Θέατρο

Το καλοκαίρι του Εθνικού και οι διεθνείς συνεργασίες

Νομίζαμε ότι λίγα νέα θα είχαμε στη συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Θεάτρου για τις καλοκαιρινές του παραγωγές και τις διεθνείς του συνεργασίες. Οι παραστάσεις ήταν ήδη γνωστές, όπως και οι βασικοί συντελεστές τους. Ομως ο Στάθης Λιβαθινός το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, είπε και καινούργια πράγματα και άφησε υποσχέσεις για πολλά περισσότερα.

Με απόντες τους εκπροσώπους του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας, που την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν (και με τους οποίους ο Στάθης Λιβαθινός ετοιμάζει  τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, αλλά κι έμεινε για μια προσεχή ενημέρωση), με την παρουσία όμως της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου,  του πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας, των δύο σκηνοθετών των θερινών παραγωγών του (τον Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και τον Θάνο Παπακωνσταντίνου, που έχουν αναλάβει τη σκηνοθετική ευθύνη του «Πλούτου» του Αριστοφάνη και της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή αντίστοιχα) και με παρόντες πολλούς από τους ηθοποιούς και τους συντελεστές των δύο αυτών παραστάσεων είχαμε μια συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού. Για διάφορα από αυτά που ετοιμάζει και αυτά που σκέφτεται και με μία σιβυλλική διατύπωση του Στάθη Λιβαθινού. Παρούσης της υπουργού Πολιτισμού είπε: «Η θητεία μου λήγει τον Μάιο του 2019. Αν θα με θέλουν και αν θα θέλω, θα δούμε…». Είχε ήδη ξεκινήσει την ομίλια του λέγοντας «τέλος σεζόν», «προτελευταία δική μου» και «τελευταίο καλοκαίρι που  οργανώνουμε».

Μέχρι τότε υπάρχουν πολλά στον προγραμματισμό του Εθνικού  Θεάτρου.

  • Στις 13 και 14 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον καστ ηθοποιών παρουσιάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, έναν «βαλκανικό Πλούτο». Μια παράσταση με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιώργο Γάλλο, Μανώλη Μαυροματάκη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννη Κότσιφα, Μάνο Βακούση, Κώστα Κορωναίο, Μαρία Διακοπαναγιώτου και 9μελή χορό με Σέρβους ηθοποιούς και την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου. Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία στην Ελλάδα (στην Ελευσίνα στις 2/9, στη Θεσσαλονίκη στις 6/9 και στο Ηρώδειο στις 10/9), ενώ από τις 19 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Βελιγράδι. Χορηγός της παράστασης είναι ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια, που στηρίζει και την ανακατασκευή του νέου REX, κάτι για το οποίο είναι εξαιρετικά χαρούμενος ο Στάθης Λιβαθινός, αφού το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η Παιδική Σκηνή στο ισόγειο του REX.

  • Στις 20 και 21 Ιουλίου σειρά έχει, για την πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο, ο ταλαντούχος Θάνος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά με Ηλέκτρα την Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα τη Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστη τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Αίγισθο τον Χρήστο Λούλη, Παιδαγωγό τον Νίκο Χατζόπουλο, Χρυσόθεμη την Ελένη Μολέσκη και Πυλάδη τον Μάριο Παναγιώτου. Η παράσταση θα κάνει περιοδεία στα νησία του Βορείου Αιγαίου, με τη συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8), ενώ θα ταξιδέψει και στην Καβάλα (25/8), Θεσσαλονίκη (28/8), Πάτρα (4/9), Ελευσίνα (10/9), Βύρωνας (14/9) και Παπάγου (19/9).

Κι αν ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς δήλωσε (και ήταν) συγκινημένος γιατί στην παράσταση που θα σκηνοθετήσει «συναντιούνται και οι δύο πατρίδες μου», ο Θάνος Παπακωνσταντίνου αυτοσαρκάστηκε με χιούμορ δηλώνοντας ότι «όλες οι προηγούμενες δουλειές μου δεν είχαν τόσους θεατές, όσους, ελπίζω, να είναι εκείνες τις μέρες στην Επίδαυρο».

Αυτά για τις καλοκαιρινές παραγωγές. Εν τω μεταξύ στις 14 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα στο Rex, «Ο Τίμων ο Αθηναίος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και «πρέπει να είμαι ο μόνος καλλιτεχνικός διευθυντής που δεν έχει κάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου» πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι προχωρούν οι δράσεις, εκπαιδευτικές και θεατρικές σε ό,τι αφορά το παιδικό θεάτρο, ενώ ανήγγειλε και ένα θερινό κάμπινγκ για παιδιά όλων των ηλικιών στον χώρο του θεάτρου της Ειρήνης Παππά στην Πειραιώς, παραπέμποντας για περισσότερες πληροφορίες, αργότερα.

Ηταν αρκετά υπαινικτικός σε αρκετά θέματα ο Στάθης Λιβαθινός. Και κρατώ για το τέλος μια φράση που ο ίδιος είπε: «οι παραστάσεις της σεζόν μας έκαναν σχετικά ή πάρα πολύ περήφανους». Μια φράση που δίπλα στη χαμηλόφωνη συζήτηση του θεατρικού κόσμου ότι το Εθνικό Θέατρο δεν έχει αφήσει ιδιαίτερο στίγμα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είτε ως αυτοκριτική είτε ως αποτίμηση. Πάντως, οι καλοκαιρινές του παραγωγές είναι μάλλον από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις των Επιδαύριων παραστάσεων.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ