performans Οι δημιουργοί γράφουν

Το ζήτημα του φωτός σαν αλληγορία της ζωής, της δημιουργίας, της ψυχής αλλά και της ελπίδας

“Αυτήν τη στιγμή μόλις επέστρεψα από την Βενετία και τα εγκαίνια του Contemporary Venice 2021 όπου θα προβάλλεται μια βίντεο εγκατάσταση του Open Light μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι μεγάλη χαρά για μας αυτό το πρώτο άνοιγμα της συγκεκριμένης δουλειάς σε ένα διεθνές κοινό μιας και το συγκεκριμένο art fair φιλοξενεί έργα δημιουργών από όλο τον κόσμο”, αποκαλύπτει στο artplay.gr η ηθοποιός Γιούλα Μπούνταλη η οποία από κοινού με τη σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα, δημιούργησαν το Open Light, μια σύνθεση φωτιστικής εγκατάστασης, site specific performance και street art που παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο στον Προσωρινό, της οδού Δεινοκράτους 103, χώρο από όπου ξεκίνησε, για τρεις εβδομάδες του Οκτωβρίου και τις ημέρες 8-10, 15-17 & 22-24 του μήνα, με θεατές τους περαστικούς του δρόμου και σκηνή τη βιτρίνα.

Με αφορμή τη συμμετοχή του project στο  Contemporary Venice 2021, η Γιούλα Μπούνταλη σημειώνει στο artplay.gr πως “είχε τρομερό ενδιαφέρον ότι το θέμα του Open Light, το ζήτημα του φωτός κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά σαν αλληγορία της ζωής, της δημιουργίας, της ψυχής αλλά και της ελπίδας, φαίνεται να συγκινεί τους θεατές ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής μετά από την περίοδο καραντίνας, φόβου αλλά και στέρησης του δημόσιου χώρου που όλος ο πλανήτης έζησε.

Η σχεδιάστρια φωτός Χριστίνα Θανάσουλα, αναφέρει για το Open Light πως “γεννήθηκε από την απόφασή μας να μιλήσουμε για αυτή την παγκόσμια πρωτόγνωρη κοινή εμπειρία της πανδημίας και της απομόνωσης νιώθοντας την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι συμπόνια, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας είχε μεταφερθεί στις πλατφόρμες του διαδικτύου και στην από απόσταση συνάντηση στους δρόμους των πόλεων, όταν κάθε άλλη ανθρώπινη επαφή ήταν απαγορευμένη.

Ξεκινήσαμε τις πρόβες μας τον Μάρτιο 2021 εν μέσω λοκντάουν στην Αθήνα έχοντας αποφασίσει ότι θα παίζαμε την παράσταση ακόμα και για τους τυχαίους περαστικούς της Δεινοκράτους από μια ανάγκη εξόδου από αυτή την απομόνωση, σε περίπτωση που τον Μάιο δεν είχε επιτραπεί ακόμα η ελεύθερη κυκλοφορία στην πόλη. Τελείως τυχαία την μέρα που είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε άνοιξαν και τα θεάματα επισήμως. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του Open Light.

Μέσα από το τζάμι της βιτρίνας,  που για μας συμβολίζει ταυτόχρονα την έννοια της ασφάλειας και του σπιτιού, των πολυκαταστημάτων και της κατανάλωσης σαν αντίδοτο στον φόβο, αλλά και όλες τις γυάλινες οθόνες που διαμεσολαβούν τις επικοινωνίες μας καθημερινά, καλούμε τον θεατή, τον περαστικό να αναστοχαστεί την έννοια του φωτός.

Ιστορίες με πρωταγωνιστή το φως με την μορφή ψηφίδας / αποσπάσματος ξεπροβάλλουν μέσα από το φως και την μουσική σαν νησίδες μνήμης, φιλοσοφικών αναζητήσεων, ηχοτοπίων, προσωπικών σκέψεων και ανησυχιών για τον τρόπο ζωής που ο λευκός δυτικός πολιτισμός έχει δημιουργήσει και θεωρεί δεδομένο. Από το φως των αστεριών, στις μεγάλες λαμπερές οθόνες των πολυκαταστημάτων, τις συνοικίες των κόκκινων φώτων, ως την πίστη στην ύπαρξη ενός «εσωτερικού» φωτός μέσα στα όντα, η παράσταση αναζητά το ταξίδι της συνείδησης ενός ανθρώπου από την φύση, στην πόλη και τελικά μέσα στην αιώνια ψυχή του ανθρώπου.

Το κοινό – οι τυχαίοι περαστικοί μαζί με τους θεατές που θα έρθουν να δουν την παράσταση – φεύγοντας και συνεχίζοντας την βόλτα τους στην πόλη, θα θέλαμε να έχουν γευτεί μια πιο ανθρώπινη εμπειρία αυτού που ονομάζουμε δημόσιος χώρος και την αίσθηση της ανάγκης για μια νέα συμπόνια προς μια εποχή και συναισθήματα που είναι για όλες και όλους μας πρωτόγνωρα.

Συντελεστές:

Μια παράσταση της Γιούλας Μπούνταλη & Χριστίνας Θανάσουλα

Κείμενα-Περφόρμανς: Γιούλα Μπούνταλη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική: Devika

Βοηθός Φωτισμών-Φωτογραφίες: Μαριέττα Παυλάκη

Voice Recording Production: ELIOT / Amour Records

Video: Βαγγέλης Λαϊνάς

Μια παραγωγή της Εταιρίας Θεάτρου Διασπορά με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.

 

Προσωρινός – Δεινοκράτους 103

8-10, 15-17 & 22-24 Οκτωβρίου 2021

Έναρξη: 21.00

Διάρκεια: 40’ 

Είσοδος Ελεύθερη