Εικαστικά

Μέτρα υψίστης ασφαλείας στα εγκαίνια της «Art en Capital»

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιούνται την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο Grand Palais στο Παρίσι, τα εγκαίνια για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός του φθινοπώρου στην Γαλλία , την «Art en Capital»

διεθνή έκθεση τέχνης που οργανώνεται για ένατη χρονιά. Η είσοδος θα γίνεται μόνο με ειδικές προσκλήσεις και χωρίς καθόλου εισιτήρια. Η έκθεση στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες καλλιτέχνες, θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Η «Art en Capital», το σαλόνι των Ανεξάρτητων, όπου η συμμετοχή είναι ελεύθερη, δημιουργήθηκε ως θεσμός το 1884 και στην αρχή ήταν γνωστό ως «Σαλόνι των Άστεγων», των καλλιτεχνών που διεκδικούσαν ένα είδος ανεξαρτησίας στην τέχνη τους, διερευνώντας νέες τάσεις χωρίς να είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν στις παραδοσιακές εκθέσεις των κλασικών ζωγράφων. Στους Ανεξάρτητους παρουσίασαν τα πρώτα τους έργα μετέπειτα διάσημοι ζωγράφοι, όπως οι Μοντιλιάνι, Σεζάν, Σερά, Βαν Γκογκ, Τουλούζ-Λωτρέκ κ.ά.
Η έκθεση συγκεντρώνει πέντε ιστορικά σαλόνια όπως οι Ανεξάρτητοι, οι Γάλλοι καλλιτέχνες, οι Συγκρίσεις, το Σχέδιο, η Ακουαρέλα και η Εθνική Καλών Τεχνών.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Γεωργία Κοκκίνη, Νίκη Μιχαηλίδου, Γιώργος Εσκιάδης, Λίζα Βασιλάτου-Μέρλιν και Αγγέλω Χατζησωτηρίου. Την πρωτοβουλία και την διοργάνωση έχει η ιστορικός τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη. Στο σαλόνι των Γάλλων περιλαμβάνονται τα έργα της Κατερίνας Μαρούδα και του Χρήστου Κονταρούδη.