performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Η Πανούκλα είναι μια αλληγορική αφήγηση  για την αρρώστια της ψυχής»

 «Η « Πανούκλα»  αγκαλιάζει τις ματαιώσεις, τον φόβο, την μοναξιά  και ανοίγει  τον  δρόμο  για την  θεραπεία», αναφέρει μεταξύ άλλων για το εμβληματικό έργο του Καμύ, που ανεβαίνει από τις 27 Μαίου στο Μπάγκειον, η Πηνελόπη Φλουρή, μιλώντας στο artplay.gr. Η σκηνοθέτις δεν παραλείπει να προσθέσει για τον Καμύ πως η γραφή του την γοητεύει «επειδή σαρκάζει με το γάντι».

Για αυτήν την χοροθεατρική παράσταση που ανεβαίνει από την ομάδα Abnormal, η Πηνελόπη σημειώνει: «Η πρώτη εκδοχή της Πανούκλας  ανέβηκε για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εμπρός το 2019 ( προ-covid). Στόχος ήταν  να συνεχιστεί σε άλλο θέατρο  αλλά διάφορα γεγονότα οδήγησαν στο να ματαιωθεί.  Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε. Τα πράγματα δεν έρχονται σχεδόν ποτέ όπως τα σχεδιάζει κανείς. Στο έργο αυτό με ενδιέφερε η ματαίωση του «παράλογου» ανθρώπου, σε μια πόλη τελείως μοντέρνα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος στην Πανούκλα του Καμύ ασχολείται με τις επιχειρήσεις του, σχεδιάζει ταξίδια, εκφράζει την γνώμη του, κάνει μπάνια στη θάλασσα που και που , πάει στα καφέ,  κάθεται στο μπαλκόνι του. Αποκτά συνήθειες. Κάνει βόλτες στα ίδια μέρη, περνά από ίδιους δρόμους.   Δημιουργεί ρουτίνες  για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει χρόνο να ερωτευτεί , να κοιτάξει τον διπλανό του, πιστεύει ωστόσο πως είναι ελεύθερος. Ο πόνος του είναι βαθύς,  πρώτα ψυχικός – πνευματικός κι έπειτα  σωματικός . Είναι  πάντα απροετοίμαστος για οποιαδήποτε δυστυχία, την αντιμετωπίζει σαν  ένα κακό όνειρο που θα περάσει.  Ο Καμύ  δεν είναι απαισιόδοξος αλλά ούτε αισιόδοξος. Είναι πιστός στην  παραδοχή της φθαρτότητάς μας που προέρχεται από την σκέψη .  Η γραφή του με γοητεύει επειδή σαρκάζει με το γάντι μια ολόκληρη κοινωνία με ήθη κι έθιμα, θρησκεία, νόμους, θεσμούς. Μας υπενθυμίζει διαρκώς πως από την στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε κι αυτό θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα  μια δικαίωση απέναντι στον χρόνο που μας βασανίζει, γιατί μας επιβεβαιώνει το παράλογο της ύπαρξης, για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Η « Πανούκλα»  μιλά για όλα όσα πεθαίνουν γύρω μας και μέσα μας, αγκαλιάζει τις ματαιώσεις, τον φόβο, την μοναξιά που βιώνει κάθε πλάσμα, επιβεβαιώνει την ανάγκη για ύπαρξη νοήματος όταν όλα καταρρέουν . Η απελπισία μπορεί καμιά φορά  να μας κάνει πιο δυνατούς. Το έργο αυτό είναι μια αλληγορική αφήγηση  για την αρρώστια της ψυχής . Η «Πανούκλα» ανοίγει  τον  δρόμο  για την  θεραπεία.

Μπορώ να δω τους ήρωες  του Καμύ  να κουρνιάζουν σα παιδιά . Να κάθονται ακίνητοι. Να περιμένουν λίγη τρυφερότητα, γιατί καμία φορά  τα πολύ  αυτονόητα πράγματα γίνονται πολύ σπουδαία. Ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά. Ένα βλέμμα.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να  το λαχταρά κανείς και καμιά φορά να το αποκτά κιόλας, αυτό είναι η ανθρώπινη τρυφερότητα».

Το έργο αυτό  θεωρώ πως θέτει ένα πολύ βασικό πυρηνικό ερώτημα : Χρειαζόμαστε «Πανούκλες» για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο; Χρειάζεται κάτι να μας ταρακουνήσει για να ξαναδούμε τον τρόπο που στεκόμαστε απέναντι στα πράγματα  την θέση μας στον κόσμο μέσα στον οποίο αναπνέουμε;

Οι συνεργάτες  μου κι εγώ είμαστε όλοι  άνθρωποι μιας μοντέρνας πόλης . Σχεδιάζουμε,  ματαιωνόμαστε κι ονειρευόμαστε την πραγματική ελευθερία. Οι «πανούκλες» , μας βρίσκουν απροετοίμαστους . Αναγνωρίζουμε πως είμαστε ευάλωτοι μέσα σε ένα κόσμο που επιβάλλει το σκοτάδι κι αποζητούμε την ομορφιά . Η παράσταση είναι μια δήλωση για όλα όσα χάνονται και πεθαίνουν . Μέσα μας και γύρω μας.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει

είναι να ζει κανείς και να πεθαίνει γι΄ αυτό που αγαπάει»

Πηνελόπη Φλουρή

Σκηνοθεσία-Διασκευή Κειμένου: Πηνελόπη Φλουρή / Ομάδα Abnormal

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Ρετούς Κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σχεδιασμός αφίσας: Μαριθέα Χατζή

Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη :Εριφύλη Μικροπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Αφηγητής: Τάσος Ράπτης

Παίζουν: Ανδρέας Μυλόπουλος, Αναστασία Τζελέπη, Πηνελόπη Φλουρή

Μουσικός επί σκηνής: Φίλιππος Δραγούμης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Από 27 Μάιου μέχρι 12 Ιουνίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15

Εισιτήρια: 14 ευρώ & 10 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές)

Διάρκεια: 80 λεπτά

Χώρος: Μπάγκειον

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/panoukla/