Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί

“Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξυπνήσουμε την φαντασία μας”

“Η επιλογή να διασκευάσουμε για το θέατρο την «Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll προέκυψε αρχικά από το ότι για όλες μας ήταν μια ιστορία που μας γοήτευε από παιδιά, ένα παιδικό απωθημένο. Μεγαλώνοντας μας απασχόλησε ακόμα περισσότερο το τι θέλει να πει τελικά αυτή η ιστορία, θέλαμε να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται πίσω από αυτόν τον θαυμαστό και παράλογο κόσμο”, σημειώνουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας “Τσόκαρα”, που παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…», από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο ΘΗΣΕΙΟ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.

“Εκείνο τελικά που μας κέρδισε ήταν να εξερευνήσουμε τα όρια της παιδικής φαντασίας και κατά πόσο η φαντασία απελευθερώνει από κάθε τι καταπιεστικό. Η φαντασία ως πράξη ελευθερίας.

Πώς ένα παιδί, η Αλίκη, θα καταφέρει να αντλήσει μέσα από αυτήν τη συνάντηση με έναν παράλογο και θαυμαστό κόσμο, τον κόσμο των μεγάλων – έναν κόσμο γεμάτο κανόνες που ορίζουν οι μεγάλοι και τα παιδιά πρέπει να τους ακολουθούν – τα εφόδια εκείνα που θα την οδηγήσουν στην ενηλικίωση και την σύγκρουσή της  με αυτό τον παράλογο κόσμο.

Ο τρόπος που αφηγούμαστε την ιστορία επί σκηνής είναι απλός. Είμαστε τρεις ηθοποιοί που εναλλασόμαστε όλους τους ρόλους. Χρησιμοποιούμε τα σώματα και τις φωνές μας μέσα από γρήγορες αλλαγές, σε συνδυασμό με τη χρήση πολλών ευφάνταστων αντικειμένων και κοστουμιών – συνήθως χειροποίητων – και όλα αυτά συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική. Επιλέγουμε αυτόν τον τρόπο ώστε ο θεατής να νιώθει πως πράγματι βρίσκεται σε έναν θαυμαστό κόσμο και όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο, να μπορούμε να ταξιδεύουμε τις ιστορίες μας παντού, από μια θεατρική σκηνή έως μια πλατεία ενός μικρού χωριού, ακόμα και στο δρόμο… Ένα θέατρο που πάει παντού και για τους πάντες!

Αυτός είναι και ο τρόπος που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με τα σημερινά παιδιά. Με αλήθεια και απλότητα, χωρίς φανταχτερά κοστούμια και επιβλητικά σκηνικά. Δεν προσπαθούμε να ξεγελάσουμε, να μπερδέψουμε ή να αποπροσανατολίσουμε. Προσπαθούμε να πούμε την αλήθεια με μια μικρή δόση μαγείας. Παρουσιάζουμε στα παιδιά πώς γίνεται το θέατρο, μιας που δεν απέχει και πολύ απ’ τα συλλογικά παιδικά παιχνίδια. Γιατί πιστεύουμε πως το θέατρο είναι μια συλλογική διαδικασία.

Προσπαθούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά ότι αυτός ο θαυμαστός κόσμος υπάρχει. Eμείς τον δημιουργούμε κι εμείς τον καταστρέφουμε ανά πάσα στιγμή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσουμε εκείνο που όλοι μας διαθέτουμε, αλλά μεγαλώνοντας το αφήνουμε να κοιμηθεί, τη φαντασία. Τη φαντασία που μας ταξιδεύει σε μέρη που ποτέ δεν τολμήσαμε να επισκεφτούμε. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε…

Alice5

Φέτος θα βρισκόμαστε στο Θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, με την παράσταση «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…», μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους από 5 ετών και πάνω, εμπνευσμένη από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll, κάθε Κυριακή στις 15:00 το μεσημέρι.”

Ομάδα Τσόκαρα: Αποστολάκη Ελεάννα,  Κωτσάκη Μελίσσα,  Σπανέλλη Ανδρομάχη