Βιβλίο

And the winner is: Γεράσιμος Μπέκας

Στον συγγραφέα Γεράσιμο Μπέκα απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο νέου συγγραφέα August Graf von Platen για το το μυθιστόρημά του “Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει” (“Alle Guten waren tot”) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rowohlt Verlag.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Άνσμπαχ της Βαυαρίας , ενώ το βιβλίο αναμένεται να εκδοθεί στα ελληνικά εντός του 2020 από τις Εκδόσεις Κριτική.

Στο σκεπτικό της απόφασής της, η κριτική επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στη “γλωσσική τόλμη” του Μπέκα για ένα βιβλίο με φόντο την κατοχή της Ελλάδας από τις γερμανικές δυνάμεις της Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο συγγραφέας πραγματεύεται το δύσκολο θέμα της αναζήτησης της ταυτότητας από έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος αισθάνεται πατρίδα του τόσο τη Γερμανία όσο και την Ελλάδα. Είναι σημαντικό, κατά την επιτροπή, ότι ο Μπέκας χρησιμοποιεί με εξαίρετο τρόπο μια ρέουσα γλώσσα. Η αφήγησή του διέπεται από λεπτή ειρωνεία και χιούμορ, χωρίς ωστόσο να χάνει τη σοβαρότητα με την οποία υφαίνει την ιστορία του.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο νεαρός Άρης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και έχει υιοθετηθεί σε μικρή ηλικία από τον Χέλμουτ και την Γκίττε. Εργάζεται ως νοσηλευτής σε γηροκομείο της πόλης του Βίρτσμπουργκ. Η ζωή του είναι βαρετή, επαναλαμβανόμενη, χωρίς προοπτική και μεγάλα όνειρα. Όταν όμως η κυρία Ξενάκη, η οποία πάσχει από καρκίνο, του προτείνει να φέρει εις πέρας μια ασυνήθιστη αποστολή, ο Άρης δεν διστάζει να δεχτεί. Θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει, επί πληρωμή, την εγγονή της Αφροδίτη να αποκτήσει μια κρυμμένη κληρονομιά. Με την άφιξή του στην Αθήνα και προτού καταφέρει να εντοπίσει την Αφροδίτη και την περιουσία της κυρίας Ξενάκη, ο Άρης γνωρίζεται με τον περιπτερά Στέλιο ‒τον δεύτερο πρωταγωνιστή της ιστορίας και μοναδικό επιζώντα του ολοκαυτώματος του Κομμένου Άρτας‒ και την ομήγυρή του. Η κληρονομιά θα ζωντανέψει τα μελανά χρόνια της Ελλάδας, την εποχή κατά την οποία η κυρία Ξενάκη πολεμούσε κατά των Γερμανών. Τότε, με αφορμή κάποια κομμάτια που συμπληρώνουν σταθερά το παζλ, ο Άρης θα αρχίσει να αναρωτιέται: Η Ξενάκη τον επέλεξε τυχαία για να διεκπεραιώσει την αποστολή; Πόσο βαθιά εμπλέκεται και ο ίδιος σ’ αυτή την ιστορία; Ένα ταξίδι από το Βίρτσμπουργκ στην Αθήνα και από το σήμερα στο σκοτεινό παρελθόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γεράσιμος Μπέκας γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Πρέβεζα και την Φραγκονία της Γερμανίας. Ζει στο Βερολίνο και εργάζεται ως πεζογράφος και συγγραφέας θεάτρου. Τα έργα του έχουν ανέβει στις σκηνές του Maxim Gorki Theater, του Theater Augsburg, καθώς και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Έχει τιμηθεί με λογοτεχνικές διακρίσεις στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων τα βραβεία νέων συγγραφών Leonhard Frank (2018) και August Graf von Platen (2019).

Μ. Ζ