Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ναταλία Στυλιανού: Οι “Γιαξεμπόρε” γεννήθηκαν από την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε παραστάσεις «βαλίτσα»

Ένας πρώην ιδεολόγος, μια πρώην αθλήτρια του στίβου, μια πρώην φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, ένας πρώην στατιστικός αναλυτής και μια πρώην μποέμ, σε αναζήτηση του μέλλοντα εαυτού τους, αποφασίζουν να απαντήσουν σε μία αγγελία εύρεσης εργασίας. Τα «χρόνια» που θα μοιραστούν οι 5 υποψήφιοι στην αίθουσα αναμονής για την επικείμενη συνέντευξη θα είναι καθοριστικά.

«Ο Χρόνος είναι το θέμα της παράστασης «Ρωγμές» [ή αλληλουχικά στάδια συστημικού εντροπισμού], εξηγεί στο artplay.gr η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ναταλία Στυλιανού, με αφορμή την πρεμιέρα στα Παλιά Γραφεία του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, στον Έβδομο Όροφο της Λεωφόρου Συγγρού 143, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από την Ομάδα «Γιαξεμπόρε», με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική συνεισφορά. «Μέσα σε μιάμιση ώρα που κρατάει η παράσταση, ο κάθε ήρωας ανατρέπει το προσωπικό του (υπαρξιακό του θα λέγαμε) ρολόι και όλοι μαζί μοιράζονται στιγμές, ρωγμές και «χρόνια» από την ζωή τους», προσθέτει.

Αναφορικά με το όνομα της ομάδας, η Ναταλία σημειώνει πως «Γιαξεμπόρε» ήταν ένας χαιρετισμός-παραφθορά του «Γειά σου αμόρε» που φώναζαν οι Ιταλοί θεατρίνοι και τραγουδιστές – πρώτοι δάσκαλοι του βαριετέ στην Ελλάδα – προς τους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Με αυτοσχέδιους στίχους και σχεδόν πάντα την ίδια μουσική, το «Γιαξεμπόρε» πέρασε στα ελληνικά μπουλούκια ως κάλεσμα, δηλαδή ως επιθεωρησιακός πρόλογος για την προσέλκυση θεατών πριν από κάθε παράσταση. Όσον αφορά το μπουλούκι, έχει τη ρίζα του στο  τούρκικο bölük που σημαίνει στρατιωτικό τμήμα, άγημα – όχι απαραίτητα ατάκτων. Η λέξη έχει ενσωματωθεί στα ελληνικά προ αιώνων και έχει προσλάβει πολλές σημασίες. Μια από αυτές είναι «περιοδεύων θεατρικός θίασος, που παίζει από κλασικό ρεπερτόριο έως βαριετέ και τσίρκο».

Η ομάδα «Γιαξεμπόρε» γεννήθηκε από την  ανάγκη όλων μας να δημιουργήσουμε παραστάσεις «βαλίτσα», δηλαδή εύκολες σε μετακίνηση και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Να μπορούμε να παίζουμε αυτές τις παραστάσεις σε οποιονδήποτε χώρο κλειστό ή ανοιχτό και όχι απαραίτητα σε κάποιο θέατρο, χωρίς εισιτήριο αλλά με «κουτί», δηλαδή με ελεύθερη προαιρετική συνεισφορά και τέλος, η ανάγκη της δημιουργίας ενός τρόπου αφήγησης που καταργεί την διαχωριστική γραμμή σκηνή-πλατεία και στηρίζεται κυρίως στο ζωντανό σώμα του ηθοποιού και σε ό,τι αυτό μπορεί να παράγει. Αυτά ήταν που μας οδήγησαν στην σύνθεση αυτής της ομάδας».

Ναταλία Στυλιανού

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Σύνθεση: Ναταλία Στυλιανού

Φωτισμοί, σκηνικά, κοστούμια: Ομάδα Γιαξεμπόρε

Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Καλλιβωκάς

Φωτογραφίες: Γιώργος Πανηγυρόπουλος

Γραφιστικά: Blackspace

Κοινωνικά Δίκτυα: Δημήτρης Κακαβούλας

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης

Οργάνωση παραγωγής: Λία Κίκερη

 

Ανιχνεύουν και ερμηνεύουν οι

Δήμητρα Δρακοπούλου          [Δανάη]

Τρύφωνας Ζάχαρης                 [Τάσος]

Ιάκωβος Μηνδρινός                [Ιάσονας]

Σεμίνα Πανηγυροπούλου       [Σοφία]

Λυγερή Ταμπακοπούλου        [Λουκία]

 

Απαραίτητη κράτηση θέσεων στο 6947629055.