Θέατρο

Σοφία Σεϊρλή: “Το σπίτι που δεν παλιώνει μοιάζει να είμαι εγώ”

Ο διάλογος μιας γυναίκας με τον χρόνο και τη φθορά και ένας διάλογος με τον νεότερο εαυτό της, με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη, διατρέχει τη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Ρίτσου που παρουσιάζεται από τη Σοφία Σεϊρλή και την Ιώβη Φραγκάτου στο “Αγγέλων Βήμα” από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Άσπας Κυρίμη.

“Για μια πικραμένη υπεροψία που γλιστράει στην απελπισία, μια γυναίκα που ταλαντεύεται συνεχώς, προσπαθεί να πιαστεί αλλά δεν τα καταφέρνει, είναι σε αδιέξοδο, όπως η σοφία του αναπόφευκτου και η τρομερή δύναμη για παραίτηση” κάνει λόγο η ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια επιμένει στους μονολόγους.

“Η γυναίκα στη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” αναζητά καταφύγιο στη μουσική”, η οποία, όπως προσθέτει η σκηνοθέτις, “σε μια αντεστραμμένη σχέση θα ακούσει την εξομολόγησή της, την αφήγηση της ζωής της μέσα σ’ ένα σπίτι που καταρρέει αθόρυβα και αμετάκλητα, όπως η ίδια”.

“Το κείμενο το βιώνω γιατί χρονικά βρίσκομαι σε μια τέτοια στιγμή. Πιθανόν να με επηρέασε και ο πρόσφατος θάνατος της αδελφής μου. Ήθελα να εκφράσω την εσωτερική μου διάθεση. Έτσι το σπίτι που, όπως αναφέρει ο Ρίτσος, δεν παλιώνει μοιάζει να είμαι εγώ, το γήρας που νομίζεις ότι συμφιλιώνεσαι με αυτό, αλλά εκείνο είναι εκεί και σε κοιτάει”.

Η Σοφία Σεϊρλή έχει μονολογήσει πολύ θεατρικά τα τελευταία χρόνια. Κι όπως λέει η ίδια “έχω βιώσει τη μοναξιά του μονόλογου κι έτσι η Σονάτα με γεμίζει με όλη αυτήν την αγωνία να πω την ιστορία, με δύναμη, φόβο, αλλά και ελπίδα, που η γυναίκα αντλεί μονολογώντας. Όπως κάθε φορά που λες μια ιστορία ξορκίζεις αυτό που αντιμετωπίζεις”.

Τον νεότερο εαυτό της γυναίκας ερμηνεύει η ταλαντούχος νέα ηθοποιός Ιώβη Φραγκάτου, που παίζει πιάνο και συνομιλεί μέσω αυτού με τη γυναίκα που μονολογεί. Η Ιώβη υπήρξε μαθήτρια της Σοφίας Σεϊρλή, με την οποία μοιράζονται τώρα την ίδια σκηνή, κάτι για το οποίο αισθάνεται, όπως λέει, συγκίνηση.

Η μουσική, ενσαρκώνοντας τη νεότητα, θα συνομιλήσει με τη γυναίκα, θα διαφωνήσει, θα θυμώσει, θα κοροϊδέψει, θα ειρωνευτεί, θα παρηγορήσει. Οι δυο εαυτοί θα συγκρουστούν σε ένα ενδιαφέρον διάλογο.

“Αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω μια ιστορία. Υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν ο Ρίτσος, ο νέος ποιητής που ερωτευμένος φέρνει την άνοιξη και έχει τη φρεσκάδα και τη μνήμη του έρωτά της που μόλις άφησε έξω στον κήπο. Ως νέα αντιδρώ πολλές φορές, μπορώ να ονειρεύομαι και να πιστεύω ότι δεν θα πεθάνω ποτέ, άλλωστε το δικαιολογεί κάτι τέτοιο η νιότη μου το να είμαι άτρωτη. Και μιλάω με τη δική μου γλώσσα που είναι η μουσική” καταλήγει η νεαρή ηθοποιός.

Η “Σονάτα του σεληνόφωτος” θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο “Αγγέλων Βήμα” της οδού Σατωβριάνδου 36 στην Ομόνοια.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή