Θέατρο

Θ. Μοσχόπουλος: “Η σαρδόνια κωμικότητα της Δίκης”

“Ξαναδιαβάζοντας την Δίκη και μάλιστα ένα βιβλίο για τον Κάφκα από σύγχρονους μελετητές, μου έκανε πολύ εντύπωση ότι όταν ο ίδιος ο συγγραφέας διάβαζε τα πρώτα κεφάλαια στους φίλους του, εκείνοι γελούσαν”, λέει στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης, βασισμένης στο εμβληματικό έργο, που πραγματοποιείται στο Θέατρο Πόρτα στις 18 Νοεμβρίου. 

“Έχοντας στην μνήμη μου κάτι πιο σκοτεινό ή τουλάχιστον όπως η μυθολογία της Δίκης την έχει, άρχισα να την διαβάζω και διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα απίστευτα σαρδόνιο χιούμορ που έμοιαζε απόλυτα με καταστάσεις που ζούσα στην καθημερινότητά μου. Και αυτή η περίεργη αυτοσαρκαστική διάθεση που έχει. Δεν είναι μια κριτική απέναντι σε ένα σύστημα αόρατο, αλλά κατά κάποιο τρόπο ο ήρωας φοβάται ή γίνεται και ο ίδιος μέρος αυτού του συστήματος, το επομενο γρανάζι του. Συνειδητοποιησα πως με αφορούσε πάρα πολύ. Επίσης δυο μελέτες που συνδίαζαν τον Κάφκα με το θέατρο, για την ακρίβια το γίντις θέατρο με το οποίο ήρθε σε επαφή και το οποίο του άλλαξε άρδην την γραφή.  Το γίντις εμφανίζει χαρακτήρες σχεδόν γκροτέσκο. Ξαφνικά άρχισα να ανακαλύπτω πως υπάρχει μια πολύ έντονη θεατρικότητα που δεν έχει να κάνει με το ότι η Δίκη έχει διασκευασθεί αρκετές φορές. Και άρχισα να βλέπω τον πραγματικό θεατρικό πυρήνα του έργου συνδιασμένο με αυτήν την σαρδόνια κωμικότητα”.

Μάνια Ζούση

ddddd

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Με τους: Σωκράτη Πατσίκα, Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

 

Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή και Σάββατο: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€, Ανέργων 8€

Κυριακή: (ειδική τιμή: κανονικό 12€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€, Ανέργων 8€

Το ΠΟΡΤΑ  προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα σε 300 φίλους του που θα προμηθευτούν το Πάσο Φίλου, να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις (θεάτρου, παιδικού θεάτρου, βρεφικού θεάτρου, χοροθεάτρου και μουσικής) της φετινής σεζόν! Το πάσο διατίθεται στη συμβολική τιμή των 50€ και πέραν της εισόδου στα θεάματα,  εξασφαλίζει μοναδικά προνόμια, όπως συμμετοχή σε συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές των παραστάσεων, προσκλήσεις σε επίσημες πρεμιέρες κ.ά.

* Το πάσο είναι ονομαστικό και ισχύει για ένα άτομο και μία δωρεάν είσοδο σε κάθε παράσταση (θεάτρου, παιδικού θεάτρου, βρεφικού θεάτρου, χοροθεάτρου και μουσικής) για τη σεζόν 2016-2017.

** Για την παραλαβή του πάσο σας από το θέατρο και τα άλλα σημεία προπώλησης, απαιτείται επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

*** Οι κάτοχοι του πάσο, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, πρέπει να κάνουν κράτηση της θέσης τους στο ταμείο του ΠΟΡΤΑ (Δευτέρα έως Κυριακή, 9:00-13:00 & 17:00-21:00, τηλ. 210 7711333), από ένα μήνα έως πέντε (5) μέρες πριν από την παράσταση που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

**** Η προσφορά ισχύει μέχρι εξάντλησης των πάσο.