Θέατρο

Το «Rotterdam» του Τζον Μπρίταιν στο Beton7

“Δεν θέλω να γίνω άντρας, απλά θέλω να σταματήσω να είμαι γυναίκα”. Αυτή η αφοπλιστική δήλωση διαταράσσει την ισορροπία και τα δεδομένα μίας σχέσης δύο ομοφυλόφιλων γυναικών. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς σε ένα τυπικό διαμέρισμα  στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας δύο σύντροφοι επαναπροσδιορίζουν το πλαίσιο της σχέσης τους με ένα νέο ορισμό που απορρέει από την πρόθεση της Φιόνα να αλλάξει φύλο και όνομα. Η βαθιά αμοιβαία αγάπη θα θέσει και από τις δύο πλευρές καίρια ερωτήματα και θα εισπράξει ειλικρινείς απαντήσεις. Κι εντέλει η βαθύτερη αξία του έρωτα, η κατανόηση, θα απορροφήσει την πίεση και δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί η σχέση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο θεατρικό έργο «Rotterdam», στη γλυκόπικρη κωμωδία του καινοτόμου βρετανού συγγραφέα Τζον Μπρίταιν (Jon Brittain) που τιμήθηκε με βραβείο Ολιβιέ στην πρόσφατη τελετή των θεατρικών διακρίσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού ηπειρωτικού εδάφους και συγκεκριμένα στην Αθήνα από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 (Πύδνας 7, Κεραμεικός) κέρδισε και το θεατρόφιλο λονδρέζικο κοινό. Οι σκηνές της βρετανικής πρωτεύουσας το φιλοξένησαν για 18 μήνες αρχής γενομένης από τη σκηνή του Θεάτρου «503» τον Νοέμβριο του 2015. Διθυραμβική η κριτική στον Guardian κάνει λόγο για «λαμπρή μελέτη της αγάπης και της σεξουαλικότητας».

Η παράσταση επίκαιρη κοινωνικά αλλά και πολιτικά για τα ελληνικά πράγματα έρχεται μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τις διεμφιλικές ταυτότητες και παρουσιάζει με τρόπο σαφή και κατανοητό ένα φαινομενικά περίπλοκο ζήτημα εστιάζοντας στο φύλο, την ταυτότητα και την αγάπη.

Ο Τζον Μπρίταιν δημιούργησε ένα πρωτοποριακό παιχνίδι, με εις βάθος αναγνώσεις χαρακτήρων. Μια κωμωδία με “καυτές” ερωτήσεις σχετικά με την αγάπη και την ταυτότητα σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να αγαπούν και να γίνονται αποδεκτοί.  «Όλα όσα έχω γράψει τα επεξεργάζομαι από ένα είδος <κωμικής> γωνίας. Είναι πιστεύω ένας εξαιρετικός τρόπος να ανοίξουμε σε νέες σκέψεις», λέει ο συγγραφέας.

Η παράσταση που μεταφέρθηκε αργότερα στο Trafalgar Studios 2, στο off Brodway της Νέα Υόρκης ως μέρος του αφιερώματος  «Brits Off Broadway» και αυτές τις μέρες παίζεται στο Λος Αντζελες, παρουσιάζεται σε μετάφραση της Ισαβέλλας Μαργκαρά και σκηνοθεσία του Μάριου Παναγιώτου.

Τον ρόλο της Φιόνα/Έντριαν ερμηνεύει η Ραφίκα Σαουίς και το έτερο ήμισυ της, την Αλίς, η  Κλεοπάτρα Μάρκου. Τους ρόλους του Τζο και της Λέλανι ερμηνεύουν ο Γιώργος Σύρμας και η Μαρία Δαμασιώτη.

Την παράσταση υποστηρίζει το «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών» (Σ.Υ.Δ.) και η πρόεδρος του Μαρίνα Γαλανού.

Στο πλαίσιο της παράστασης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και δράσεις που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας με τη συμμετοχή μελών του Σ.Υ.Δ.

 

INFO

Που: Κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton 7 (Πύδνας 7, Κεραμεικός)

Πότε: Από τις 28 Δεκεμβρίου και για 25 Παραστάσεις (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ώρα έναρξης: 9 μ. μ. )

Μετάφραση: Ισαβέλλα Μαργάρα

Σκηνοθεσία: Μάριος Παναγιώτου

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Κρίγκου

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Φιόνα/ Eιντριαν: Ραφίκα Σαουίς

Αλις: Κλεοπάτρα Μάρκου

Τζό: Γιώργος Σύρμας

Λέλανι: Μαρία Δαμασιώτη.