Βιβλίο Μουσική

“Ο Αρμενιστής” του Βαγγέλη Γερμανού

Ένα μουσικό ταξίδι στην μοναχική τέχνη του τραγουδοποιού είναι η ιδιαίτερη μουσική βραδιά που διοργανώνουν ο Βαγγέλης Γερμανός και ο IANOS, με αφορμή το βιβλίο “Ο Αρμενιστής” του αγαπημένου τραγουδοποιού,

που κυκλοφορεί από τη σειρά ΙΑΝΟS ο ΜΕΛΩΔΟΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Καλοκύρης συγγραφέας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων, Νίκος Ζιώγαλας τραγουδοποιός, Άννα Φόνσου ηθοποιός, πρόεδρος του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ».

«Το τραγούδι είναι μοντέλο της ανθρώπινης ύπαρξης και της ουσίας της. Εμβαθύνοντας στη φύση του, στον λόγο δηλαδή και στον τρόπο κατασκευής του, ενώνουμε τον εαυτό μας με τον κόσμο. Τραγουδότοποι είναι οι μύθοι και τα όνειρα, η μνήμη και η θέληση, οι εμπειρίες, τα πάθη και οι ελπίδες μας. Έχει άπειρες όψεις και χαμαιλεόντιες ιδιότητες. Με διαρκή άσκηση, όξυνση και ανάμιξη των αισθήσεων και κυρίως με την ενόραση και τον στοχασμό, μπορεί να συλληφθεί. Αλλά μόνο προς στιγμήν.

Όπως όλες οι ΤΕΧΝΕΣ (“καλές” ή μη), έτσι είναι κι αυτή του ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ… Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο… Στον ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ τεκμηριώνω το πρακτικό και θεωρητικό κομμάτι της τέχνης του Τραγουδοποιού, με τρόπο απόλυτα βιωματικό. Με παραδείγματα απ’ όλα τα τραγούδια μου (στίχοι, πάρτες)… Συν, ο υποφαινόμενος με την κιθάρα του…», σημειώνει για το βιβλίο ο δημιουργός που με τα τραγούδια του μας συνόδεψε πολλές δεκαετίες.

«Είμαι άσος στο ποδοσφαιράκι και στο πινκ-πονκ».

Ενδεικτικός της γλαφυρότητας, του χιούμορ και της αυτοσαρκαστικής διάθεσης που χαρακτήριζε δημιουργούς και ακροατές της δεκαετίας του 80 είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο Βαγγέλης Γερμανός μας αυτοσυστήνεται μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό του. Απολαύστε το:

«Γεννήθηκα στον Πειραιά, στις 14 Νοέμβρη του ’49. Είμαι το μεσαίο παιδί μιας λαϊκής οικογένειας. Ο πατέρας μου είχε μαγαζί στα Λεμονάδικα. Μεγάλωσα στην Καστέλλα και στα Καμίνια. Το πραγματικό μου όνομα είναι Ευάγγελος Ιωάννου Γεωργουλόπουλος. Το ψευδώνυμο «Γερμανός» με συνοδεύει λόγω χρωμάτων. Ξανθό-γαλανό. Έτρεξα πολύ στις αλάνες και στα πεζοδρόμια. Άρχισα κιθάρα στα έντεκα. Πήγα γυμνάσιο στην Ιωνίδειο, αγγλικά στου Παπαηλίου και σφαιριστήριο στην Ντιάνα και στου Σιδέρη. Είμαι άσος στο ποδοσφαιράκι και στο πινκ-πονκ. Επειδή όλοι σπουδάζανε τότε, μπήκα στο μαθηματικό Θεσσαλονίκης. Εκεί πρωτόπαιξα επαγγελματικά, σε μια disco ονόματι «Αpple». To ’70 κατέβηκα με μεταγραφή στην Αθήνα, παντρεύτηκα, έκανα μια κόρη κι έπαιζα εδώ κι εκεί. Όταν λιγοστέψανε τα νυχτοκάματα, τέλειωσα τη σχολή και δούλεψα σε φροντιστήριο σαν μαθηματικός, για μια πενταετία. Το ’81 έβγαλα τα Μπαράκια. Στα χρόνια που ακολούθησαν χώρισα, ερωτεύτηκα, ταξίδεψα κι ηχογράφησα άλλους έντεκα δίσκους με δικά μου τραγούδια (στίχοι, μουσική, τραγούδι), εκατόν τριάντα συνολικά. Έπαιξα στο σινεμά και στην τηλεόραση ρόλους εραστών και ληστών αποκλειστικά. Γράφω πάντοτε τραγούδια και τα τραγουδάω με την κιθάρα. Πού και πού ζωγραφίζω».

Βαγγέλης Γερμανός

Info

Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20:30

IANOS