featured Βιβλίο Εικαστικά

“Ένα μουσείο πρέπει να είναι σαν μυθιστόρημα”

Ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του 24ου Συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που ολοκληρώνει τις εργασίες του το Σάββατο 9 Ιουλίου, στο Μιλάνο.

Ιδρυτής του Μουσείου της Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος συγγραφέας απευθύνθηκε στους συνέδρους με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, τονίζοντας ότι στο μέλλον χρειαζόμαστε «μικρότερα και οικονομικότερα μουσεία, που να απευθύνονται στην ανθρωπιά μας».

Στην ομιλία του, ο Ορχάν Παμούκ έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης των μνημειακών, πολυτελών εθνικών μουσείων, που αντιπροσωπεύουν το κράτος και τα σύμβολά του, την εθνική αφήγηση και την Ιστορία με κεφαλαίο Ι. «Οι στόχοι αυτοί δεν είναι αθώοι» τόνισε.

Παρομοίασε τη μετατροπή των παλατιών σε εθνικά μουσεία με τη μετάβαση από το έπος στο μυθιστόρημα, τόνισε όμως ότι αυτά τα τελευταία δεν είναι σαν το μυθιστόρημα, καθώς συνήθως δεν έχουν θέση για τον καθημερινό άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τη λειψή παρουσίαση του κινεζικού, ινδικού, μεξικανικού, ιρανικού, τουρκικού Πολιτισμού και Ιστορίας από τα μεγάλα μουσεία. «Αυτό πρέπει να γίνει και δεν είναι δύσκολο. Μεγαλύτερη πρόκληση όμως αποτελεί, μέσα από τα μουσεία, να αφηγηθείς με την ίδια δύναμη τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις χώρες».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «είναι απαραίτητο τα μουσεία να γίνουν μικρότερα και οικονομικότερα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να αφηγηθούν ιστορίες σε ανθρώπινη κλίμακα». Στόχος των μουσείων, σήμερα και στο μέλλον, “πρέπει να είναι η αναδημιουργία του κόσμου των ανθρώπινων πλασμάτων, των ίδιων που για εκατοντάδες χρόνια υπέφεραν από τυραννικά καθεστώτα”.

Αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που πρέπει να κατευθυνθεί προς μικρότερα μουσεία, συμπλήρωσε πως τα αντικείμενα, αν δεν ξεριζωθούν από το φυσικό τους πλαίσιο, αλλά διατηρηθούν εκεί με προσοχή, βρίσκουν τον τρόπο να αφηγηθούν από μόνα την ιστορία τους.

«Στα μουσεία βλέπουμε την Ιστορία, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι ιστορίες. Βλέπουμε τα έθνη, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι άνθρωποι» κατέληξε ο Τούρκος νομπελίστας.

Πηγή: Αυγή