Βιβλίο

Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη

Διακόσιες χιλιάδες τόμους από δωρεές συλλογών σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών αριθμεί η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που εγκαινιάζεται την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του Πειραιά που δεσπόζει στο Πασαλιμάνι, εκεί που ενώνεται η 2ας Μεραρχίας και η Ακτή Μουτσοπούλου. Οι παλιοί Πειραιώτες θυμούνται στο ισόγειο το καφέ – ζαχαροπλαστείο “Η Μυροβόλος”.
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η οποία δεν είναι δανειστική, φιλοξενεί συλλογές όπως του Κων/νου Σβολόπουλου, καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών με 3.500 τίτλους, Κ.Θ.Δημαρά, κριτικού, ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μελετητή του νεοελληνικού Διαφωτισμού με 25.000 τίτλους, Εμμανουήλ Κριαρά, καθηγητή με 1900 τίτλους, Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ, πανεπιστημιακού με 9.000 τίτλους, Κώστα Γ.Παπαγεωργίου, ποιητή και κριτικού με 15.000 τίτλους, Γεώργιου Ν.Κάρτερ, κριτικού θεάτρου και τηλεόρασης και ποιητή με 3.000 τίτλους, Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, αρχιτέκτονα και ιστορικού με 9.000 τίτλους, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, ερευνητή και Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ με 35.000 τίτλους, Αικατερίνης Κουμαριανού, ερευνήτριας και ιστορικού με 7.400 τίτλους.
Στην Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη ανήκουν επίσης οι συλλογές του συλλέκτη Α.Οικονομόπουλου, γνωστή με το προσωνύμιο Biblioteca Greca, με 7.500 τίτλους, του διακεκριμένου ιστορικού και μελετητή Φίλιππου Ηλιού με 1200 τίτλους, του προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη με 6.500 τίτλους, της ποιήτριας Κωστούλας Μητροπούλου με 4.350 τίτλους, του Πρέσβη Δημήτρη Σ. Αθανασόπουλου με 10.000 τίτλους και πολλών άλλων.
Το υπόλοιπο βιβλιολογικό υλικό της Βιβλιοθήκης όπως και τα αρχεία στεγάζονται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στην οδό Κουντουριώτου.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα μιλήσουν ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ο Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτονας και Ιστορικός Βιβλίου.