Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Τρεις για έναν «Ξένο»

«Στην παράστασή μας, κατά κύριο λόγο, θα αφηγηθούμε την ιστορία του «Ξένου»  και οι τρεις μας!», αναφέρει στο artplay.gr ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, με αφορμή την πρεμιέρα του ομώνυμου έργου του Καμύ στις 20 Απριλίου στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη και πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Μιχελή, την Κλεοπάτρα Μάρκου και τον Μιχάλη Οικονόμου.

«Μια ιστορία που μας αφορά πολύ και εξίσου όλους μας! Σαν να πρόκειται για ένα οικουμενικό πρόσωπο. << Ξένος ,ποιος μπορεί να ξέρει τι σημαίνει αυτή η λέξη; Ξένα, πρέπει να ομολογήσω πως όλα μου είναι ξένα …>>  λέει ο Καμύ!

Ο Μερσώ είναι ένας σιωπηλός άνθρωπος που παρατηρεί την ζωή και τους άλλους με απόλυτη διαύγεια και μέσα από αυτούς αναζητά το νόημα της δικής του μοίρας. Προσπαθεί να είναι παρών στο εδώ και στο τώρα. Είναι παράξενος για τους άλλους. Για τον λόγο που μπορεί να τον αγαπήσει κανείς για τον ίδιο λόγο μπορεί και να τον μισήσει, λέει η Μαρί .Στο τέλος , ο Μερσώ θα οδηγηθεί στον θάνατο επειδή κυνηγάει την αλήθεια. Θα τελειώσει την ζωή του αναζητώντας το νόημά της σε έναν κόσμο παράλογο . Στο τέλος, με την εξέγερσή του, είναι σαν να ανοίγει χώρο για μια καινούργια αλήθεια. Μαθαίνει ότι το να φτάνεις στα άκρα δεν σημαίνει μονάχα να αντιστέκεσαι αλλά και να αφήνεσαι να παρασυρθείς. Άδειος από ελπίδα, θα ανοίξει την αγκαλιά του, θα συμφιλιωθεί με αυτόν τον κόσμο που είναι τόσο όμοιός του τελικά, τόσο αδελφικός !

Ο Αλμπέρ Καμύ , όλοι το ξέρουμε, είναι από τους δημοφιλέστερους ξένους συγγραφείς στην Ελλάδα. Μελετώντας τα κείμενά του ,παρά τα 57 χρόνια που πέρασαν από τον αναπάντεχο θάνατό του, νιώθεις ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Κάθε νέα γενιά που καταπιάνεται με τα κείμενά του, αγαπά με το ίδιο πάθος το έργο του. Γι’ αυτό βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνουν ,αρκετά συχνά, παραστάσεις  με κείμενα του Καμύ. Και το κοινό να τις υποδέχεται πάντα πολύ θερμά!

Σε μια εποχή που το παράλογο έχει γίνει καθεστώς, ο λόγος του Καμύ στην σκηνή είναι αφυπνιστικός ! Δεν μπορείς να μείνεις ήσυχος ακούγοντάς τον. Καρφώνεται σαν πρόκες στις συνειδήσεις όλων όσων τον αφουγκράζονται και τον κατανοούν.

Ο λόγος του, βασίζεται κυρίως στην φιλοσοφία της εξέγερσης . Πιστεύει ότι η εξέγερση βοηθάει τον άνθρωπο που ζει στον σκληρό και παράλογο κόσμο του, να βρει νόημα στην ζωή του. Ένα όπλο αντίστασης με το οποίο θα μάχεται στα χαρακώματα της μάταιης ζωής του. Προκειμένου να μάθει να είναι ανώτερος της μοίρας του!

Ο λόγος του Καμύ στην σκηνή είναι ένα ηχηρό κάλεσμα αντίδρασης στο παράλογο!»

Γεράσιμος Μιχελής

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης

Ηθοποιοί: Γεράσιμος Μιχελής, Μιχάλης Οικονόμου, Κλεοπάτρα Μάρκου

Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης

Κινησιολογία: Ελένη Χατζηγεωργίου

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δένδη

Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου

Σκηνοθέτης teaser: Γιώργος Αποστολόπουλος

Σχεδιασμός εντύπου: Γιώργος Αμαραντίδης

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κόλλια