featured Εικαστικά Έκθεση

Ο Μυταράς στην Άνδρο : “Από το σύγχρονο στο διαχρονικό”

Στις πολλαπλές όψεις του πρωτότυπου, σύνθετου και αυθεντικού έργου του Δημήτρη Μυταρά,  είναι αφιερωμένο το φετινό καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο. Εκεί από 1ης Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιασθεί η αναδρομική έκθεση έργων του δημοφιλούς εικαστικού, με τίτλο “Από το σύγχρονο στο διαχρονικό”.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη και δάσκαλο, ο οποίος με πλήρη αφοσίωση επιτέλεσε το λειτούργημά του, ερευνώντας και αναδεικνύοντας με υποκειμενικότητα και ιδιομορφία τον τρόπο να συλλαμβάνει τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή μέσα από το αφιέρωμα στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό, δημιουργό, στοχεύει στην ανάδειξη τόσο της θεματικής του πολυμέρειας, όσο και της τεχνοτροπικής ποικιλομορφίας και επιδεξιότητας.

Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινά από την πρώιμη νεανική του περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και το θάνατο του: τους καθρέπτες και τα πορτραίτα. Με το επόμενο σκέλος ανοίγει ένας εντελώς καινούργιος δρόμος: η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα θα δώσει στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να αλλάξει άρδην τη ζωγραφική του για να καταγγείλει τα τεκταινόμενα. Πρόκειται για τα γνωστά Επιτύμβια και έργα «Ντοκουμέντα». Η βία θα συνεχίσει πέρα από την σκοτεινή αυτή περίοδο, να κυριαρχεί στο έργο του, με τις μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία. Η προοδευτική εμφάνιση των γυναικείων μορφών, που θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του, θα του δώσουν την ευκαιρία να ανανεώσει την παλέτα του, προσδίδοντας μία νεοφανή ζωντάνια.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Μυταρά είναι, σύμφωνα με τους κριτικούς, η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων τα οποία επιδέξια διαπλέκονται δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Έτσι η ποίηση συνεκφράζεται με την βία, ο λυρισμός με την βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα!

Εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος, ο Μυταράς υπήρξε ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος.

Παρακαταθήκη εκτός από το εικαστικό και παιδαγωγικό του έργο, το Εργαστήρι της Χαλκίδας που φέρει το όνομά του και το οποίο, η σύντροφός του Χαρίκλεια, κρατά ζωντανό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιδιαίτερη σχέση του Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.

Η δυνατότητα πρόσβασης στο εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα αρχείο του ζωγράφου, έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους του Μουσείου, να πλαισιώσουν την έκθεση με πληθώρα ανέκδοτων δεδομένων τα οποία προσδίδουν στο εγχείρημα ενδιαφέρον και σπουδαιότητα.

Το εικαστικό αφιέρωμα του Μουσείου θα πλαισιώσει δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος 284 σελίδων, που θα εκδοθεί από την Μικρή Άρκτo.

M. Z