Βιβλίο

‘Οταν ήμουν παιδί με λέγανε ψεύτη τώρα με λένε συγγραφέα

Χόρχε και Ντέμιαν Μπουκάι

«Κατάγομαι από μια οικογένεια Εβραίων και Αράβων μεταναστών και πάντα στο σπίτι μας ακούγονταν παραμύθια. Για αυτό και εγώ αφηγούμαι ιστορίες. Όταν ήμουν παιδί με λέγανε ψεύτη, τώρα με λένε συγγραφέα».

Με μια τέτοια καταγωγή ο Αργεντινός Χόρχε Μπουκάι δεν μπορούσε παρά να γίνει ένας καλός παραμυθάς. Μόνο που εκείνος επέλεξε να σπουδάσει γιατρός, καθώς όπως εξήγησε το θεωρεί το καλύτερο επάγγελμα. Έγινε λοιπόν ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, μόνο που δεν ξέχασε ποτέ τις ιστορίες και βρήκε τρόπο να τις συνδυάσει με την επιστήμη του, γράφοντας βιβλία που τις αφηγούνται. Ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει : «Δεν είμαι συγγραφέας που κάνει και περιστασιακά και τον ψυχαναλυτή, αλλά είμαι ένας ψυχοθεραπευτής που γράφει. Άλλωστε τα βιβλία που γράφω δεν υποκαθιστούν την ψυχοθεραπεία. Είναι αλήθεια πως μόνο μέσω της μεταφοράς και της αλληγορίας μπορείς να εξηγήσεις το ανεξήγητο. Η αξία της αφήγησης είναι πολύ μεγάλη. Έτσι άρχισα να λέω και εγώ τις ιστορίες των προγόνων μου και άρχισα να γράφω από μικρός κάνοντας κάτι που έμοιαζε με σκανταλιά. Ο πατέρας μου ήταν μανιώδης αναγνώστης. Στο σπίτι μας μπορεί να μην υπήρχαν λεφτά για παιχνίδια, αλλά υπήρχαν πάντα λεφτά για βιβλία”.

Ο Χόρχε Μπουκάι βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ο δρόμος της πνευματικότητας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις opera. Και δεν δίστασε να δηλώσει : «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για πνευματικότητα σε κάποιον που δεν έχει δουλειά». Αυτή ήταν και η έναρξη της εισαγωγής του που αφιερώθηκε στην ελληνική κρίση. Προερχόμενος από την Αργεντινή που έχει βιώσει ήδη την δική της κρίση, έδωσε χρήσιμες συμβουλές που άπτονται της επιστήμης του, όπως «Η κρίση περνάει. Το πρόβλημα αρχίζει μετά. Χρειάζεται να έχουμε συνείδηση τι είναι η κρίση και αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην μας καταβάλει ο φόβος για αυτήν. Ο φόβος διασπείρεται, σε καταργεί, σε ακυρώνει, σε παραλεί. Μια κρίση μπορεί να είναι ολέθρια, αλλά ο φόβος για την κρίση μπορεί να είναι περισσότερο καταστροφικός. Η κρίση λειτουργεί όπως μια μάσκα, καλύπτει αλλά και αποκαλύπτει. Δεν μας αφήνει να καταλάβουμε το σημαντικό και αφήνει ακάλυπτους τους φόβους μας. Ως πολύ αισιόδοξος πιστεύω ότι οποιαδήποτε κρίση θα βγάλει το καλύτερο που διαθέτει και έχει μέσα της . Στην Αργεντινή οι πολίτες δεν ήταν αλληλέγγυοι πριν την κρίση, ενώ σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, δεν έχουν πια την υπεροψία, έγιναν πιο ταπεινοί”. Στην ερώτηση εάν η ψυχανάλυση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ο Μπουκάι απάντησε πως μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να τον αποδέχεσαι και να τον αγαπάς και τότε αγαπάς και τους άλλους’. Ο δημοφιλής συγγραφέας συνοδευόταν από τον γιο του Ντέμιαν Μπουκάι, επίσης ψυχίατρο και συγγραφέα, ο οποίος επεσήμανε πως έχει αρκετές διαφορές με τον πατέρα του, αλλά δεν τις δημιουργεί σκόπιμα. «Δεν είμαι μόνο ο γιος του Μπουκάι, είμαι πολύ περισσότερα». Και ο πατέρας συμπλήρωσε για τον γιο «ο Ντέμιαν γράφει ως συγγραφέας, εγώ αντιλαμβάνομαι ως συγγραφέας”.

Χόρχε Μπουκάι

Η παρουσίαση του  βιβλίου του «Ο δρόμος της  πνευματικότητας», θα γίνει την  Τρίτη 17 Ιουνίου στις 19.30, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ  της οδού Πειραιώς 138 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το βιβλίο, σε μετάφραση Κων/νας Επισκοποπούλου,  απόσταγμα της πιο ώριμης και κατασταλαγμένης περιόδου της ζωής του Μπουκάι, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε την πνευματική μας σχέση με την ίδια μας τη ζωή, απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις και εξαρτήσεις. Στον Δρόμο της Πνευματικότητας», δεν υποδεικνύονται συμπεριφορές και στάσεις ζωής που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, αλλά προτείνονται δυνατότητες που ξεδιπλώνονται εμπρός μας και που μπορούμε, αν θέλουμε, να αξιοποιήσουμε. Η ευρεία γνώση των αρχαίων και μοντέρνων μύθων, καθώς και η  σοφία του Μπουκάι —αποτέλεσμα της πολυποίκιλης ζωής του— συγκλίνουν μέσα στο έργο του, καθιστώντας το σανίδα σωτηρίας για όσους πασχίζουν να καταλάβουν τα αινίγματα και τις προκλήσεις του ανθρώπινου βίου.

Μάνια Ζούση