Θέατρο Παιδί

«Τόν εφώναζαν Τρομάρα»

«Ο Τρομάρας» του Γεωργίου Βιζυηνού , ένα κλασικό κείμενο για μικρούς και μεγάλους , ένα παραμύθι ενάντια στην παιδική βία και τον εκφοβισμό, γραμμένο το 1884, ανεβαίνει τον Νοέμβριο στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη.

Η σκηνοθέτις της ομάδας Ubuntu, αφήνει για λίγο την Αθήνα, μεταφέρεται στoν βορρά και αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή τους μικρούς θεατρόφιλους με ένα διαφορετικό θέατρο, όπως είναι το θέατρο αφήγησης και μάλιστα σε μια κάπως ανοίκεια γλώσσα όπως είναι η καθαρεύουσα.

Λίγα λόγια για το έργο.

«Ὁ Τρομάρας ἦτον έξυπνο καὶ ἄξιο παιδί, ἀλλὰ ἦτον κατὰ δυστυχία πολὺ ἰσχνὸ καὶ ἀδύνατο. Καὶ τὸ χειρότερο ἀπὸ ὅλα εἶχε ἕνα μεγάλο ἐλάττωμα. Ἐτρόμαζε καὶ ἀπὸ τὸ πλέον ἀσήμαντο πράγμα […] Διὰ τοῦτο, τὰ παιδιὰ τοῦ δρόμου τοῦ ἐκόλλησαν τὸ παρόνομα καὶ τὸν ἐφώναζαν Τρομάρα».
Ο Τρομάρας, ένα αγόρι, που όπως προδίδει και το παρατσούκλι του φοβάται ακόμα και τον ήχο της ίδιας του της φωνής, επιθυμούσε με θέρμη να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως όλα τα άλλα παιδιά. Αποφασίζει, λοιπόν, να αντιμετωπίσει αυτό το μισητό του ελάττωμα που τον κρατούσε εγκλωβισμένο και να κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλλαγεί από το βάρος αυτού του ντροπιαστικού ονόματος. Βουτά με αποφασιστικότητα στη ζωή, αναμετράται με προκλήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με ευχάριστες ή δυσάρεστες ανατροπές και τελικώς αποζημιώνεται για όλο αυτό το μόχθο του κατορθώνοντας να βγει νικητής από όλες τις επικίνδυνες περιπέτειες του, έχοντας ανακαλύψει μάλιστα πως τα κατάφερε επειδή, πολύ απλά, εμπιστεύτηκε τον εαυτό του και την εξυπνάδα του.
Ο Γεώργιος Βιζυηνός στο διαχρονικό αυτό διήγημά του βασίζεται σε ένα παραδοσιακό παραμύθι και μας εξιστορεί, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, «τα κατορθώματα» ενός δειλού και αδύναμου αγοριού που μετατρέπεται σε έναν «υπερήρωα»• με τη διαφορά όμως ότι η δύναμη του δεν βρίσκεται ούτε σε πολύπλοκα μυστικά όπλα, ούτε σε υπεράνθρωπες ή μυθικές του ιδιότητες, ούτε στην υπέρμετρη σωματική του δύναμη, αλλά πολύ απλά στην εξυπνάδα του και στην εφευρετικότητά του.
Εν ολίγοις ένα παραμύθι για το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων που παροτρύνει το καθένα μας να ψάξει βαθειά μέσα του τη δύναμή του, να ανακαλύψει τον ήρωα που κρύβει μέσα του και που διδάσκει πως στη ζωή, η εξυπνάδα νικάει τη δύναμη.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Ο Τρομάρας»
Συγγραφέας: Γεώργιος Βιζυηνός
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Τσίχλη
Σκηνικά-Κοστούμια:  Τίνα Τζόκα
Σύνθεση τραγουδιών – Μουσική: The Dreamers
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Παίζουν: Ναταλία Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Ζωή Κυριακίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα μέσα Νοέμβρη στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

Φωτογραφία εξωφύλλου : Ειρήνη Καρναχωρίτη