Θέατρο

Syn Praxis: Ένας θεατρικός Μαραθώνιος

Μία μεγάλη θεατρική γιορτή ετοιμάζεται στην Αθήνα την Κυριακή 12 Οκτωβρίου από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου έως τις 10:30 το βράδυ.

Με παιδικές παραστάσεις, με παραστάσεις από και για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και με «ιδιωτικές» παραστάσεις των 7 ατόμων, το φεστιβάλ υπόσχεται μία πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών προσφέροντας διαδραστικές εμπειρίες στους θεατές μέσα από τη συμμετοχή τους.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Syn Praxis είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοξενεί στις σκηνές του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και του Θεάτρου 104 έξι παραστάσεις – έργα των υποτρόφων Τζένης Αργυρίου, Ντορίνας Καλεθριανού, Εμμανουέλας Καποκάκη, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Θεοδοσίας Σουρέλου και Έλενας Τιμπλαλέξη.

Η είσοδος για όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την έναρξη κάθε παράστασης στα ταμεία του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και του Θεάτρου 104 στην οδό Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι.

Επιμέλεια – Οργάνωση Φεστιβάλ: Κέλλυ Διαπούλη – Χαρά Σύρου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Praxis Ι

”Μαμά μου, ΜΟΥ!” παράσταση για πολύ μικρά παιδιά (2-6 ετών) και τις μαμάδες

Ώρα: 10:30

Χώρος: Θέατρο 104

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, ερμηνεία, κατασκευή κούκλας – κουστουμιού – σκηνικού: Εμμανουέλα Καποκάκη

Praxis II

“Σύζευξη ζωής” παράσταση – εργαστήριο

Ώρα: 12:30

Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Μία ομάδα παιδιών με ειδικές ανάγκες από το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» και μία ομάδα παιδιών που ασχολούνται με το χορό συναντιούνται σ’ ένα video clip και σ΄ένα αυτοσχεδιαστικό εργαστήρι κίνησης και χορού με σκοπό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μη λεκτικά, μεταδίδοντας ταυτόχρονα ένα κοινωνικό μήνυμα. Στο χώρο θα εκτεθούν οι στιγμιαίες φωτογραφίες που θα τραβηχτούν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το video clip των 5 λεπτών που θα προηγηθεί, θα μας ταξιδέψει στις δύο πλευρές ενός νομίσματος ανεκτίμητης ανθρώπινης αξίας.

Συντονισμός, επιμέλεια κίνησης: Ντορίνα Καλεθριανού

PraxisIII

“ΟnceUponaTime” ανοιχτή πρόβα από την Ομάδα 11

Ώρα: 14:30

Χώρος: Θέατρο 104

Η performance της Σίας Σουρέλου έχει τη μορφή ανοιχτής πρόβας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι θεατές καλούνται να επεξεργαστούν τις ιδέες της χορογράφου και τις πληροφορίες που παίρνουν μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με συγκεκριμένες όμως κατευθύνσεις που βασίζονται στη δομή των “feedback sessions” οι οποίες πραγματοποιούνται στο DasArts (Άμστερνταμ) και P.A.R.T.S (Βρυξέλλες).

Σύλληψη-δημιουργία: Σία Σουρέλου

Ερμηνεία κειμένου: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Praxis IV

“Ξέρω Πού Πάω”

performance installation απότηνομάδαΏσμωσις

Ώρες: 16:00/ 16:20/ 16:40/ 17:00/ 17:20/ 17:40/ 18:00/ 18:20/ 18:40

Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Πάνω Χώρος

Χρησιμοποιώντας υλικά που σχετίζονται με την τέχνη της εξαπάτησης, ο σκηνοθέτης Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα του ΩΣΜΩΣΙΣ επιχειρούν να επαναφορτίσουν τη σχέση του θεατή με το θέαμα. Πρόκειται για μια site specific performance συνολικής διάρκειας τριών ωρών κατά την οποία το κοινό ανανεώνεται ανά εικοσάλεπτο, σε μικρές ομάδες των επτά, στο ειδικά διαμορφωμένο διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από το Σύγχρονο Θέατρο. Μία ιδιάζουσα παράσταση που διασκεδάζει με την αγωνία μας προς το άγνωστο.

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Με τους Νίτσα Δώρα, Ευριπίδη Λασκαρίδη και Τατιάνα Μπρε.

Praxis V

“Jizzcake” Performance & video art installation απότηνΟμάδα Magenta

Ώρα: 16:30

Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Μία εκρηκτική performance για τη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό: μια σχέση πάθους, απόλαυσης, κρεπάλης, μίσους, στέρησης, ενοχής, υπολογισμού θερμίδων, υστερίας.

Εννοιολογική σύλληψη: Ομάδα Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερίνα Σωτηρίου)

Performer: Μαίρη Λούση

 Praxis VI

“Π Α Ρ – Ο Υ Σ -Τ Α Σ Η”

lecture – performance απότηνομάδα Amorphy

Ώρα: 19:00

Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Μία παραστατική διάλεξη στην οποία η Τζένη Αργυρίου επιχειρεί για πρώτη φορά να κάνει μία αναδρομή στη δουλειά της από το πρώτο της ξεκίνημα το 1998 έως σήμερα. Μέσα από βίντεο, ήχο και φωτογραφίες θυμάται, αναβιώνει και παρουσιάζει στιγμές, πρόσχεδια και αποσπάσματα έργων της, με άξονες την παράδοση, την τεχνολογία, τα αυτοβιογραφικά αλλά και διαδραστικά και συμμετοχικά στοιχεία. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Syn Praxis.

Σύλληψη – ερμηνεία: Τζένη Αργυρίου,

Σκηνογραφία: Βασίλης Γεροδήμος

Βοηθός: Αντώνης Νικηφόρος

Praxis VII

“Ποια είναι η επόμενη Πράξη;”

συζήτηση

Ώρα: 21:00

Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Κεντρική Σκηνή

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μία συζήτηση των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων αναφορικά με τη μελλοντική δράση του στο χώρο των παραστατικών τεχνών.