Θέατρο

Συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Βουλής για τους ακρίτες

Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Αυτό ναι, είναι ένα θαυμάσιο νέο, μια εξαιρετική πρωτοβουλία, μια δράση που τιμά τα μέρη που συμβάλλουν σ’ αυτήν. Να εξηγηθώ: Πέμπτη μεσημέρι, με το κέντρο της Αθήνας ζωσμένο στις κλούβες, καθώς ανέβαινε η μαθητική πορεία, το ραντεβού για τους δημοσιογράφους ήταν στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής. Εκεί μας περίμεναν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου και ο συντονιστής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, Κώστας Χαλβατζάκης για να υπογράψουν ένα Σύμφωνο Συνεργασίας. Για έναν λόγο πολύ ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό.

Η αρχή θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, και σε επιλεγμένες ημερομηνίες στο εξής, και για προκαθορισμένες παραμεθόριες περιοχές της χώρας, θα προβάλλεται, σε πραγματικό χρόνο, με τη συμβολή και την τεχνολογική υποστήριξη του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, αυτό που θα παίζεται σε κάποια από τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Πρώτη παράσταση που θα φτάσει σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, θα είναι η φετινή πρεμιέρα της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Μαυρίκιος.

Οι πρώτες περιοχές που θα δουν ζωντανά, προσκεκλημένοι στο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου, την πρώτη μετάδοση παράστασης του Εθνικού Θεάτρου θα είναι οι κάτοικοι της Αμοργού, του Διδυμότειχου, της Ικαρίας (σε δύο διαφορετικούς χώρους), της Λέρου, της Λευκάδας, της Ορεστιάδας και της Χίου. Ολοι με δωρεάν είσοδο, σε κάποιον κλειστό χώρο της περιοχής τους που θα ορίζεται στην κάθε περιοχή . «Τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, η Βουλή κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας, ώστε να είναι ανοιχτή στους πολίτες. Στο πνεύμα της εξωστρέφειας εντάσσεται και αυτή η συνεργασία» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου.

«Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, μέσω του καναλιού της Βουλής, θα προβάλλονται απευθείας, ζωντανά, σε ακριτικούς Δήμους και πόλεις της Ελλάδας. Αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους και χωρίς αντίτιμο από τους δημότες. Οι παραστάσεις θα καταγράφονται και κατόπιν θα μπορούν να προβάλλονται από το Κανάλι της Βουλής» πρόσθεσε.

Δεν θα είναι κάθε φορά αυτές, για την κάθε παράσταση που θα φτάνει ζωντανά από την Αγίου Κωνσταντίνου ή το REX σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Το πολιτιστικό αυτό εγχείρημα, μετά την πρώτη πιλοτική του φάση, θα διευρυνθεί, από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους Δήμους.

Ο Στάθης Λιβαθινός είπε λίγο περισσότερα. Για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα: «Πριν από λίγο καιρό είχα την τιμή να υποδεχθώ στο γραφείο μου, στο Εθνικό Θέατρο, τον επικεφαλής του Καναλιού της Βουλής κ. Χαλβατζάκη, μαζί με τον στενό του συνεργάτη κ. Δήμου προκειμένου να συζητήσουμε για μια σειρά δεκαέξι ωριαίων επεισοδίων που θα ήταν η ιστορία του Εθνικού Θέατρου, καμωμένη από τον σκηνοθέτη Σωκράτη Σπανό, προκειμένου να προβληθεί στο Κανάλι της Βουλής» ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός. «Το βρήκα μια εξαιρετική ιδέα, που δρομολογούμε, και παρεμπιπτόντως το αναφέρω καθώς θεωρούμε πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε να καταγραφεί η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

Μέσα σε αυτή τη συζήτηση λοιπόν, και με ένα ‘‘Φαντάσου’’ στο μυαλό, όπως είναι το μότο του θεάτρου αυτής της χρονιάς, είπαμε ότι, μιας και το Εθνικό Θέατρο θα είχε τεράστιο κόστος αν περιόδευε όλο το χειμώνα στις πιο μακρινές ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, πώς θα γινόταν αν οι παραστάσεις του, με έναν τρόπο, ας τον πω δορυφορικό, μεταδίδονταν για όλη την Ελλάδα και ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς εισιτήριο». Ετσι, «επτά απομακρυσμένες περιοχές θα υποδεχθούν το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου το κοινό τους σε μια αίθουσα, με δωρεάν είσοδο, και το τονίζω αυτό γιατί θα είναι μια προσφορά του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής, για να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση. Σα να είναι καλεσμένοι.

Αυτό θα είναι μια πρώτη, πιλοτική δράση κι αν όλα πάνε καλά, που νομίζω ότι θα πάνε, θα μπορέσουμε μετά να πάμε και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές, από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, έτσι ώστε οι κάτοικοί τους να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις μας κι έτσι σιγά σιγά και το Εθνικό Θέατρο να δημιουργεί έναν δεσμό με το κοινό του, όσο μακριά κι αν βρίσκεται, μιλώντας πάντοτε για το χειμερινό ρεπερτόριο. Την ίδια στιγμή αυτές οι παραστάσεις θα καταγράφονται, ώστε να μπορέσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να αναμεταδοθούν από το Κανάλι της Βουλής».

Μια θαυμάσια πρωτοβουλία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πράγματι απαντά στο αδιέξοδο του κόστους των περιοδειών, αλλά και στην έγνοια ενός εθνικού οργανισμού να φτάσουν οι παραγωγές του σε όσο πιο πολλούς κατοίκους αυτής της χώρας γίνεται.