Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

“Το Instar εμπνέεται από την αναπαράσταση του γυναικείου σώματος”

«Η πρόσληψη του θηλυκού σώματος σήμερα, η σύγχρονη αναπαράστασή του αλλά και οι κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές σε αυτό είναι τα κεντρικά θέματα της παράστασης Instar», αποκαλύπτει στο artplay.gr η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου με αφορμή την παρουσίασή της 12-15 και 19-22 Μαρτίου, στο βιομηχανικό πάρκο των παλιών Πλεκτηρίων–Υφαντηρίων Αθηνών, στην οδό Κορυτσάς 39 στον Βοτανικό.

«Η παράσταση αντλεί ‘ υλικό’ και ερεθίσματα από τον τρόπο που απεικονίζεται το γυναικείο σώμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την Αφροδίτη του Πραξιτέλη,  στην Αφροδίτη του Ουρμπίνο του Τιτσιάνο, από την Ολύμπια του Μανέ και την Οδαλίσκη των Ματίς και Ένγκρ, στα γυμνά των Μοντιλιάνι και Ρενουάρ, το Instar εμπνέεται από την αναπαράσταση του γυναικείου σώματος διαχρονικά,  ανατρέχει σε performans ακτιβιστικών κινημάτων –  μεταξύ άλλων των pussy riot,  femmen, guerrilla girls και πιο πρόσφατα των Las Tesis, ενώ έχει αναφορές σε γυναίκες σύμβολα αγώνων από τη Χιλή, την Παλαιστίνη και την Συρία μέχρι την Αμερική και την Σουηδία. Αναφέρουμε ενδεικτικά την  Leshia Evans, η οποία  κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Baton Rouge στην Πενσυλβάνια το 2016, φορώντας φόρεμα και τακούνια, στάθηκε ακίνητη με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε αστυνομικούς ή την Tess Asplund στην Σουηδία, που εκτείνει το δεξί της χέρι τεντωμένο ψηλά σε σχήμα μπουνιάς ενώ προχωράει προτάσσοντας το σώμα της σε πορεία νέο ναζί.

Από την αναγέννηση στο punk και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η γυναίκα ως σύμβολο αποκαλύπτει τη γύμνια της ακυρώνοντας διαχωρισμούς, κανονισμούς και κώδικες. Το χορογραφικό έργο, μέσα από μια έντονη εικαστική ματιά, ερευνά μια κινητική γλώσσα για να μιλήσει για τη γυναικεία φύση».

Μαρία Κολιοπούλου

Συντελεστές

Χορογραφία: Μαρία Κολιοπούλου

Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Χριστίνα Ράινχαρτ

Κοστούμια:  Μάριος Ράμμος

Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Ισιδώρου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος

Βοηθός Χορογράφου: Νάντη Γώγουλου

Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Μαρίζα Βινιεράτου, Κατερίνα Λιόντου, Μπετίνα Παναγιωτάρα

Βίντεο: Γεύη Δημητρακοπούλου

Φωτογραφίες: Ελπίδα Τέμπου

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κρητικίδη, Μάρω Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα

Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας