Θέατρο

Ο Ίων στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας

Δράμα χαρακτήρων, ο Ίων του Ευριπίδη, ανεβαίνει την Πέμπτη 7 Ιουλίου (22.00)στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το έργο διαδραματίζεται στους Δελφούς. Η Κρέουσα που απέκτησε με τον Απόλλωνα ένα γιο,  τον Ίωνα, τον εγκαταλείπει στην Ακρόπολη. Ο Ερμής βρήκε το παιδί και το έφερε στους Δελφούς. Η Κρέουσα παντρεύτηκε τον Ξούθο, που συμμάχησε με τους Αθηναίους και πήρε την εξουσία. Το ζευγάρι μένει άτεκνο και ο Ξούθος πάει στους Δελφούς για να πάρει χρησμό ο οποίος έλεγε ότι ο γιος του θα είναι αυτός που θα συναντούσε βγαίνοντας από το ναό. Ο Ίωνας ακολουθεί τον Ξούθο στην Αθήνα. Η Κρέουσα αρχικά είναι εναντίον του Ίωνα, και οργανώνει απόπειρα δηλητηρίασής του, όμως οι θεοί τον σώζουν. Με την αποκάλυψη από την Πυθία των σπαργάνων του συντελείται η αναγνώριση μητέρας και γιου. Η Αθηνά εμφανίζεται και λέει ότι ο Ίωνας είναι τέκνο του Απόλλωνα και ζητά την εγκατάστασή του στο θρόνο, ενώ προφητεύει τη γέννηση του Αχαιού και του Δώρου.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «περιπλεγμένη τραγωδία» λόγω του ότι δύο φορές ο ποιητής χρησιμοποιεί στην πλοκή τον «από μηχανής θεό», μία στην αρχή και μία στο τέλος.

Ταυτότητα

Μετάφραση Νικολέτα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα

Παίζουν:

ΕΡΜΗΣ:Αδάμ Νάντα

ΙΩΝ: Βασίλης Μπούτσικος

ΙΩΝ: Φένια Τσάμη

ΚΡΕΟΥΣΑ: Σμαράγδα Κάκκινου

ΞΟΥΘΟΣ: Μιχάλης Καλιότσος

ΓΕΡΟΣ: Βίκυ Πολυχρόνη

ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Francesca Minutoli

ΠΥΘΙΑ: Χρυσάνθη Πίκουλα

ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ: Ανδρέας Ξιάρης

ΧΟΡΟΣ:

Ρουμπίνη Βέργη

Χρυσάνθη Βουκουρεσλή

Μαρία Διαλούπη

Μαρία Κεχαγιαδάκη

Ελίνα Κιουπάκη

Μαριάνα Μασμανίδου

Γωγώ Παναγούλη

Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Δήμητρα Παρασκελίδου

Χρύσα Παριανού

Τάνια Παρίδη

Βίκυ Ραυτοπούλου

Ελένη Σακκούλη

Δάφνη Τσιρίδου

Λίτσα Φριντζήλα

Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 7 Ιουλίου – 22:00

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑ