Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Το Σύστημα Πόντζι” προπομπός όρων πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς

«Η επιλογή του έργου “Το Σύστημα Πόντζι” έγινε από τα μέλη της Εταιρείας Θεάτρου Θέση. Το θέμα του σε πολύ αδρές γραμμές είναι η οικονομική απάτη μέσω των επενδύσεων και του τραπεζικού συστήματος. Δύσκολο θέμα και περίπλοκο ούτως ή άλλως, πόσω μάλλον σήμερα, όπου ο πολίτης (π.χ. Έλληνας κατά την διάρκεια της “κρίσης” κι έκτοτε) αυτόχρημα θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα επί των οικονομικών”, αναφέρει στο artplay.gr ο Μιχάλης Σιώνας με αφορμή τη σκηνοθεσία του έργου του Νταβίντ Λεσκό που κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο 104.

“Ο συγγραφέας ωστόσο, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να εκφράσει ή καλύτερα “προβάλει” την θέση του επί του θέματος. Κι αυτό γιατί δομεί την πλοκή του έργου πάνω στη ζωή ενός υπαρκτού προσώπου, του Κάρλο Πόντζι, ενός Ιταλού μετανάστη στις ΗΠΑ των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος ξεκίνησε πάμφτωχος, υπερπλούτισε γρήγορα και πέθανε πάμφτωχος.

Ο Ποντζι και “το σχέδιό του” για ανέλιξη στην οικονομική ελίτ των ΗΠΑ αναφέρεται σήμερα ως προπομπός πολλών όρων που συνοδεύουν την πολιτική και οικονομική διαφθορά (Φούσκα, Πυραμίδα, House of cards κ.ο.κ.). Το έργο και η παράσταση θίγουν τρεις άξονες διαφορετικούς μεταξύ τους, και ταυτόχρονα άμεσα συνδεδεμένους: τη διαφθορά που τροφοδοτεί, και πάνω στην οποία είναι θεμελιωμένο, το σύγχρονο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα, την προσπάθεια της μονάδας να μπει σε αυτό το σύστημα και να το εκμεταλλευτεί, και τέλος την ευπιστία της μάζας, καθώς και την αδυναμία της να αυτοαφυπνίζεται και να ορίζει τη διαχείριση της πολιτικής και οικονομικής της ύπαρξης».

Μιχάλης Σιώνας

Ταυτότητα

Συγγραφέας: Νταβίντ Λεσκό

Mετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Μουσική-Sound Design: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Nίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέφανος Πίττας

Β’ βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Βύρλα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία: Ελεάννα Γεωργίου & Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου