Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αγγελική Μαρίνου: “Στις περιπτώσεις βιασμού παραμένει η ίδια ρητορική”

“Από τότε που έκανα κόρη άνοιξα ξανά διάπλατα μάτια και κεραίες να δω τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το κορίτσι, η κοπέλα, η γυναίκα, η μητέρα.  Πώς συμπεριφέρεται η κοινωνία στη γυναίκα; Τι δίνει και τι ζητάει;”, αναρωτιέται μέσω του artplay.gr η Αγγελική Μαρίνου με αφορμή το έργο του Μάριου Ποντίκα “Γάμος” που ανεβαίνει σε συνσκηνοθεσία δική της και του Κώστα Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Σταθμός κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

“Όταν διάβασα τον «Γάμο» του Μάριου Ποντίκα, λοιπόν, θύμωσα και το λάτρεψα ταυτόχρονα. Ανατρίχιασα με τα στερεότυπα  που μετά από τόσα χρόνια παραμένουν απαράλλαχτα και βαθιά ριζωμένα μέσα μας, σε βαθμό που μπορεί να τα ακούμε και ως φυσιολογικά ή αναπόφευκτα. Πρότεινα το κείμενο στα μέλη της ομάδας με τη σκέψη να το ανεβάσουμε. Εκεί που βεβαιώθηκα ότι το έργο πρέπει να ανέβει, ήταν  το πώς αντιδρούσαν  οι γυναίκες όταν το διάβαζαν και πώς οι άντρες, ήταν αποκαλυπτικό. Οι άντρες κοιτούσαν, οι γυναίκες ξεφυσούσαν.

Υπήρχαν κάποια σημεία του έργου που στις πρώτες αναγνώσεις μου φάνηκαν παλιακά και έλεγα, αυτά θα τα βγάλουμε. Διαβάζοντας όμως ιστορίες  γυναικών σήμερα, μαθαίνοντας καλύτερα τις δικές μας ιστορίες, είπαμε τι παλιακά; Αν δεν καταλάβεις  πόσο καλά κρύβεται η πατριαρχία πως θα την αντιμετωπίσεις;

Αρχίζοντας λοιπόν την έρευνα μας, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως παραμένει  η ίδια ρητορική στις περιπτώσεις βιασμού  και ότι αυτά που διαβάζουμε στο κείμενο του 1979, τα βλέπουμε μετά στο ίντερνετ του 2020, ή ότι ο νόμος  για να ορίζεται ο βιασμός  με βάση την απουσία συναίνεσης και όχι τη χρήση βίας ή απειλής άλλαξε το 2019, ή ότι ο νόμος που απαλλάσσει τον βιαστή  από τις κατηγορίες αν παντρευτεί το ανήλικο θύμα του, καταργήθηκε το 2018, ή ότι ο βιασμός εντός γάμου ποινικοποιήθηκε το 2006!

Πρώτη φορά βρίσκομαι στην πλευρά της σκηνοθεσίας, αλλά θα ομολογήσω ότι προτιμώ την υποκριτική. Απλώς, ένιωθα ότι αυτό το έργο ήθελε και μια γυναικεία ματιά από «κάτω». Αγωνιώ να μοιραστώ βλέμματα με τους θεατές.

Συγκινήθηκα  το πρωί της πρεμιέρας  που κατάλαβα ότι αρχίσαμε μαζί με τη δίκη για την Τοπαλούδη, νιώθω σαν να είμαστε νοερά εκεί, σαν να λέμε κι εμείς κάτι για την Ελένη και για κάθε Ελένη”.

Αγγελική Μαρίνου

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου – Αγγελική Μαρίνου

Σκηνικά- Κοστούμια: Bίκυ Πάντζιου

Κίνηση: Κατερίνα Γεβετζή

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος  Αγιαννίτης

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Βοηθός κινησιολόγος: Ηρώ Κατσιφλώρου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Γραφιστικός σχεδιασμός: Μάριος Γαμπιεράκης

Trailer: Θωμάς Γκίνης

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Παραγωγή:  Ξανθίας  Α.Μ.Κ.Ε.

 

Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Βάσω Καμαράτου, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Μυρτώ Πανάγου, Μαργαρίτα Τρίκκα

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου στις 21:00

Παραστάσεις: έως 31/3

Μέρες & ‘Ωρες Παραστάσεων: κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Εισιτήριο: Κανονικό: 14€, Φοιτητικό: 10€, Ανέργων, ΑμεΑ: 5€

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-stathmos/o-gamos/

Διάρκεια: 85 λεπτά

Χώρος: Θέατρο Σταθμός

Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 52 30 267