Θέατρο

Το Θέατρο Χώρος απογειώνεται

Δυο δικές του παραγωγές, μια συμπαραγωγή, φιλοξενίες, εργαστήρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και μουσικές βραδιές, περιλαμβάνει στον φετινό της προγραμματισμό η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, στον πεζόδρομο της Πραβίου 5 στον  Βοτανικό, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μια μόνιμη σκηνή νέων θεατρικών καλλιτεχνικών προτάσεων αλλά και σημαντικών δραστηριοτήτων.

Έως το τέλος Οκτωβρίου συνεχίζεται η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου , με νέα διανομή.

Ακολουθούν οι παραστάσεις “Σχόλιο για την Ηλέκτρα” σε σκηνοθεσία Γιώργου Ματζιάρη, δυο έργα που παρουσιάστηκαν την άνοιξη του 2019 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου, “Κεφάλαιο Αθήνα | Athens Capital” του Δημήτρη Μπαμπίλη και “Καλλιόπη, ο δρόμος των τεράτων” της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, αλλά και νέες παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου, οι «Ιεροί Άνθρωποι» απ’ τους collective42zone σε σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, “Angels in America” σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη, και ο «Ήχος του Κώδωνος» του Γιάννη Σκαρίμπα σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη.

Τον Φεβρουάριο θα κάνει πρεμιέρα η νέα σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου με τίτλο “Η Πτέρυγα”, μια παράσταση εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα για τα όρια της πραγματικότητας, της λογικής, της ελευθερίας βούλησης και των επιλογών των γυναικών που κυοφορούν, δίνοντας μάχη για τη μητρότητα μέσα στα νοσοκομεία. Μια παράσταση για την αγάπη, τη διαφορετικότητα, το σύστημα υγείας και τα όνειρα των ανθρώπων  για δημιουργία.

Η πτέρυγα είναι ένας παράξενος ονειρικός χώρος νοσοκομείου. Οι σεκιουριτάδες διώχνουν τους επισκέπτες στις 20.00 και καπνίζουν κρυφά με τους τραυματιοφορείς, γυναίκες περπατούν σε διαδρόμους τις νύχτες, κάθε Πανσέληνο οι τοκογράφοι που καταγράφουν την καρδιά των μωρών στις κοιλιές των μαμάδων τους τρελαίνονται,  η καθαρίστρια με τη μαύρη σφουγγαρίστρα βάφει μαύρο τα πατώματα των δωματίων, οι ρομά σύζυγοι σηκώνουν μια εγκυμονούσα απ’ το κρεβάτι της και βλέπουν έναν γάμο ρομά στην τηλεόραση, η γυναίκα που πουλάει πιτζάμες εκνευρίζεται  πάνω από μια ετοιμόγεννη που δεν αγοράζει τίποτα, ένας παράξενος χορός μιας μητέρας με το παιδί της που δεν έζησε, ενώ, τις νύχτες πάνω απ’ την επιβεβλημένη Παναγία- κάδρο του κάθε δωματίου, βγαίνει ένας στρατιωτικός γιατρός με μια κοπέλα και επιτηρούν τα δωμάτια με τις γυναίκες που κοιμούνται.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Χώρου περιλαμβάνεται για 4ο χρόνο η λειτουργία του ετήσιου θεατρικού του εργαστηρίου με θέμα “Υποκριτική με μάσκα”, με διδάσκουσες την Έλενα Μαυρίδου και τη Δήμητρα Κούζα,

ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται σεμινάριο δίμηνης διάρκειας σχεδιασμού φωτισμών και βίντεο για μουσικά θεάματα, θεατρικές παραστάσεις, video mapping, rigging, safety με τίτλο “Stage Lighting, Video Art and Safety. Design the Show”. Επιπλέον, στη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενηθεί πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σειρά σεμιναρίων υποκριτικής.

Μουσικές απ’ τη Θράκη και τη Δράμα

Με τα αρχέγονα όργανα, τις τρίχορδες αχλαδόσχημες λύρες, το νταούλι και τον νταχαρέ, τέσσερις μουσικοί θα παίξουν και θα τραγουδήσουν το Σάββατο 9/12 και 25/12 σκοπούς απ’ τη Θράκη και τη Δράμα. Μελωδίες και ρυθμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον χορό αλλά και τα πανάρχαια δρώμενα. Μουσική που φέρει μια δύναμη αρχέγονη, ικανή να μαγέψει κάθε ακροατή και τραγούδια που συνδέονται με έθιμα όπως αυτά του Δωδεκαημέρου στη Δράμα και τα Αναστενάρια, το θρακιώτικο έθιμο της Βόρειας Θράκης. Μαγικές βραδιές αφιερωμένες στη θρακική και δραμινή μουσική παράδοση με χορό μέχρι το πρωί.

Λύρα Θράκης, τραγούδι: Χάρης Πορφυρίδης, Λύρα Μακεδονίας, λύρα Θράκης, τραγούδι: Γιώργος Μαυρίδης, Νταχαρέ: Κατερίνα Ελευθερίου και Στρατής Σκουρκέας, Νταούλι: Άγγελος Μούτσα

Εργαστήρια και Σεμινάρια

Για τέταρτο χρόνο συνεχίζεται η πετυχημένη λειτουργία του 4ου Ετήσιου Εργαστηρίου  Υποκριτικής της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, ξεκινώντας απ’ τις 21 Οκτωβρίου και φτάνοντας έως τις 25 Μαΐου,  με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα. Μια μέθοδος κι ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό. Το Eργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές. Διδάσκουν: Έλενα Μαυρίδου-Δήμητρα Κούζα, Μέρα και ώρες: Δευτέρα 11:00-16:00

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Stage Lighting, Video Art and Safety

“Design the Show” / Φεβρουάριος, Μάρτιος

Το θέατρο Χώρος φιλοξενεί Σεμινάριο δίμηνης διάρκειας, που διοργανώνεται για πρώτη φορά  για τον σχεδιασμό φωτισμών και βίντεο μιας μουσικής ή θεατρικής παράστασης. Δυο γνωστοί σχεδιαστές φωτισμών, ένας παγκοσμίως βραβευμένος video artist, ένας Έλληνας rigger πιστοποιημένος στο εξωτερικό, οι πιο έμπειροι επαγγελματίες τεχνικοί, καθώς και προσκεκλημένοι εισηγητές, θα αναλύσουν σε βάθος όλες τις πτυχές του σχεδιασμού μιας παράστασης. Απ’  την ιδέα και τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση απαιτητικών παραστάσεων, οι συμμετέχοντες θα μάθουν όχι μόνο τα βασικές αρχές του επαγγέλματος, αλλά και τεχνικές ασφαλείας, σχεδιαστικά προγράμματα, κονσόλες φωτισμού, media servers και νέες τεχνολογίες. Ένα σεμινάριο με συμπυκνωμένη και ουσιαστική γνώση, που απευθύνεται σε τεχνικούς θεάτρου, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ηθοποιούς και σε όποιον μαγεύεται απ’ το φως και την εικόνα.

Θεματολογία: Θεατρικός φωτισμός (σε βάθος ανάλυση), Φωτισμός συναυλιών και μουσικών παραστάσεων (σε βαθος ανάλυση), Ψυχολογία και σημειολογία χρώματος, Γενικές τεχνικές φωτισμού, Ιστορία της τέχνης, Stage Lighting και κινηματογράφηση παράστασης, Φωτιστικά σώματα-τεχνολογίες φωτισμού-πρωτόκολα επικοινωνίας, Κονσόλες φωτισμού και on hands εμπειρία (GrandMA, Avolites, Hog, ETC), Σχεδιαστικά προγράμματα φωτισμού και βασικές αρχές λειτουργίας τους, Video art, Video mapping, Media servers, Rigging, Trusses and safety, Ηλεκτρολογία–συνδεσμολογία.

Εισηγητές: Περικλής Μαθιέλλης, Χριστίνα Θανάσουλα, Κωσταντίνος Γαρίνης, Γιώργος Μπιρλής, Γιάννης Ματζαβίνος και πολλοί ακόμα προσκεκλημένοι εισηγητές.

Δυο μέρες την εβδομάδα (πρωινές ώρες), Κόστος σεμιναρίου: 960€

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής: Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 6988441969

Σεμινάρια υποκριτικής απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο.

Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αλλά και των εν δυνάμει επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για τη φετινή σεζόν,  πραγματοποιεί Σεμινάρια Υποκριτικής απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο στο θέατρο Χώρος, σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι: Ιόλη Ανδρεάδη, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Δημήτρης Καραντζάς, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αντώνης Μυριαγκός, Παρθενόπη Μπουζούρη, Τζίνα Πούλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης.

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής:

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 6988441969

Θέατρο Χώρος (Πραβίου 6, Βοτανικός, Τηλ.: 210342 6736)