Θέατρο Ο Ρόλος μου

Σοφία Σειρλή : Τους ρόλους τους λέω συναντήσεις

«Η Αμέλια είναι μια γυναίκα που έχει χάσει το μοναχογιό της στην τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο γκέι μπαρ του Ορλάντο της Φλόριντα στις 12 Ιουνίου 2016. Είναι δασκάλα πιάνου αλλά αν και καλλιτέχνις,  παραμένει «ταμπουρωμένη στα κοινωνικά ταμπού » με αποτέλεσμα να μην αποδεχθεί ποτέ την ιδιαιτερότητα του παιδιού της».  Η Σοφία Σειρλή είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με έναν ακόμη ρόλο στην σαραντάχρονη πορεία της στο θέατρο, που επέλεξε από πολύ νωρίς, συνειδητά, με πείσμα και πάθος. «Έγινα ηθοποιός για να αφηγηθώ , από την ανάγκη να πω μια ιστορία», ομολογεί και συνεχίζει να μιλά για το έργο του Καταλανού Γκιλιέμ Κλούα «Το χελιδόνι» που επέστρεψε εκ νέου στο «Μικρό Γκλόρια», σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

«Αυτή η γυναίκα μεγάλωσε μόνη το παιδί της, καθώς χήρεψε πολύ νέα και τώρα πια της είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διαχειρισθεί τον πόνο της. Γεμάτη ενοχές αναρωτιέται συνεχώς γιατί δεν αποδέχθηκε την ιδιαιτερότητά του».

Τη σχέση μάνας και γιού πυροδοτεί η εμφάνιση ενός νέου που της ζητά να διδαχθεί μουσική και τραγούδι. Πρόκειται για τον Ραμόν, τον διασωθέντα φίλο του γιού της που βρισκόταν μαζί του εκείνο το βράδυ της επίθεσης.

«Μέσα από σφοδρές συγκρούσεις, οι δυο τους φτάνουν να αποδεχθούν την απώλεια και να χτίσουν την αρχή μιας σχέσης βασισμένης στην αποδοχή ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς χαρακτήρες»

Για ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο, ύμνο στην αγάπη και τη ζωή μιλά η ηθοποιός που όπως λέει «μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κι ένα χιούμορ, όπως στην ζωή, όπου είναι κοντά το δάκρυ και το γέλιο».

“Ο ρόλος της Αμέλια με έχει «ξύσει » καθώς έχω να παλέψω με πολλά μέτωπα, προσωπικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, να αποδεχθώ σημερινές πραγματικότητες. Ως μάνα ενός παιδιού ομοφυλόφιλου λέω σε κάποια στιγμή πως το ήξερα αλλά έμαθα να το αγνοώ, δεν έμαθα να μεγαλώνω μαζί του.

Αυτή η γυναίκα είναι ένα πολύ ρεαλιστικό πρόσωπο και η  γραφή του Γκιλιέμ Κλούα θυμίζει κάπως τον Τσέχωφ όπου γελάς με την γελοιότητα της ίδιας της ζωής.

Κάθε ρόλος είναι κάθε φορά σαν ένας νέος άνθρωπος κι αυτό είναι το ενδιαφέρον, μια άλλη ζωή, μια καινούρια συνάντηση, έτσι λέω τους ρόλους, συναντήσεις Ως ηθοποιοί ισορροπούμε μεταξύ της αλήθειας του ρόλου και της τεχνικής του, χτίζουμε ως τεχνίτες, όπως ο ζωγράφος κάνει το σχέδιο πριν τον πίνακα”.

Η Σοφία δεν διστάζει να ομολογήσει :  “το θέατρο σε πάρα πολλά πράγματα με ισορρόπησε ψυχικά, αλλιώς ίσως να μην είχα λύσει πολλά προβλήματα. Το ταξίδι είναι για μένα πολύ σημαντικό”

«Το Χελιδόνι» μετέφρασε η Μαρία Χατζηεμμανουήλ και δίπλα στην Σοφία Σειρλή πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Μάνια Ζούση

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη Νέα Σελίδα στις 3/12/2017 με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης

Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου