Θέατρο

Πρωτοτυπία, συνεργασίες και μεγάλα ξένα ονόματα στην Επίδαυρο

ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Σ’ «έναν χώρο με πάρα πολλές δυνατότητες και πάρα πολλά μυστικά», στο Ωδείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνέντευξη Τύπου και η παρουσίαση του προγράμματος για όσα θα δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στη Μικρή και στη Μεγάλη. Και ομολογουμένως όσα θα δούμε,  είναι αρκούντως χορταστικά, προοιωνίζονται υψηλής ποιότητας θεάματα, πρωτοτυπία, συνεργασίες, συμπαραγωγές, και μεγάλα ξένα ονόματα, που η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάμποσα χρόνια να δούμε. Παρόν, σ’ αυτή την τεράστια «κρυμμένη» αίθουσα του Ωδείου Αθηνών ήταν μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάτρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι). Και βεβαίως οι τρεις καλλιτεχνικοί διευθυντές των τριών εποπτευόμενων φορέων που αφορούν το θέατρο. Μαζί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης και ο υπεύθυνος της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής, Αλέξανδρος Ευκλείδης. Απούσα μόνον η υπουργός Πολιτισμού, γεγονός που σχολιάστηκε στα πηγαδάκια. Θα πρέπει, πάντως, κάποια στιγμή η υπουργός Πολιτισμού, να κυκλοφορήσει και σε χώρους πέραν του βιβλίου, να γνωρίσει από κοντά τους τρεις καλλιτεχνικούς διευθυντές, των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται  το επόμενο διάστημα, για να ξέρει και η υπουργός και να ξέρουν και οι ίδιοι τι μέλλει γενέσθαι. Κι αν οι θητείες του Βαγ. Θεοδωρόπουλου και του Στάθη Λιβαθινού λήγουν την άνοιξη του 2019, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ο Γιάννης Αναστασάκης, που ολοκληρώνει τη θητεία του στα μέσα Νοεμβρίου, δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ στο βήμα υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης του Ωδείου, ο Νίκος Τσούχλος και αμέσως μετά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «διακοπτόμενος» από τα πολύ ωραία βιντεάκια από τις δράσεις του περυσινού Φεστιβάλ που έφτιαξε ο Απόστολος Κουτσιανικούλης, έκανε τον απολογισμό του περυσινού Φεστιβάλ, που παρακολούθησαν 93.409 θεατές (Επίδαυρος), 105.560 (Ηρώδειο), 24.953 (Πειραιώς), 4.527 (σε λοιπούς χώρους) και 5.800 θεατές σε εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο. Οσο για την πληρότητα αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2017 και άγγιξε το 68%.

Για δεύτερη χρονιά, η ανακοίνωση του προγράμματος της Επιδαύρου γίνεται πολύ νωρίς, φέτος νωρίτερα από πέρυσι, «τόσο για την προσέλκυση ξένων θεατών, όσο και για τη σωστή προετοιμασία των θιάσων σε ιδιαίτερα απαιτητικές παραγωγές», όπως είπε ο Βαγ. Θεοδωρόπουλος, και μας έδωσε ραντεβού για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 και των λοιπών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Επίδαυρος 2019

Κι αν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είχε διαρρεύσει (το artplay σας είχε ενημερώσει για αρκετές από τις παραστάσεις που θα δούμε το καλοκαίρι), ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κράτησε για τη συνέντευξη Τύπου τον καλά κρυμμένο άσσο του: τον Μπομπ Γουίλσον, που θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου έχει ως εξής:

 

OEDIPUS
da Oidípūs týrannos di Sofocle
ideazione, spazio, disegno luci e regia Robert Wilson
co – regia Ann Christin Rommen
musiche originali Dickie Landry e Kinan Azmeh
costumista Carlos Soto
collaboratore alla scenografia Annick Lavallee – Benny
collaboratore disegno luci Solomon Weisbard
drammaturgia Konrad Kuhn
con Angela Winkler, Mariano Rigillo, Dickie Landry (sax), Michalis Theophanous, Alexis Fousekis, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo
un progetto di Change Performing Arts
commissionato e coprodotto da Conversazioni | Teatro Olimpico Vicenza, Teatro Stabile di Napoli – Teatro Nazionale

 • Οιδίπους (21 και 22 Ιουνίου)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Γουίλσον

Συμπαραγωγή: ConversAzioni – Teatro Olimpico Vicenza – Pompeii Theatrum Mundi – Teatro Stabile di Napoli. Με τη Λυδία Κονιόρδου επί σκηνής. Μια παράσταση που έχει παιχτεί μόνο στην Πομπηία και στη Βιτσέντζα και είναι πρώτη κάθοδος του Μπομπ Γουίλσον στην Επίδαυρο.

 • Το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει με την πρώτη του παράσταση στην Επίδαυρο στις 28 και 29 Ιουνίου. Πρόκειται για την ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου, η τριλογία που θα «μοιραστούν» τρεις σκηνοθέτιδες της νεότερης γενιάς.

– Αγαμέμνων Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

– Χοηφόροι Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

– Ευμενίδες Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Στην παράσταση θα παίξουν οι Δημ. Γεωργιάδης, Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης.

 

 • Η δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου είναι συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμός Κύπρου (5 και 6 Ιουλίου). Πρόκειται για τις Ικέτιδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Κοροπούλη.

 

 • Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (12 και 13 Ιουλίου). Ο δεύτερος Οιδίπους της ερχόμενης Επιδαύρου, πολύ διαφορετικός από τον πρώτο ασφαλώς, με σημαντικές μονάδες του ελληνικού θεάτρου στους συντελεστές της.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σε νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη.

Συμπαραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης.

 

 • Η κάθοδος του ΚΘΒΕ, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη θα γίνει στις 19 και 20 Ιουλίου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.

 

 • Στις 26 και 27 Ιουλίου σειρά έχει -για πρώτη φορά στην Επίδαυρο επίσης- η Comédie-Française, με τη συνάρθρωση των έργων του Ευριπίδη Ηλέκτρα / Ορέστης, σε σκηνοθεσία Ivo van Hove. Μια συνεργασία που έχει ανακοινωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, και μετά τις δύο περυσινές παραστάσεις του Ιβο βαν Χόβε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον.
 • Ο μοναδικός Αριστοφάνης για φέτος, θα φιλοξενηθεί στις 2 και 3 Αυγούστου, οι «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (στον πρώτο Αριστοφάνη που σκηνοθετεί). Σε νέα μετάφραση, επίσης, του Γιάννη Αστερή με τους Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Κλίνη, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστο Λούλη, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμουν, Αινεία Τσαμάτη, Λυδία Φωτοπούλου.
 • Τις παραστάσεις το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα ολοκληρώσει, στις 9 και 10 Αυγούστου, η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την Κάθρην Χάντερ στο ρόλο του Προμηθέα. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου.

 

Θα ήταν αστοχία να μην εστιάσουμε στα πολλά και διαφορετικά ονόματα των μεταφραστών, νεότερων και παλαιότερων, έγκυρων και δόκιμων ανθρώπων της γραφής και της γλώσσας, και που υπογράφουν τη μεταφορά του λόγου των κλασικών στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα.

 

Μικρή Επίδαυρος

Πολύ ενδιαφέρον και το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου, ενός χώρου που χρόνια ψάχνει να βρει την ταυτότητά του. Φέτος ανοίγεται και σε άλλα είδη, όπως στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, στο χορό, το σινεμά ή στη μόνη τραγωδία που κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκδώσει εν ζωή ο Ανδρέας Κάλβος, τις «Δαναΐδες», ενώ εκτείνεται σε χρονική διάρκεια, καθώς φιλοξενεί επτά διαφορετικές εκδηλώσεις. Όλες οι επιλογές για τη Μικρή Επίδαυρο με έμφαση σε «αρχαιόθεμα έργα, εμπνευσμένα είτε από το αρχαίο ελληνικό δράμα είτε από αρχαίους ελληνικούς μύθους».

 • 22 Ιουνίου

9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Προβολή-έκπληξη

 • 28 & 29 Ιουνίου

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Κασσάνδρα του Ιάννη Ξενάκη

Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος του Γιάννη Χρήστου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης, με τον Γιάννη Στάνκογλου.

 

Έσσεται ήμαρ… του Γιώργου Κουμεντάκη

Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

 

 • 5 & 6 Ιουλίου

Θεογονία του Hσιόδου

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

 

 • 12 & 13 Ιουλίου

Ομάδα Χορού Griffón

KAOS

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

 

 • 19 & 20 Ιουλίου

Δάφνις + Χλόη του Λόγγου

Un amore bucolico

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος

 

 • 26 & 27 Ιουλίου

Φαίδρα του Ρακίνα

Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Αγγελος Μέντης, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιωργής Τσαμπουράκης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ελένη Μπούκλη.

 

 • 2 & 3 Αυγούστου

Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου

Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη, μετάφραση: Δημήτρης Αρβανιτάκης, μουσική: Μόνικα. Με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Λένα Παπαληγούρα, Αρη Μπαλή.

Πλούσιο, πολύπλευρο, με αξιοποίηση των στιβαρών εγχώριων δυνάμεων, με συνομιλίες και συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες, που έχουμε γνωρίσει σε άλλους χώρους και σε άλλα είδη του θεάτρου είναι το πρόγραμμα της Επιδαύρου για το 2019.