Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Γιάννης Ζαφείρης: “Η θνητή μας φύση αποτυπώνεται καθαρότερα στον κινηματογράφο”

«Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο είναι συνειδητή, καθώς οι  ιστορίες που με απασχολούν και με προβληματίζουν είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις όπως και οι έννοιες της  ανιδιοτελούς αγάπης, της μοναξιάς , του θανάτου, των παθών και της θνητής φύσης των ανθρώπων. Όλα αυτά αποτυπώνονται καθαρότερα με την τέχνη του κινηματογράφου. Γιατί βλέπεις, ακούς και αισθάνεσαι. Αυτό το έχω συναντήσει στον κινηματογράφο του Εμίρ Κουστουρίτσα, του Γιλμάζ Γκιουνέι, του Μπέλα Ταρ, του Κιαροστάμι, του Καρλ Ντράγιερ κ.α . που με έχουν διαμορφώσει σε προσωπικό και δημιουργικό επίπεδο».

Έτσι αρχίζει η γνωριμία μας με τον νεαρό σκηνοθέτη Γιάννη Ζαφείρη που στην τρίτη κατά σειρά μικρού μήκους ταινία του  «Felicita», απέσπασε εύφημο μνεία στο Φεστιβάλ της Δράμας.

ffff

«H ταινία ”Felicita” από τη μια, διαπραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να προσδιορίσει τη θέση της στο χώρο και γενικότερα στη ζωή της και να  ανακαλύψει μια δική της αλήθεια, και από την άλλη μιλάει για ένα παιδί, ένα μικρό αγόρι, που πασχίζει να κερδίσει κάτι , το οποίο θα έπρεπε ήδη να βιώνει. Μια ευτυχία …

Θεματικός άξονας της ταινίας είναι η δυσλειτουργική οικογένεια και πως μέσα σε αυτή επηρεάζεται η πιο βαθιά και ανθρώπινη σχέση. Η σχέση μεταξύ μιας μητέρας και ενός παιδιού.

Η προετοιμασία της ταινίας ήταν μια επίπονη διαδικασία που συμπεριλάμβανε τόσο την καθημερινή ανάπτυξη  του σεναρίου, πάνω σε ένα δύσκολο θέμα, όσο και την αναζήτηση της σκηνοθετικής προσέγγισης πάνω σε αυτό. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία η ταινία  γυρίστηκε παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν,  ωστόσο  θεωρώ ότι οποιαδήποτε ιστορία-ιδέα με τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σου μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αυτό που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου είναι ο χώρος, αυτό το άδειο, εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου που στα μάτια μου φάνταζε σαν ένα ιδεατό σκηνικό για την ανάδειξη της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι χαρακτήρες της ταινίας».

still

O Γιάννης  Ζαφείρης  γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Middlesex University of London (Α.Κ.Τ.Ο), Β.Α in Photography.  Έχει ασχοληθεί με την διεύθυνση φωτογραφίας σε μικρού μήκους ταινίες. Έως τώρα έχει σκηνοθετήσει 3 μικρού μήκους ταινίες. Συμμετείχε ως Β βοηθός σκηνοθέτη στην μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Μαζωμένου “ Lines ”, 2016.