Εικαστικά

Γιώργος Λαζόγκας στο ΕΜΣΤ

Έργα που αποτυπώνουν τη χειρονομία, τη διαδικασία επεξεργασίας της ύλης και τη βιωματική σχέση με τα υλικά, αλλά και τη φιλοσοφική διάσταση εννοιών όπως αρχέγονο, παλίμψηστο, σπάραγμα, ζωή, θάνατος και  χρόνος, περιλαμβάνει η έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα που πραγματοποιείται έως τις 29 Απριλίου στο ισόγειο του ΕΜΣΤ.

Πρόκειται για έργα που αποτυπώνουν την περιπέτεια της γραμμής και της ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού στο πέρασμα 48 χρόνων αδιάλειπτης δουλειάς και αναζητήσεων. Την ίδια ώρα κυκλοφορεί και η  στοχαστική αυτοβιογραφία του εικαστικού και ομότιμου καθηγητή στην ΑΣΚΤ με τίτλο “Το Τυχαίο ως Μέθοδος” .

Τα κείμενα προέκυψαν από τις σημειώσεις των ημερολογίων, τις παραδόσεις των μαθημάτων ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αλλά και την προσωπική του  εμπειρία.

Σε αυτήν την δοκιμιακού τύπου αυτοβιογραφία, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τις σκέψεις του για το τέλος του μοντερνισμού, της ουτοπίας  και των κινημάτων, τις πρωτοτυπίες που εξαντλούνται, τη σημασία της τελετουργίας στη δημιουργία, τη διαρκή παρουσία του λαϊκού, και τη σημασία του άλεκτου. Θυμάται τις διαμάχες για το αφηρημένο και το αφαιρετικό, τις συνέπειες της εσωστρέφειας και την δική του πορεία στην εννοιολογική τέχνη.