρα ολοκληρώνεται με τους «Δρόμους του Χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με μία πολυσήμαντη Ευρωπαϊκή συνεργασία τριών οργανισμών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση, όπως η Ιταλία και η Πολωνία.

Οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά παράνομα και κακοτράχαλα.

Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του την μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) την μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο ΤΟΠΟΣ Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK theater από την Πολωνία. Αποτέλεσμα της έρευνας και της συνεργασίας είναι “Οι δρόμοι του χιονιού”.

Οι καλλιτέχνες μέσα από την συνεργασία τους θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους άλλα και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, είναι η πόρτα για την γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο.

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξής της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.

Στην παράσταση θα ξετυλιχτεί η περιπέτεια απελπισμένων ανθρώπων που θέλουν να δουν τον ήλιο και κυρίως να τους δει και αυτός, Ταυτόχρονα όμως ξετυλίγονται και πτυχές της Ελληνικής ιστορίας από τον εμφύλιο μέχρι σήμερα.

Οι δρόμοι του χιονιού θα παρουσιαστούν στα μέσα Νοέμβρη (πρεμιέρα 17 Νοεμβρίου) στο θέατρο Τόπος αλλού με μία διανομή που θα προκύψει από την συνεργασία των τριών θεάτρων και θα συμμετάσχουν Πολωνοί, Ιταλοί και φυσικά Έλληνες ηθοποιοί.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βερόνα και στην Πολωνία.

Στην έρευνα συμμετείχαν Alfredo Saladini (AIDA FONDAZIONE) Marek Koschiolek (Teatr KRZYK)

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καμτσή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ-ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Κίνηση Marek Koschiolek
Χορογραφία Μαγδα Γεροσίδερη
Στίχοι Νίκος Καμτσής
VIDEO:ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Anna Giniewska, Marek Kosciolek (Πολωνία), Irene Gandolfi (Ιταλία)

Από 16 Νοεμβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο 8.30, Κυριακή 7:30

Κεφαλληνίας 17 &Κυκλάδων, Κυψέλη

2108656004, 2108679535