Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Πώς μεσοαστοί γίνονται ταυτόχρονα πωλητές και προϊόντα»

«Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τους Στρατιώτες και με την τεράστια βιβλιογραφία που υπάρχει γύρω από αυτό το κείμενο (σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την παραστασιογραφία του) το ερώτημα που τέθηκε αδυσώπητα ήταν: τι έχει να μας πει σήμερα;», αναρωτιέται μέσω του artplay.gr ο Παντελής Φλατσούσης, με αφορμή τη σκηνοθεσία του έργου του J.M.R. Lenz Οι στρατιώτες (1776) στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ο ίδιος δίνει την απάντηση: «Κάπως επιπόλαια είπαμε ότι μία ιστορία του 1776, όπως της νεαρής αστής Μαρί Βέζενερ, που αντιμετωπίζει την κοινωνική κατακραυγή επειδή κάνει σχέσεις με τους ταξικά ανώτερούς της αριστοκράτες στρατιώτες δεν μπορεί να συμβεί σήμερα. Αλλά μετά το σκεφτήκαμε καλύτερα. Και είδαμε ότι συμβαίνει. Όχι με τους όρους του 1776 ακριβώς αλλά με ανανεωμένα μέσα συμβαίνει. Τότε ήρθε στην συζήτησή μας το διαβόητο revenge porn και καταλάβαμε, ότι μάλλον ο Λεντς εντοπίζει ζητήματα δομικά από την σύσταση των νεωτερικών κοινωνιών, τα οποία αν και παίρνουν νέες μορφές δεν εκλείπουν.

Επιχειρούμε, λοιπόν, μέσα από αυτή την παράσταση να δούμε πώς διαπλέκεται ο μηχανισμός της σεξουαλικότητας και της κοινωνικής ανισότητας. Το ενδιαφέρον είναι, ότι ενώ πρόκειται για μία καθαρή και απλή ιστορία εκμετάλλευσης δεν είναι μία ιστορία με ένα καθαρό θύμα. Και κάπου εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία αυτή και μεταφορικά: μία ιστορία που μας μιλάει για τις κοινωνικές πιέσεις μέσα σε μία ρευστή κατάσταση, που αναγκάζουν τους ανθρώπους των μεσαίων στρωμάτων (με σημερινά δεδομένα) να γίνονται οι ίδιοι πωλητές και προϊόντα ταυτόχρονα παίρνοντας μέρος σε έναν μηχανισμό, από τον οποίο μάλλον υπερχρεωμένοι παρά κερδισμένοι βγαίνουν. Προβληματικές που μας έφερναν σαφώς αντιμέτωπους με την σημερινή κατάσταση και με τα ζητήματα επισφαλούς εργασίας, και όχι μόνο εργασίας αλλά και ολόκληρου του φάσματος της ζωής μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη στον δυτικό κόσμο σήμερα.

Και φυσικά κατά την διάρκεια της εργασίας πάνω σε αυτό το έργο είχαμε πάντα κατά νου και την ενδιάμεση ιστορία. Δεν προσπαθούμε να φέρουμε το έργο στο σήμερα, δεν είναι αυτή η δουλειά που έχουμε κάνει. Σαφέστατα το βλέπουμε από την δική μας σημερινή οπτική γωνία, αλλά πρέπει να δούμε και την ιστορία που έχει μεσολαβήσει γιατί το έργο και το βλέμμα μας σ’ αυτό την κουβαλάει. Άρα κάνοντας ένα έργο από το τόσο μακρινό 1776 μιλάμε και για τον χρόνο, ξανακοιτάμε το παρελθόν μέσα από το παρόν στοχεύοντας στο μέλλον».

Παντελής Φλατσούσης

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης

Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Επιμέλεια video: Γιάννης Gizmo Μπερερής

Σύμβουλος Δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Δρακοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: SPECTRUM MAKE

Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Αντώνης Αντωνόπουλος, Μάριος Κρητικόπουλος, Γιώργος Κριθάρας, Θεανώ Μεταξά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Μάνος Στεφανάκης, Φοίβος Συμεωνίδης

 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια: 85 λεπτά

Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος

Εισιτήριο: 5-15 ευρώ

 

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579