featured performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Το να αγκαλιάζεις ένα δέντρο στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, είναι μια πολιτική πράξη

“Η περφόρμανς για μένα αποτελεί μια τελετουργία σύνδεσης. Σύνδεση με τη φύση στον αστικό χώρο, σύνδεση θραυσμάτων λόγου μεταξύ τους, σύνδεση μ’ έναν άλλο πολιτισμό. Μια αναζήτηση ενότητας και ελπίδας”, εξηγεί στο artplay.gr η ηθοποιός Βασιλική Νομίδου, με αφορμή την περφόρμανς “Θραύσματα ενώνονται τρυφερά”, που παρουσιάζεται στο Λόφο του Λυκαβητού κάθε Σάββατο & Κυριακή από 9-24 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα.

“Μαζί με τη συνεργάτιδά μου, Άντζελα Δεληχάτσιου“, συνεχίζει η Βασιλική, “πλησιάσαμε την ποίηση της φύσης (ecopoetry), ως προσωπική, αλλά και πολιτική επιλογή. Η ποίηση έχει τη γενναιότητα να αναζητά το αόρατο, να κραυγάζει τον πόνο χωρίς ντροπή. Το να αγκαλιάζεις ένα δέντρο σε ησυχία, στο κέντρο μιας μεγαλούπολης που τρέχει ιλιγγιωδώς για την επιβίωση, είναι μια πολιτική πράξη.

Όμως όταν αποπειράσαι να συνδεθείς με τη φύση, η επίγνωση της καταστροφής της γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή. Αναγνωρίσαμε ότι η σχέση μας ως κοινωνία μαζί της καθρεφτίζει το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα του δυτικού κόσμου. Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε στο να ερευνήσουμε κοινωνίες που έχουν μια άλλη σχέση μαζί της. Οι Ζαπατίστας, στην Τσιάπας του Μεξικό, φέρουν ζωντανό ένα άλλο πολιτικό Παράδειγμα. Ο πολιτικός τους λόγος βγαίνει απ’ την καρδιά, είναι σωματικός, γειωμένος, συνδεδεμένος με το βίωμα και το συναίσθημα, γι’ αυτό και αποτελεί μια πηγαία ποιητική έκφραση. Φέρει τη θηλυκή ενέργεια. ΄Όταν μιλάει για πόλεμο και αγώνα μιλάει ταυτόχρονα για αγάπη και όνειρο. Αυτό για μένα αρθρώνει την ελπίδα σήμερα. Η Άντζελα έκανε μια μεγάλη έρευνα για τη δομή της γλώσσας των Tojol-ab’al Τοχολαμπάλ, (Μάγιας του Μεξικό) προσπαθώντας να καταλάβουμε αν και με ποιον τρόπο, διαφορές στη δομή της γλώσσας τους αντικατοπτρίζουν – καθορίζουν την κοσμοθεωρία τους.

Τους προσεγγίσαμε όμως, στο “εδώ και τώρα“ της δικής μας πραγματικότητας, με ερωτήματα. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες.

Προσωπική έμπνευση για μένα υπήρξε και ο λόγος της Όλγκα Τοκάρτσουκ. Μου προσέφερε την μεγάλη εικόνα του κόσμου μιλώντας για τη δύναμη της γλώσσας, ένα θέμα που μ’ ενδιαφέρει πολύ.

Ο τρόπος που δουλέψαμε επίσης αντικατοπτρίζει τη θεματική της παράστασης: Οριζόντια σχέση, συνδημιουργία. Λειτουργήσαμε με βάση την αρχή της μη-επιθετικότητας στη δημιουργία τέχνης, Μ’ αυτόν τον τρόπο νιώθουμε, ότι η διαδικασία και η θεματική αλληλο-υποστηρίχθηκαν, γεγονός που ενδυνάμωσε σημαντικά τη δημιουργική πράξη”, καταλήγει η Βασιλική Νομίδου.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στίχοι-Κείμενα: Σαράκης, Χιόνης, Περδίκη, Γρηγοριάδης, Βρεττάκος, Χριστοδούλου, Αγγελάκη Ρουκ, Βέης, Πορφύρας, Κάλας, Πασχάλης, Tόκαρτσουκ, Lenkersdorf, subcomandante Marcos, comandanta Ramona, Νομίδου, Δεληχάτσιου. Θραύσματα ζαπατιστικού λόγου προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από το ντοκιμαντέρ “Ellas, las otras, las deveras”.

Συνδημιουργοί-ερμηνεύτριες: Άντζελα Δεληχάτσιου, Βασιλική Νομίδου

Επιστημονικός σύμβουλος: Alejandro Curiel Ramírez del Prado – γλωσσολόγος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Λουκία Χατζέλου

Φωτογραφίες: Καλλιόπη Βαγιαννάκη

Δημιουργία αφίσας: Βάσω Μεϊντάνη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Πεκιαρίδη

Διάρκεια: 70 λεπτά

Πότε: Σάββατο & Κυριακή στις 17:00, 9-24 Οκτωβρίου

Πληροφορίες/κρατήσεις: 6937760028, [email protected]

(κρατήσεις απαραίτητες, περιορισμένες θέσεις)

Σημείο συνάντησης: στην καντίνα του πάρκινγκ του Λυκαβηττού (δίπλα στο θέατρο) στις 17:00. Η ομάδα θα φύγει από το πάρκινγκ αυστηρά στις 17:10. Το σημείο όπου πραγματοποιείται η περφόρμανς βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτά περπάτημα από το πάρκινγκ. Σας προτείνουμε να φοράτε άνετα παπούτσια.

Είσοδος με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.