Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο «Καραφλομπέκατσος» και η «Σπυριδούλα» δεν προσδοκούν, δεν περιμένουν και δεν ελπίζουν τίποτα.

“Οι ήρωες της Κιτσοπούλου μιλούν από απόσταση κι εκ των υστέρων για τις ζωές τους, αλλά με λόγο έντονα φορτισμένο. Δεν προσδοκούν, δεν περιμένουν και δεν ελπίζουν τίποτα. Η τραγωδία της ζωής τους έχει ήδη συντελεστεί”, γράφει στο artplay.gr ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, με αφορμή την σκηνοθεσία του στην παράσταση  ο «Καραφλομπέκατσος» και η «Σπυριδούλα, που επανήλθε φέτος στο Θέατρο Σταθμός κάθε Δευτέρα και Τρίτη με πρωταγωνιστές τους Θύμιο Κούκιο και Ελένη Στεργίου.

“Μονολογώντας ακατάσχετα γίνονται οι ίδιοι φορείς του δράματός τους, ενός δράματος σχεδόν κοινού, οικείου. Γίνονται ταυτόχρονα ο Πρόλογος, οι Πρωταγωνιστές και ο Χορός που τραγουδάει τα δικά τους πάθη. Παρ’ όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να εισπράξουμε την παραμικρή απαισιοδοξία στα λόγια και στις πράξεις τους. Παρά μόνο μια ωμή, ενστικτώδη -αν και σπασμωδική- αντίδραση στην όλο και πιο ιλιγγιώδη πτώση τους. Όπως το τραγούδι του Δημήτρη Καραόλη, ή «Καραφλομπέκατσου», την στιγμή της ιερής μανίας του, όταν γυμνός και μόνος, κρεμασμένος στο μπαλκόνι του, κι όχι σε κάποια αίθουσα συναυλιών δεν διστάζει να γίνει υβριστής απέναντι στον Μπαχ, που  έχει σαν Θεό του, γεμίζοντας το αγαπημένο του πρελούδιο με στίχους χυδαίους. Στίχους που απευθύνονταν στον προδομένο έρωτά του.

Την σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος της «Σπυριδούλας», ο οποίος καταλαμβάνοντας τον φυσικό χώρο του Καραφλομπέκατσου, από Σκηνής (θέατρο εν θεάτρω), τραγούδησε τα βάσανα της περασμένης του ζωής. Ποιος, άραγε, μπορεί να πει με σιγουριά πόσο κοντά στα όριά ή πόσο πιο έξω από αυτά χρειάζεται να βρεθεί κανείς ώστε να νιώσει κινητοποιημένος, δημιουργικός, ζωντανός; Ο λόγος για τον οποίο οι ήρωες των δυο ιστοριών διεκδικούν τον τίτλο των (σύγχρονων, έστω) συμβόλων, είναι γιατί δεν σταματούν να μιλούν ή να κραυγάζουν ενώ κρατιούνται με το ένα χέρι στην ζωή από το χείλος της απελπισίας και του μπαλκονιού τους. Γιατί είναι έτοιμοι να ρισκάρουν να αιωρηθούν στο κενό, γιατί επιλέγουν να δουν το κάθε αδιέξοδο όχι ως τέλος ή εμπόδιο, αλλά ως μια ευκαιρία για ανακατεύθυνση. Οι χαρακτήρες της Κιτσοπούλου μας δείχνουν προς μια νέα ανάγνωση του τραγικού: Ήρωες που ξεπερνούν τα όρια, αλλά που είναι άγνωροι, όχι της μοίρας πια, αλλά της τεράστιας δύναμής τους”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης

Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης

Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης

Μακιγιάζ: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες Promo: Γιάννης Πουλημένος

Φωτογραφίες Παράστασης: Nίκος Πανταζάρας

Σχεδιασμός Αφίσας: Στέφανος Σάμιος, Ειρήνη Ματθαίου

Trailer: Κώστας Στάμου & Χάρις Καρακουλίδου | ArtLabor Productions

 

Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελένη Στεργίου

Φιλική Συμμετοχή: Νίκος Στεργίου

 

Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group