Θέατρο

Ο Yμπύ Τύραννος στον “Σταθμό” ξανά

O άπληστος, ασεβής και λαίμαργος  κυρ-Υμπύ, που κατασφάζει την βασιλική οικογένεια της Πολωνίας για να σφετεριστεί το θρόνο, αλλά που αποδεικνύεται υπέρμετρα δειλός όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον μοναδικό γιο του βασιλιά που σώθηκε από τη σφαγή, συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία του στο κοινό, που πολύ τον αγάπησε, για μια ακόμη παράσταση, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 9 το βράδυ. Μετά από παράκληση θεατών, η ομάδα ActUBǓστες παρουσιάζει την τραγική φάρσα  του Alfred Jarry Υμπύ Τύραννος, σε σκηνοθεσία Έλενας Βόγλη, στο Θέατρο Σταθμός [Βίκτωρος Ουγκώ 55,] στο Μεταξουργείο.

Το έργο παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση από το θρόνο του Κυρ-Υμπύ: μία καρικατούρα της βλακείας, της χωρίς όρια άσκησης της εξουσίας και της απληστίας, εφόσον η σφοδρή του επιθυμία να ανέβει στο θρόνο δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο αίσθημα αξιοπρέπειας ή και αντίδρασης στην ήδη υπάρχουσα εξουσία, αλλά μόνo απότη δίψα του για πολύ χρήμα και γαρδούμπες.

Πιο αναλυτικά…

Στα τέλη του 19ου αι., στο Λύκειο της γαλλικής πόλης Rennes, ο Alfred Jarry και οι συμμαθητές του, δημιουργούν έναν κύκλο γραπτών επεισοδίων, με «ήρωα» τον καθηγητή τους της Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει τον μετέπειτα Υμπύ Τύραννο με σαφείς επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον Σαίξπηρ.

Η ομάδα

Οι ActUBǓστες είναι η αυθόρμητη εκ-κίνηση μιας συλλογικότητας ηθοποιών που -σε πείσμα των καιρών- επιμένουν να κάνουν θέατρο, με πυξίδα την αλληλεγγύη, οδηγό το ανατρεπτικό γκροτέσκο και στόχο την επανασήμανση εννοιών που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ubu Roi1

Συντελεστές

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Βόγλη

Χορογραφία-κινησιολογική επιμέλεια: Μαρίνα Μαυρογένη

Σκηνικό-Αξεσουάρ (Ιδέα-Σχέδιο): Ειρήνη Κουμπαρούλη

Κατασκευή σκηνικού: Σταύρος Σολομής

Κατασκευές αξεσουάρ: Γιώργος Κοντομηνάς-Γιάννης Σκόδρας

Μακιγιάζ: Silvia Cardullo

Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης

Γραφιστικά: Silvia Cardullo

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Σεβδαλής

Βοηθός Παραγωγής: Άννα Φωτοπούλου

Φωτογραφία εξωφύλλου: Κώστας Μαυριάς

Τους 34 ρόλους του έργου ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αλεβυζάκης, Μαντώ Γιαννίκου, Γιώργος Δρίβας, Ρωμανός Καλοκύρης, Εβελίνα Καραστάθη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Χρυσάνθη Κουτρούμπα, Κώστας Σεβδαλής, Ζωή Φράττη

Το Φοροτράγουδο έγραψε ο Αλέκος Βασιλάτος

Ubu Roi3

Info

Σταθμός Θέατρο  [Βίκτωρος Ουγκώ 55, έναντι Μετρό Μεταξουργείου]

Διάρκεια: 120 λεπτά

Εισιτήρια: 12, 8 [φοιτητικό, ατέλειες & ανέργων]

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων: 211 4036322 / 6976279367