Θέατρο

Κυπριακά Θεατρικά έργα στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Αρχίζει τη Δευτέρα η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου(ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα- Σπίτι της Κύπρου.

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου2014 θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο», στο Σπίτι της Κύπρου στις7:30μ.μ.

Στη συζήτηση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, θα συμμετέχουν οι: Γιώργος Νεοφύτου, Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ,Χαρά Μπακονικόλα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, Γιάννης Ιορδανίδης, Σκηνοθέτης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κριτικός Θεάτρου, Χρύσα Σπηλιώτη, Θεατρική Συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίζει η κα Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών.

«Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο

Η παρουσίαση των έργων αρχίζει την Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση «Λήδρας και Ρηγαίνης» του Ανδρέα Κουκίδη από το Σατιρικό Θέατρο.  Η σκηνοθεσία είναι του Πολύκαρπου Πολυκάρπου, σκηνογραφία Μίκη Λοΐζου, κοστούμια Κώστα Καυκαρίδη και μουσική επένδυση Νέαρχου Γεωργιάδη, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ, Χάρη Πισία, Έλενα Χριστοφή, Σπύρο Γεωργίου, Βασίλη Μιχαήλ, Ανδρέα Ρόζου, Ιωάννη Χαραλάμπους, Ηλία Ανδρέου.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης, το1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή.

«Εν κινήσει» από την ομάδα «Μαύρο Κουτί»

Την Πέμπτη16 Οκτωβρίου, η θεατρική ομάδα ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ θα παρουσιάσει το έργο «Εν κινήσει» του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου, σκηνικά Λάκη Γενεθλή, μουσική Δημήτρη Σπύρου, σχεδιασμό φωτισμού Δήμου Κλεάνθους, με τους ηθοποιούς Ανδρέα Βασιλείου, Γιώργο Κυριάκου και Δημήτρη Σπύρου.

Σε μια μεγαλούπολη, μια μέρα χωρίς συγκοινωνίες, ο Χάρη και ο Νικ συναντούνται σε μια διάβαση πεζών. Ο πρώτος, ξένος στην πόλη, ψάχνει για μια κυβερνητική υπηρεσία και ο δεύτερος προτίθεται να τον βοηθήσει. Εν κινήσει λοιπόν θα ρθουν κοντά και η βόλτα θα αποκαλύψει τα πιο κρυμμένα μυστικά τους. Θα αποκαλύψει τα λάθη τους, θα τους συντρίψει με τα πάθη τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους πιο μεγάλους φόβους τους.

«Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!»  από τον ΘΟΚ

Η«Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, με την παράσταση του έργου του Κώστα Μαννούρη, «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Χιώτη, σχεδιασμό φωτισμών του Σταύρου Τάρταρη, video art του Παναγιώτη Μηνά, με την Αννίτα Σαντοριναίου να ερμηνεύει επί σκηνής το ρόλο της Φιλομήλας.

H Φιλομήλα, ως νόμιμη χήρα, αποφασίζει να σκορπίσει την τέφρα του αειμνήστου συζύγου της. Ενός μοιχού που, κατά τα λεγόμενά της, της έχει κάνει το βίο αβίωτο. Μένει μονάχα να απαντηθεί το εξής, φαινομενικά απλό, ερώτημα: πού θα σκορπίσει την τέφρατου; Ακολουθούν τέσσερις υποψήφιοι τόποι και τέσσερις ιστορίες ιδιωτικής μυθολογίας.

Το σύγχρονο αυτό έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα PLAY, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ.

Πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης(Πειραιώς206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579, Δευ. – Παρ. 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579, Δευ-Παρ11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr

Εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου39, Στοά Πεσματζόγλου),

Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό │5€ μειωμένο*

Έναρξη παραστάσεων στις 9:00μ.μ.

Πληροφορίες τηλ.: 210 3734934, Σπίτι της Κύπρου