Θέατρο Το ημερολόγιο του φεστιβάλ

Θεοδώρα Τζήμου: Η Τζοάνα Σιλβέστρι κάνει πορνό ως πολιτική θέση

“Η τέχνη διαπραγματεύεται αρκετές φορές πράγματα που είναι λίγο πιο σκοτεινά από κάποια άλλα. Όπως η διαδρομή που κάνει κάποιος άνθρωπος για να ανακαλύψει το παρελθόν του. Μέσα από τη διαδρομή αυτού του ανθρώπου γνωρίζουμε και το τοπίο του πορνό”, εξηγεί στο artplay.gr η Θεοδώρα Τζήμου μιλώντας με αφορμή την πρεμιέρα του έργου της Έλενας Πέγκα “Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ” που κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Κων/νου Ρήγου από 23 έως 25 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260 – Χώρος Δ

Η Θ. Τζήμου ερμηνεύει την διάσημη πορνοστάρ Τζοάνα Σιλβέστρι, μια Ιταλίδα, από μεγαλοαστική οικογένεια της Γένοβας που “από μικρή ήθελε να πάει κόντρα σε όλο αυτό το κλειστό περιβάλλον όπου ζούσε, προχωρώντας σε κάτι ακραίο και φτάνοντας να κάνει πορνό ως πολιτική θέση. “Υποδύομαι ένα πρόσωπο που έχει μια εντελώς διαφορετικη σχέση με την έκθεση του σώματός του και είναι ένα στοίχημα για μένα. Με γοητεύει το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή δεν έκανε πορνό για να βγάλει χρήματα, αλλά το έκανε ως πολιτική θέση”

Το έργο της Έλενας Πέγκα “Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ” μεταγράφει στην ελληνική πραγματικότητα δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς, η Πέγκα φωτίζει τα πρόσωπα πίσω από μια απρόσωπη βιομηχανία, υποβάλλοντας στην αναζήτηση της αληθινής τους ταυτότητας και της αληθινής τους καταγωγής μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης.

Κατάλληλο για θεατές 15 ετών και άνω, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Μπίτριχ), Λαέρτης Μαλκότσης (Τζακ), Γιάννης Νιάρρος (Λάλο), Θεοδώρα Τζήμου (Τζοάνα) κ.ά. Ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος ερμηνεύει ζωντανά τρία πρελούδια του Ραχμάνινωφ.

Μάνια Ζούση