featured Βιβλίο

Ο Εθνικός Κήπος χώρεσε σε ένα βιβλίο

Χωράει ένας κήπος, και μάλιστα Εθνικός, μέσα σε ένα βιβλίο; Μια λογική απάντηση θα ήταν φυσικά πως όχι. Ωστόσο σε ένα επικό λεύκωμα 441 σελίδων, που συνέγραψε ο Νικόλαος Ταμβάκης και εξέδωσε η Εταιρεία Φίλων Εθνικού Κήπου σε επιμέλεια Ελισσάβετ Μπάργιαννη, ο Εθνικός Κήπος αλλά και η ιστορία του χώρεσαν σαν σε θαύμα σε ένα βιβλίο που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Ο συγγραφέας Νικόλαος Ταμβάκης αποτελεί τη ζωντανή μνήμη του Κήπου και τον γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή, από κάθε δέντρο και κάθε φυτό, αλλά και κάθε πτυχή της ιστορίας του. Γεωπόνος – κηποτέχνης, επίτιμο μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, εργάστηκε από το 1956 έως το 1984 στον Εθνικό Κήπο, τα περισσότερα χρόνια ως διευθυντής του.

Έχει περάσει ατέλειωτα καλοκαίρια αναδιφώντας στο Οθωμανικό Αρχείο και συλλέγοντας πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Κήπου. Σε αυτόν οφείλεται η αποκάλυψη στην Πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή τμήματος του αρχαίου υδραγωγείου που αρδεύει τον Κήπο μέχρι σήμερα, αλλά και του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου, το οποίο εξερεύνησε και χαρτογράφησε ο ίδιος.

Στο βιβλίο έχουν καταγραφεί τα καλλωπιστικά φυτά και τα δέντρα, τα περίπτερα και τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και τα μνημεία, από τις προτομές έως τα αγάλματα ενός Κήπου που θεμελιώθηκε από την Αμαλία, σύζυγο του βασιλιά Οθωνα, το 1858, συγχρόνως με την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους.

kkkkkkkkkk

Κατά την παρουσίαση του λευκώματος οι περισσότεροι ομιλητές έκαναν έκκληση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση των απειλών του Εθνικού Κήπου. Σύμφωνα με τα μέλη της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τους επιστημονικούς συνεργάτες του, ώστε να ξεκινήσει και να χρηματοδοτηθεί μία μελέτη αποκατάστασης και συντήρησης του Κήπου, η οποία θα γίνει με τη συνεργασία και καθοδήγηση των ειδικών Αρχιτεκτόνων Τοπίου της Διοίκησης των Βαυαρικών Κήπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εθνικός Κήπος θεωρείται μοναδικό δείγμα Μεσογειακού Κήπου και η σημασία του ως πολιτιστικού αγαθού, έχει αναγνωρισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, έχει όμως αναγνωριστεί και σαν ευρωπαϊκό μνημείο, από παγκόσμιους επιστημονικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, που ταυτόχρονα ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία για το μέλλον του.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μαΐλλη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου, “Η διοίκηση της Documenta που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Αθήνα έχει δείξει ήδη έντονο ενδιαφέρον για τον Κήπο και τη σημασία του σαν ιστορικό ευρωπαϊκό μνημείο και σκοπεύει σύντομα να προτείνει στον Δήμο Αθηναίων, μέσω του δημάρχου του Kassel, την αδελφοποίησή του με τον αντίστοιχο Ιστορικό Κήπο Wilhelmshöhe της πόλης Kassel – έδρας της Documenta.

Στο πλαίσιο αυτό, τον άλλο μήνα, η διοίκηση της Documenta με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Schwarz, θα βρίσκεται στην Αθήνα, μαζί με ομάδα Γερμανών χορηγών, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον δήμαρχο Αθηναίων και θα επισκεφθούν και τον Εθνικό Κήπο”.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος μίλησαν, εκτός του κ. Μαΐλλη, η Ελισσάβετ Μπαργιάννη, αρχιτέκτων Τοπίου, η Μαρία Καραβία, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Φίλων του Κήπου, η Ana Luengo, τέως πρόεδρος και νυν μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Αρχιτεκτόνων Τοπίου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ICOMOS-IFLA για τα πολιτιστικά τοπία και τους ιστορικούς κήπους, ο δρ Σταμάτης Σεκλιζιώτης, γεωπόνος, διπλ/χος αρχιτέκτων Τοπίου και Αστικού Σχεδιασμού. Την εκδήλωση συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Πηγή: Αυγή