Βιβλίο

Αγγέλα Καστρινάκη: “Κείμενα χωρίς τα γυαλιά της μελέτης”

“Βρίσκω ωραίο και χρηστικό να έχει κανείς κείμενο και ερμηνεία στον ίδιο τόμο. Όταν ήμουν φοιτήτρια διάβαζα με πάθος, κάτι που κάνω ακόμα, την σειρά έργων της Νέας Ελληνικής Βιβλιοθήκης, των εκδόσεων Ερμής όπου κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Βιζυηνού ή του Κοσμά Πολίτη συνδυάζονταν με τις μελέτες του Μουλλά, του Μάκριτζ και άλλων. Κάτι τέτοιο θέλησα να επαναλάβω και στην σειρά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης”, μας εξηγεί η συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη, που πρότεινε και διευθύνει την σειρά “Παλαιά κείμενα, Νέες αναγνώσεις”.

Πρόκειται όπως λέει για “καλά επιμελημένα κείμενα με διαφωτιστικές και καλογραμμένες μελέτες πλάι τους, οι οποίες αποτελούν και “νέες αναγνώσεις”. Μια ανανεωμένη οπτική για παλαιά κείμενα, που συνδυάζει τη φιλολογική με την ιστορική ματιά.

Το σκεπτικό είναι ότι έχουμε κείμενα κλασσικά ή ίσως και λιγότερο κλασσικά, ενώ μπορεί να έχουμε ακόμη και κάποιο εύρημα. Επιμελούμαστε πολύ προσεκτικά τα έργα, διορθώνουμε τα λάθη,ανατρέχουμε στην πρώτη έκδοση, παραδίδοντας ένα πολύ καλό κείμενο στο αναγνωστικό κοινό και προχωράμε και σε μια μελέτη που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: από την μια είναι μια μελέτη επιστημονικού βάθους και από την άλλη απευθύνεται στο ευρύ κοινό, έχοντας έτσι δυο στόχους. Να είναι μια πρωτότυπη επιστημονική συμβολή, καθόλου δύστροπη και κακότροπη, που να μπορεί να απευθυνθεί και σε ένα πλατύ κοινό που θέλει να διαβάσει δίπλα στο ωραίο κείμενο και κάποια μελέτη που εμβαθύνει σε αυτό”, υπογραμμίζει.

Πρώτο έργο επιλογής ήταν η “Κερένια Κούκλα” του Κων/νου Χρηστομάνου με κείμενο της ίδιας της Καστρινάκη ενταγμένο στην λογική πως ο αναγνώστης θέλει να δει και να απολαύσει ένα κείμενο “χωρίς τα γυαλιά της μελέτης και στη συνέχεια να εμβαθύνει, εάν θέλει, σε αυτό. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ελληνικά μυθιστορήματα κατά την άποψή μου,κάτι που συμμερίζονται και πολλοί άλλοι. Υπάρχει πάρα πολύ πάθος γύρω από τον Χρηστομάνο, και η “Κερένια Κούκλα” θεωρώ πως είναι το πρώτο ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα που ασχολείται με το θέμα έρωτας σε μια καθαρή μορφή, ενταγμένο σε μια ιστορική λογική. Κάτω από αυτό το κείμενο που κάνει μια αναγωγή σε αρχέτυπα, υπάρχει πολύ αγάπη για την ζωή”, διευκρινίζει.

Το “Πρώτη αγάπη” του Ιωάννη Κονδυλάκη, δεύτερο βιβλίο της σειράς, με θέμα την αγάπη ενός νεαρού άνδρα για μια μεγαλύτερη γυναίκα, κυκλοφορεί σε επιμέλεια Κέλης Δασκαλά, που έγραψε μια μελέτη για το θέμα της πρώτης αγάπης στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Ακολουθεί ο Κων/νος Χατζόπουλος με το “Φθινόπωρο”, περίφημο έργο του συμβολισμού, με μια μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρη Πολυχρονάκη, “απόλυτα ειδικού στο θέμα των συμβόλων”.

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς είναι το “Η Ζωή μου” του ηθοποιού Μήτσου Μυράτ με τον πολυτάραχο βίο, “ένα κείμενο εύρημα που δεν ήταν γνωστό και βρέθηκε σε μια ταλαίπωρη έκδοση του 1928 , με ατελείωτα λάθη και μελέτη του Ανδρέα Δημητριάδη από το τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ, μια εξαιρετική εισαγωγή που δείχνει πως γράφουν οι ηθοποιοί την αυτοβιογραφία τους αλλά δείχνει και την ζωή του ίδιου”, αναφέρει η Α. Καστρινάκη.

Τα προσεχή Χριστούγεννα αναμένεται μια επιλογή από τα ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, “κείμενα πολύ γνωστά και κατά τη γνώμη μου τα καλύτερα της ελληνικής λογοτεχνίας”, όπως λέει η γνωστή συγγραφέας, που υπογράφει την μελέτη, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, φέρνει κάποια καινούρια στοιχεία. “Θεωρώ τα διηγήματα αυτά συγκλονιστικά, καθώς κρύβουν σύμβολα κάτω από μια επιφάνεια ιστοριών, προερχόμενα από την ευρεία γνώση της ευρωπαικής λογοτεχνίας που έχει ο Παπαδιαμάντης, καθώς και από την σχέση του με την χριστιανική παράδοση. Προσπάθησα να φτιάξω μια ανθολογία του έρωτα έτσι όπως τον βλέπει ο ίδιος. Και τον βλέπει σαν μια εκδήλωση ναρκισσισμού και αυτολατρείας. Και αντιπροτείνει έναν άλλον έρωτα που στρέφεται προς το θείο”.

Στη σειρά θα εκδοθούν επίσης έργα των Κων/νου Θεοτόκη, Γεώργιου Βιζυηνού, Ίωνα Δραγούμη, Πλάτωνα Ροδοκανάκη κ.α.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Νέα Σελίδα