Βιβλίο

Απονεμήθηκε το βραβείο Γκονκούρ

Σε ένα μυθιστότημα για την εφηβεία και τη νεολαία που πρέπει να βρει το δρόμο της σε έναν κόσμο που πεθαίνει, απονεμήθηκε το Βραβείο Γκονκούρ. Πρόκειται για το “Leurs enfants apres eux”  του Νικολά Ματιέ που ακολουθεί πέντε εφήβους στο διάστημα τεσσάρων καλοκαιριών, κατά τη διάρκεια των οποίων προσπαθούν να σκοτώσουν την πλήξη τους. Την ίδια ώρα οι ενήλικες δε βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.  Παρά τα όνειρά τους, οι έφηβοι καταδικάζονται σε μια περιορισμένη ζωή, όπως αυτή των γονιών τους. Οι επιθυμίες παραμένουν ανικανοποίητες και το πάθος για ζωή ατονεί.

Το βραβείο Ρενοντό δόθηκε στη Βαλερί Μαντό για το βιβλίο της “Le sillon” . Στο διήγημα η 33χρονη πρώην χρονικογράφος του Charlie Hebdo, εστιάζει στην προσωπικότητα του τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου, συγγραφέα και ακτιβιστή Χραντ Ντινκ, που καταδικάστηκε για “προσβολή της τουρκικής ταυτότητας” και δολοφονήθηκε από Τούρκο εθνικιστή στις 19 Ιανουαρίου 2007 στην Κωνσταντινούπολη, βγαίνοντας από την εφημερίδα του.

Το ειδικό βραβείο Ρενοντό δόθηκε από την κριτική επιτροπή στον Φιλίπ Λανσόν για το βιβλίο του “Le lambeau”, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει και το βραβείο Femina.