Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Το θέατρο μας φέρνει πιο κοντά στον παιδικό εαυτό μας”

«Είναι αυτή η καθημερινότητα που μπορεί να γίνει αβάσταχτη και γι’ αυτό κάνουμε θέατρο, παίζουμε θέατρο, βλέπουμε θέατρο. Είναι αυτή η βία που έρχεται από παντού και πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου και αυτούς που αγαπάς, που πρέπει να προστατέψεις τους αδύναμους, τους διαφορετικούς γιατί είσαι κι εσύ ένας απ’ αυτούς. Για τον αδύναμο εαυτό μας, για τον διαφορετικό εαυτό μας, που πρέπει να χωρέσει μέσα σε αυτή την καθημερινότητα, κάνουμε αυτή την παράσταση. Για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τους άλλους, ώστε να μπορέσουμε τελικά να αποδεχτούμε και τον εαυτό μας. Γιατί αλλιώς και ο εαυτός μας μπορεί να γίνει αβάσταχτος, ανυπόφορος. Γιατί μόνο στον άλλο μπορούμε να βρούμε ανακούφιση, παρηγοριά και να ελαφρύνουμε αυτό που μας βαραίνει», ομολογεί στο artplay.gr ο Δημήτρης Αγαρτζίδης με αφορμή την παράσταση «Αγάπησέ με» που ανεβαίνει από τους Elephas tiliensis, σε δική του σκηνοθεσία από τις 23 Ιανουαρίου στο Bios, εμπνευσμένη απ’ το μυθιστόρημα του Φρανκ Κρίστοφερ “Αμερικανική νύχτα” και τη στοιχειωμένη, κινηματογραφική ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι “Σημασία έχει ν’αγαπάς” .

«Το έργο μιλάει για όλους τους αδύναμους, που είμαστε εν δυνάμει εμείς, για το θέατρο και το παιχνίδι του θεάτρου, για το βάρος και την ελαφρότητα, για τον πόνο και την ανακούφιση, για αυτόν που είναι δίπλα μας και δεν τον προσέχουμε, ενώ κραυγάζει για να μας δείξει ότι είναι εκεί.

Στο έργο αυτό συμπαθώ βαθιά όλα τα πρόσωπα, γιατί όλα δείχνουν τον πιο σκληρό και σκοτεινό εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν τα πιο τρυφερά πλάσματα, αυτά που μπορείς να πας δίπλα τους και να τους μιλήσεις και να αισθανθείς ότι δεν είσαι μόνος. Οι ήρωες του έργου, τόσο μακρινοί και ταυτόχρονα τόσο κοντινοί, θα μπορούσαν να είναι κάποιος που συναντάς τυχαία στον δρόμο και θέλεις να του πεις όλη τη ζωή σου, να κλάψεις, να γελάσεις, να πας μετά για χορό, να μεθύσεις και μετά να μη θυμάσαι τίποτα, εκτός από μια αγκαλιά που σου δώσανε. Είναι πρόσωπα αληθινά, ή μάλλον είναι τόσο ψεύτικα που γίνονται αληθινά. Μου φέρνουν στο μυαλό τη φράση της Μπλανς «Δε θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία». Κάπως έτσι, κι εμείς αφήνουμε το ρεαλισμό της βίαιης καθημερινότητας και βρίσκουμε παρηγοριά στο παιχνίδι, στο θέατρο που μας φέρνει πιο κοντά στον παιδικό εαυτό μας, στο παιδί μέσα μας που πάντα αναζητάμε και αναλογιζόμαστε πώς διαμορφώθηκε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Και κάθε παιδί ζητάει αγάπη και όχι σκληρότητα. Αυτή η αδιανόητη βία, σωματική και ψυχολογική, που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι φυσική, ενώ είναι απόλυτα αφύσικη και απάνθρωπη, ζητάει απάντηση. Στη ζωή πρώτα και, μετά, στο θέατρο.

Και αυτό, νομίζω, είναι, όσο περνάει ο καιρός, παρόλες τις πρακτικές δυσκολίες, και το πιο ουσιαστικό στο να κάνεις αυτή τη δουλειά. Να βρίσκεις τον τρόπο εσύ να μιλάς για το έργο και το έργο να μιλάει για σένα. Και προς αυτόν τον δρόμο ήταν πραγματικά ευτυχισμένη η συνάντηση με τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτή την παράσταση. Και τώρα ήρθε η ώρα να τη μοιραστούμε μαζί σας».

Δημήτρης Αγαρτζίδης

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Δημήτρης Αγαρτζίδης

Σκηνικά, Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κίνηση: Σοφία Μαυραγάνη

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μουσική επιμέλεια: Στάθης Δρογώσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γκιώνη

Φωτογραφίες & Video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Μια συμπαραγωγή των Elephas Tiliensis με το BIOS.

 

Παίζουν: Δημητρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιούλα Μπούνταλη, Μαρία Παρασύρη, Βασίλης Σαφός

Παραστάσεις: Από 23 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου

 

Μέρες και ώρες: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

 

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, άνω των 65, ΑμΕΑ, 5€ ατέλεια

 

Η μετάφραση του έργου του Σαίξπηρ Ριχάρδος Γ´ είναι του Νίκου Χατζόπουλου.

 

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

 

Bios main

Πειραιώς 84 Αθήνα,

Κεραμεικός 10435

τηλ. 210 3425335