performance Θέατρο

“Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής”: Επειδή η ζωή χρειάζεται επανεκκίνηση

Μια «συναρπαστική διαδικασία», χαρακτηρίζει το “Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής” που επιστρέφει από 26 Μαΐου στο Fougaro Artcenter του Ναυπλίου, η καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εμπνεύστρια του θεσμού, Άννα Τσίχλη που μιλώντας στο artplay.gr και τον Γιώργο Κατσώνη, εξηγεί πως «η συνθήκη της τηλε-εκπαίδευσης δημιούργησε μια πρωτοφανή αμεσότητα μέσα στην ομάδα, ενώ η ευαλωτότητα του εγχειρήματος έναντι των απειλών της πανδημίας λειτούργησε ιδιαιτέρως ενωτικά». Για το φετινό πρόγραμμα η Α. Τσίχλη υπογραμμίζει την σημασία της επιλογής σύγχρονου νεοελληνικού δραματολογίου στις τρεις από τις τέσσερις ομάδες οι οποίες και μιλούν για τα έργα που παρουσιάζουν.

Έτσι έπειτα από το ηχηρό κενό που επέβαλε η πανδημία, το “Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής” επιστρέφει μετά από δύο χρονιές, δίνοντας ραντεβού με το κοινό του από τις 26 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου.

Το Φεστιβαλάκι διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Θεατρική Παραγωγή” που διδάσκεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το μάθημα αποτέλεσε μια καινοτομία της Άννας Τσίχλη η οποία το διδάσκει σχεδόν αδιάλειπτα επί 17 χρόνια. Στο μάθημα οι φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν μια δική τους παράσταση και να την παρουσιάσουν στο τέλος του εαρινού εξαμήνου. Το 2015, η τότε πρόεδρος του τμήματος, Άλκηστις Κοντογιάννη, επισημοποίησε την περίοδο των παρουσιάσεων, εισάγοντας την διάσταση του θεσμού υπό τον τίτλο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής. Οι φοιτητές του μαθήματος, συγκροτημένοι σε ομάδες, εργάζονται καθ΄όλη την διάρκεια του εξαμήνου υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας, πάνω σε μεθόδους και πρακτικές οργάνωσης της καλλιτεχνικής παραγωγής στις παραστατικές τέχνες, με απόλυτη ελευθερία ως προς την επιλογή του καλλιτεχνικού περιεχομένου. Για τις δύο χρονιές που προηγήθηκαν οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας, δεν ήταν οι ευνοϊκότερες. Το 2020 από όλες τις παραγωγές που ετοιμάζονταν τότε, παρουσιάστηκε δημόσια μόνο ένα φιλμάκι, ενώ το 2021 η προσπάθεια μετατροπής του φεστιβάλ σε online πλατφόρμα δεν λειτούργησε με τον τρόπο που επιθυμούσαν οι διοργανωτές.

Φέτος που επιστρέφει και πάλι στον κόσμο, συζητώ με την Άννα Τσίχλη, η οποία πέρα από την διδασκαλία του μαθήματος είναι επιφορτισμένη και με τον συντονισμό του εγχειρήματος. Την ρωτάω γελώντας “Πού βρίσκεις την δύναμη κάθε χρόνο να το ξανακάνεις;” και μου απαντάει “Κάθε φορά είναι κάτι άλλο, είναι διαφορετικά και είναι μια συναρπαστική διαδικασία γιατί πάντα μαθαίνω και εγώ κάτι καινούργιο”. Μου μιλάει με απίστευτο ενθουσιασμό και συγκίνηση για την φετινή ομάδα του μαθήματος με την οποία έχει διανύσει χέρι-χέρι τέσσερα χρόνια μαζί. Παραδέχεται με έκπληξη πως η συνθήκη της τηλε-εκπαίδευσης δημιούργησε μια πρωτοφανή αμεσότητα μέσα στην ομάδα, ενώ η ευαλωτότητα του εγχειρήματος έναντι των απειλών της πανδημίας λειτούργησε ιδιαιτέρως ενωτικά. Έτσι εξηγείται ότι στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ συναντάμε μόλις τέσσερις παραγωγές σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία. Εκτός αυτού συμπληρώνει και ίδια “το μάθημα της παραγωγής δεν έχει στεγανά. Η προετοιμασία των ομάδων ξεκινάει πολύ πριν την έναρξη του εξαμήνου και οι σχέσεις που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια δεν τελειώνουν ποτέ”.

Η Άννα Τσίχλη έκανε σπουδές στην θεωρία και πρακτική του θεάτρου στην Αθήνα και το Λονδίνο και παράλληλα με την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, video art και happenings, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος δραματουργίας σε παραστάσεις θεάτρου και χορού. Έχει μεγάλη αγάπη και φροντίδα για το μάθημα γιατί όπως λέει και η ίδια “όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως σκηνοθέτις, δεν ήξερα τι σημαίνει παραγωγή. Δεν υπήρχε κάποιος να με πάρει από το χέρι και να μου δείξει από που να ξεκινήσω.”.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Η “Θεατρική Παραγωγή” είναι μια διαβατήρια στιγμή στην ζωή των φοιτητών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, όχι μόνο επειδή αποτελεί έναν πρώτο οδηγό επιβίωσης της νέας γενιάς επαγγελματιών αλλά και γιατί λειτουργεί ως μοχλός προώθησης παραστάσεων, ομάδων και ανθρώπων στην “μεγάλη εικόνα”. Δεν είναι λίγες οι φορές που έργα των φοιτητών, έπειτα από το μάθημα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μικρών ή μεγάλων θεσμών στην Αθήνα και την περιφέρεια, ενώ φέτος οι “mementaλ”, μια ομάδα που πρωτοδημιουργήθηκε για τις ανάγκες του μαθήματος, συντονίζει καλλιτεχνικά την δημιουργία της επόμενης παράστασης της ομάδας Terrasse Ensemble στην Ζυρίχη της Ελβετίας.

Οι καλλιτεχνικές επιλογές στα έργα αποτελούν αποκλειστική μέριμνα των φοιτητών. Για το φετινό πρόγραμμα η Α. Τσίχλη υπογραμμίζει την σημασία της επιλογής σύγχρονου νεοελληνικού δραματολογίου στις τρεις από τις τέσσερις ομάδες. “Δεν είναι αυτονόητο ότι αποφασίζουν να δουλέψουν με έργα σύγχρονων συγγραφέων. Έχουμε έργα των Άκη Δήμου, Τηλέμαχου Τσαρδάκα και Βασίλη Κατσικονούρη. Αυτές οι επιλογές αγγίζουν ζητήματα ταυτότητας”. Ακόμα, οι φοιτητές συνεργάζονται με άλλους καλλιτέχνες και φορείς από την Αθήνα και την περιφέρεια φωτίζοντας την οριζόντια σχέση τους με το εδώ και τώρα. “Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα”.

Τις ημέρες του φεστιβάλ το Ναύπλιο ενεργοποιείται. “Η πόλη δονείται σε ένα beat για μέρες. Έχει απίστευτη αδρεναλίνη για όλους μας αυτό” επισημαίνει η Α. Τσίχλη. “Σε προηγούμενες χρονιές είχαμε παραστάσεις διάσπαρτες σε απρόβλεπτους χώρους μέσα στην πόλη. Φέτος το Τμήμα συνεργάζεται με το FOUGARO ARTCENTER το οποίο φιλοξενεί και υποστηρίζει το Φεστιβαλάκι πολλαπλώς.”

FOUGARO ARTCENTER, άποψη του αύλειου χώρου

Λίγο πριν τις πρεμιέρες τους, οι τέσσερις ομάδες του “Φεστιβαλάκι” μιλούν στο Artplay.gr για τα έργα που παρουσιάζουν.

Γιάννης Κούκιος, Σοφία Σιμοπούλου, Ηρώ Δημητρίου, Μαρία Μαλλιαράκη, Μαριάννα Βλαχοδήμου και Απόστολος Παπούλιας – Φωτογραφία: Ευαγγελίνα Καριοφύλλη

 

«Αν Αργήσω, Κοιμήσου…» του Άκη Δήμου / ομάδα iNBETWEEN

26 & 27 Μαΐου, 20.00, FOUGARO ARTCENTER, SPACE9

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Γιατί η ζωή μετά από δύο χρόνια καραντίνας, στο 2022 με ό,τι συμβαίνει γύρω μας, χρειάζεται μια επανεκκίνηση. Για να θυμηθούμε ότι έχουμε ανάγκη και μια άλλη οπτική στα μισοάδεια ποτήρια μας. Επειδή στα μεγαλύτερα κλισέ βρίσκεις εκείνες τις αλήθειες, που κοιμούνται τα βράδια μαζί σου. Γιατί τα λεφτά μας είναι μετρημένα και εμείς πολύ νέοι. Γιατί το να αργείς είναι επιλογή. Γιατί το καλαμαράκι στην ταβέρνα λέει πιο πολύ με τα δάχτυλα. Γιατί στα όνειρα μοιάζουμε πιο πολύ…”

Η ομάδα iNBETWEEN, δημιουργήθηκε το 2019 στο πλαίσιο του μαθήματος “Στοιχεία Σκηνοθεσίας: Θεωρία και Πράξη” από φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ “Video Art Miden” με το video performance “Inspired by Hamlet”.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στο 6942545835 ή 6983929057. Δείτε περισσότερα για την ομάδα στο Facebook,     Instagram και YouTube.

Μαρία Γαληνού (Μενίτα) και Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου (Νικολής) – Φωτογραφία: Μάριο Μαρίνο

«Οι κάτω απ’ τ’ Αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα / ομάδα Transitus

26 & 27 Μαϊου, 22.00, FOUGARO ARTCENTER, GARDEN KIOSK

“Είναι ένα έργο που η πλοκή του είναι απλή, γλυκιά και βαριά. Όπως η ζωή. Ένα έργο που χτίστηκε με δύο ανθρώπους. Με φυσικά στοιχεία. Έντονα συναισθήματα, αναμνήσεις και επιρροές. Ένα έργο που βασίζεται στη χημεία του έρωτα και τα συστατικά του. Με έντονες εναλλαγές και τους δύο ήρωες σαν στοιχεία της φύσης να εναλλάσσονται. Και ποιον δεν θα ιντρίγκαρε να δουλέψει πάνω σε ένα ζευγάρι που έχτισε αναμνήσεις και μια ολόκληρη ζωή; Που χαίρεται, θυμάται, ζει μέσα από το παρελθόν και από ότι θα εύχονταν να συμβεί στο μέλλον. Αυτό το έργο είναι με λίγα λόγια “ζωή”. Ένας ζωντανός οργανισμός. Σα μια καρδιά που δεν σταματά να χτυπά. Με χιούμορ και συνειδητοποίηση, αφήνοντας ένα κύριο ερώτημα:« Τι θα μπορούσα να κάνω αν είχα την ευκαιρία;». Όλοι μας έχουμε ζήσει έναν απαράμιλλο έρωτα που δεν μας οδήγησε κάπου κι όμως, μας οδήγησε. Επίσης είναι ένα κείμενο λειτουργικό. Έχει μια απροσδόκητη ροή όπως κι ο έρωτας.”

Η ομάδα Transitus αποτελείται από τους Αλέξανδρο Παπαθεοδώρου, Δέσποινα Φραγκουλίδου, Μαρία Μουζάκη, Ελένη Κοτζαμάνη και Μαριαλένα Στεφανίδη.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στο 6977676772 ή 6932261751. Δείτε περισσότερα για την ομάδα στο Instagram.

Εύα Κανάκη (Ευρυδίκη), Κωνσταντίνος Δουζένης (Ορφέας), Νικόλας Κατσαρέλης (Ανρί) – Φωτογραφία: Μαρία Γαληνού

«Ευρυδίκη» του Ζαν Ανούιγ / ομάδα 534

1 & 2 Ιουνίου, 21.00, FOUGARO ARTCENTER, SPACE9

Το κείμενο της “Ευριδίκης” του Ανούιγ είναι βασισμένο στον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Ο Ανούιγ εμπνευσμένος από τον μύθο, μας φέρνει αντιμέτωπους με την αναζήτηση της αλήθειας όσον αφορά στη ζωή. Ποιο είναι το περιβάλλον μας; Ποια η κοινωνία και οι αρχές της; Τι είναι ο έρωτας  και πως επιβιώνει μέσα σε αυτό το σύστημα; Τι είναι η ζωή; Η ζωή όπως την ξέρουμε… Η παράσταση φανερώνει τη διαχρονικότητα του έργου και το πόσο παγιδευμένοι είμαστε  μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα που δεν αλλάζει ποτέ.

“Το έργο αυτό ήταν μία πρόκληση. Κληθήκαμε να φέρουμε επί σκηνής το μεγαλύτερο υπαρξιακό ζήτημα, αυτό του θανάτου. Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, η ζωή ή ο θάνατος; Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι πως το έργο καταφέρνει να μας συμφιλιώσει με το θάνατο όχι μέσω της μεταθανάτιας ζωής αλλά μέσω της ίδιας της ζωής όπως όλοι την ξέρουμε γεμάτη κακουχίες. Ένας ακόμη λόγος της επιλογής αυτού του κειμένου είναι πως μας φέρνει αντιμέτωπους με γεγονότα στα οποία καθρεφτίζονται οι δικές μας εμπειρίες. Ίσως λοιπόν να είναι περισσότερο αληθινό από ότι φαίνεται.”

Η ομάδα αποτελείται από τους Αναστασία Γεωργιάδου, Μαρία Γαληνού, Εύα Κανάκη και Δήμητρα Κουτσούρη

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στο 6982436008.  Δείτε περισσότερα για την ομάδα στο Facebook και το Instagram.

Αναστασία Καραμάνου, Ραφαηλία Γενήουστα και Νίκος Έκτορας Κλητοράκης – Φωτογραφία: Μαριλίνα Γιαννή

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη / ομάδα Opium

3 & 4 Ιουνίου, 21.00, FOUGARO ARTCENTER, SPACE9

Η ομάδα Opium παρουσιάζει το «Γάλα», μια πρωτότυπη διασκευή του διαχρονικού έργου «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Ανάμεσα σε εννέα διασκευασμένες εικόνες ο θεατής θα αφουγκραστεί τη ζωή μιας οικογένειας μεταναστών και τις δυσχέρειες που συναντούν οι queer  χαρακτήρες που έχουν ενταχθεί, ένα έργο φόρος τιμής στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας. Επί σκηνής, ο Λευτέρης ενσαρκώνεται από μια γυναίκα ως ένας εικοσάχρονος με σχιζοφρένεια, που μας ξεναγεί στην καθημερινότητα του. Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 16 ετών

“Όταν παρακολουθήσαμε τυχαία την ταινία «Το Γάλα» γεννήθηκε μέσα μας η ανάγκη το έργο αυτό να γίνει παράσταση. Όχι μόνο για το ξεριζωμό που μπορεί να βιώσουν οι άνθρωποι και την δυσκολία επαναπροσαρμογής τους σε μια καινούργια χώρα αλλά και γιατί είναι πλέον απαραίτητο τα άτομα με οποιαδήποτε διαταραχή να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν χωρίς να ντρέπονται για αυτό που είναι. Η κοπέλα που ενσαρκώνει τον ρόλο του Λευτέρη πέρασε και  η ίδια από θεραπεία χρόνων, ώστε να παλέψει τους δικούς της δαίμονες, οι οποίοι την είχαν φέρει σε παθολογικό σημείο παραίτησης. Ο ρόλος αυτός λοιπόν δεν είναι διεκπεραιωτικός, αλλά το προσωπικό της στοίχημα να σταθεί αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της ψυχοπαθολογίας ενός σχιζοφρενή. Προσπαθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, που αποτέλεσαν πυλώνες σε αυτό το ταξίδι, να δηλώσει πως ακόμη και αν έχεις φθάσει στο προσωπικό σου πάτο πάντα υπάρχει η ευκαιρία να σηκωθείς και να πιστέψεις στον εαυτό και στα όνειρα σου. Τέλος, μέσω της διασκευής μας επιχειρούμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στα εγκλήματα πολέμου που εξελίσσονται σήμερα στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, δείχνοντας πως στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που φαίνονται τόσο διαφορετικοί είναι και ταυτοχρόνως τόσο ίδιοι και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.”

Η ομάδα Opium αποτελείται από τους Μαριλίνα Γιαννή, Νίκο Έκτορα Κλητοράκη και Ραφαηλία Γενήουστα.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στο 6983271389. Δείτε περισσότερα για την ομάδα στο Instagram και στο YouTube.

Η φετινή αφίσα για το Φεστιβαλάκι

Το Φεστιβαλάκι έχει αποκτήσει την δική του οπτική ταυτότητα, μέσω της οποίας υπογραμμίζεται η σημασία της συνέργειας και την συμπεριληπτικότητας. Φέτος, ο Χρήστος Διονυσόπουλος έχει αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία του μαθήματος και ο Λάμπρος Σκουφούλας την τεχνική υποστήριξη. Τέλος, όλες οι παραστάσεις υποστηρίζονται μέσω χορηγιών από πολλές τοπικές επιχειρήσεις.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσεων. Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ και του FOUGARO ARTCENTER, στο Facebook και στο Instagram.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου : Οι φοιτητές του μαθήματος μαζί με την διδάσκουσα Άννα Τσίχλη σε ένα στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του trailer για το φετινό Φεστιβαλάκι