Βιβλίο

«Crime, Noir, Pulp και άλλα αστυνομικά μυστήρια».

Με δυο κύκλους εκδηλώσεων που ο πρώτος αρχίζει σήμερα Πέμπτη 28 Μαίου στο Floral της οδού Θεμιστοκλέους, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γιορτάζει τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυσή της.


Με κεντρικό τίτλο του πρώτου κύκλου «Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία – θέατρο – ραδιόφωνο – comics», απόψε στο Floral της πλατείας Εξαρχείων στις 8.00 το βράδυ πραγματοποιείται εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Crime, Noir, Pulp και άλλα αστυνομικά μυστήρια». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Ανδρέας Αποστολίδης, η πανεπιστημιακός και κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Θ. Καλφόπουλος. Στη συζήτηση θα διερευνηθεί ποιος είναι ο ρόλος του μεταφραστή ως διαμεσολαβητή της ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας, πόσο καθοδηγεί η κριτική τις νέες τάσεις στο είδος και πόσο επηρεάζει το γούστο του αναγνωστικού κοινού, αν ένα μαθηματικό πρόβλημα μπορεί να γίνει αστυνομικό πρόβλημα, γιατί το βινύλιο είναι για κάποιους ένα «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου». Μετά το τέλος της συζήτησης, η Χίλντα Παπαδημητρίου θα πάρει θέση ντισκ τζόκει στα πλατό, παίζοντας σάουντρακ από αστυνομικές ταινίες.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου και στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού) στη μία το μεσημέρι. Στη συζήτηση με θέμα: «Το αστυνομικό στο θέατρο και το ραδιόφωνο» θα λάβουν μέρος η ηθοποιός, καθηγήτρια ορθοφωνίας και ραδιοφωνική παραγωγός Αντέλα Μέρμηγκα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου και ο μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος. Η ηθοποιός Άσπα Κυρίμη θα παρουσιάσει πρωτότυπο αστυνομικό θεατρικό μονόλογο της Αγγλίδας συγγραφέως Τζαν Ντέβλιν σε μετάφραση Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο μπαρ Abodé (Ερμού & Αγ. Ασωμάτων 3, πλατεία Αγ. Ασωμάτων) στις 7. 30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Comics σε noir αποχρώσεις». Θα συμμετάσχουν η σεναριογράφος κόμικς Βέρα Καρτάλου και ο σχεδιαστής κόμικς Παναγιώτης Τσαούσης. Θα συντονίσει ο συγγραφέας, μεταφραστής και μέλος του Comicdom Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την ίδια ημέρα, στο Abodé θα εγκαινιαστεί έκθεση με έργα εικονογράφων από το χώρο των κόμικς, που εμπνέονται από τη λογοτεχνική αισθητική και δημιουργούν εξώφυλλα noir ιστοριών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιουνίου.

Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας αριθμεί σήμερα σαράντα μέλη και έχει αποκτήσει κοινό και αναγνωρισιμότητα.
Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν είκοσι πέντε Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας υπέγραφαν την ιδρυτική πράξη μιας λέσχης του ελληνικού νουάρ με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τη συλλογή και την καταγραφή στοιχείων που την αφορούν και την επικοινωνία των Ελλήνων συγγραφέων με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό και τη Διεθνή Ομοσπονδία Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW).
Στο μπλογκ της Λέσχης https://crimefictionclubgr.wordpress.com οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής γύρω από την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία (μυθιστορήματα, συλλογές, μελέτες κ.λπ.) για την περίοδο 1928-2011, πλούσιο υλικό σχετικά με την ελληνική και διεθνή αστυνομική λογοτεχνία, βιβλιοκριτικές, αδημοσίευτα διηγήματα, σύντομες μελέτες, υλικό τεκμηρίωσης κ.ά.