Θέατρο Παιδί

Μια Σταχτοπούτα που μιλά ..κινέζικα

“Πριν από οκτώ χρόνια ταξίδεψα στην Κίνα. Εκεί είχα την τύχη να δω αρκετές παραστάσεις  του Κινέζικου Θεάτρου. Μία από τις παραστάσεις που είδα ήταν η όπερα Mulan στο Guangzhou Opera House. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η παράσταση που είχα την αίσθηση πως έβλεπα ένα όνειρο”, ομολογεί στο artplay.gr η Αγγελική Φράγκου με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Γιέ- χσιέν, H Σταχτοπούτα από την Κίνα» που ανεβαίνει από το Θέατρο Ρετρό στο Skrow theater στις 4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την κινέζικη παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας, όπου όπως λέει η Αγγελική ”  εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, το χρυσό της ψάρι, την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα μικροσκοπικό χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι;

Η ιδέα λοιπόν για να ανεβάσουμε ένα κινέζικο παραμύθι με επισκέφθηκε ενώ παρακολουθούσα την όπερα Mulan.Τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού μου, η μοναδική μου σκέψη ήταν αυτή!  Επέστρεψα στην Ελλάδα με αρκετά Κινεζικά παραμύθια στις βαλίτσες μου αλλά ένιωθα ότι δεν έχω βρει ακόμα το ιδανικό παραμύθι! Πριν από τρία χρόνια έψαχνα παραμύθια που να έχουν παραλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου. Εμφανίστηκε, λοιπόν, μπροστά μου, η Σταχτοπούτα, η οποία έχει παραλλαγές και στις πέντε ηπείρους! Έτσι έμαθα την ιστορία της  Γιε-χσιεν που θέλει να πάει στην Γιορτή της Άνοιξης, η μητριά της δεν την αφήνει και δέχεται βοήθεια από το μαγικό της ψάρι. Όταν τελείωσα την ανάγνωση ήξερα, πως βρήκα την ιστορία που έψαχνα, όλο αυτό το διάστημα! Έτσι λοιπόν με αυτή την παράσταση πραγματοποιείται ένα όνειρο οκτώ ετών!”

-Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό και γοητευτικό;

“Νομίζω πως μέρος της γοητείας του έργου είναι ότι έρχεται από μία άλλη ήπειρο. Από μία τόσο μακρινή χώρα με τόσο πλούσια ιστορία. Γοητευτικό θεωρώ ακόμα πως η ιστορία είναι πολλή παλιά, για την ακρίβεια δώδεκα αιώνων. Τέλος πιστεύω πως το έργο, το κάνει ξεχωριστό το ίδιο το νόημα, της ιστορίας της Σταχτοπούτας: Όσες δυσκολίες και εάν συναντήσει ο άνθρωπος, όσες αντιξοότητες και εμπόδια και εάν παρουσιαστούν, στο τέλος θα νικήσει”.

-Ποια σκηνή σε εντυπωσιάζει και αγαπάς;

“Η σκηνή που αγαπώ είναι όταν η Γιε-χσιεν γνωρίζει τον φίλο της το μαγικό χρυσό ψάρι. Δεν θα πω περισσότερα για να έρθετε να το δείτε!”

Λίγα λόγια για το Θέατρο Ρετρό – www.theatroretro.eu

“Ίδρυσα το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ το 2012 και πραγματικά τότε δεν φανταζόμουν που θα με οδηγήσει αυτή η επιλογή και πόσα δώρα και εμπειρίες θα μου προσφέρει. Με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ και τους ανεκτίμητους συνεργάτες  μου, δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται και τον ενήλικα και το παιδί και που θα οδηγήσει σε μία ανάμνηση ζωής! Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς και επειδή αγαπώ πολύ πολύ τα ταξίδια, στόχος μου είναι να ταξιδεύουμε τους ‘μύθους’ που έγιναν ‘παραστάσεις’ στη χώρα καταγωγής τους, ως τώρα έχουμε επισκεφθεί με τις παραστάσεις μας το Βερολίνο και το Όσλο.

 

Συντελεστές παράστασης:

Ιδέα-προσαρμογή κειμένου: Αγγελική Φράγκου

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Λάλου

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Αλεξανδρής

Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Κλουκίνα

Σκηνικά αντικείμενα: Βάλια Παπακωνσταντίνου

Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού

Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης

Διδασκαλία Κινέζικης γλώσσας: Qian Ru Xiao

Εμψύχωση δραστηριοτήτων: Φοίβη Ψευδού

Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου

Παραγωγή: Θέατρο Ρετρό

Παίζουν: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αγγελική Φράγκου

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Κυριακή, 04 Νοεμβρίου στις 15:00

Παραστάσεις: Από 04 Νοεμβρίου 2018 έως 21 Απριλίου 2019

Μέρες & Ώρα: Κάθε Κυριακή στις 15:00
Διάρκεια: 45’ παράσταση & 30’ θεατρικό παιχνίδι

Εισιτήριο: 8€ γενική είσοδος, 7€ ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι

Κρατήσεις θέσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)