Θέατρο

«Σωφρονιστική Αποικία» στο Φεστιβάλ Αθηνών

σωφρονιστικη αποικια

Μια παράσταση που άφησε έντονα σημάδια στην μνήμη όσων έζησαν την εμπειρία της πριν μερικά χρόνια στον υπόγειο Χώρο Ιστορικής Μνήμης της Κοραή 4, επανέρχεται με νέα δυνατή διανομή στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόκειται για το έργο του Φραντς Κάφκα « Στη Σωφρονιστική Αποικία», με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή η ομάδα «Σημείο Μηδέν» με δημιουργό τον γνωστό ηθοποιό, μεταφραστή και σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο.

Η ομάδα προσεγγίζει για δεύτερη φορά το διήγημα, συνεχίζοντας τη μελέτη της πάνω στην από-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Κάφκα έγραψε τη Σωφρονιστική Αποικία το 1914, μέσα στις φλόγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατέγραψε σε αυτό έναν εφιάλτη του. Το διήγημα αποδείχθηκε μια σκοτεινή προφητεία για τα δεινά των ανθρώπων του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Γκουαντάναμο, Λευκά κελιά κ.α.).

Μας μεταφέρει σε μια απροσδιόριστη χωροχρονικά αποικία σωφρονισμού, όπου η «δικαιοσύνη» αποδίδεται με τον εξής τρόπο: Ο Κατάδικος, χωρίς να γνωρίζει ούτε ποιο αδίκημα διέπραξε, ούτε ποια είναι η ποινή του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα βασανισμού, το οποίο εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του τον νόμο που παραβιάστηκε. Το καθεστώς που επιβάλλει αυτή την τιμωρία αργοπεθαίνει, για ν’ αντικατασταθεί από ένα εξίσου βάρβαρο, αν και με πιο ανθρώπινο πρόσωπο καθεστώς.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι πολιτικές, ψυχολογικές και ηθικές προεκτάσεις του διηγήματος εξακολουθούν να βασανίζουν την ανθρωπότητα. Οι σύγχρονες κοινωνίες μετατρέπονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο σε σωφρονιστικές αποικίες, εγγράφοντας με χιλιάδες τρόπους – και μέχρι θανάτου – στα σώματα των υπηκόων τους τον νόμο που εν αγνοία τους έχουν παραβιάσει.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ομάδα Σημείο Μηδέν – Σάββας Στρούμπος

«Στη σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Σκηνική εγκατάσταση – κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Δραματουργική συνεργασία: Σοφία Σιμελιτίδου

Χειριστής φωτός και ήχου: Αλέξης Ρουπαλιώτης
Διανομή:

Αξιωματικός: Δαυίδ Μαλτέζε

Παρατηρητής-Αφηγητής: Μελέτης Ηλίας

Κατάδικος: Ελεάνα Γεωργούλη

Στρατιώτης: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

 

Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.00 Αποθήκη   Πειραιώς 260

Τιμές εισιτηρίων:Κανονικό 15, Φοιτητικό 5, Μειωμένο 10, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5