Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Πνευματικός Κανιβαλισμός και λεπτές στρώσεις ειρωνείας»

Για τον Αντονέν Αρτώ, το μινιμαλιστικό θέατρο και την παράσταση “Ο Άνθρωπος είμαι εγώ” που παρουσιάζεται Σάββατο 2 και Κυριακή  3 Μαϊου στην Ανοιχτή Πλατφόρμα του Εθνικού Θεάτρου γράφει στο artplay.gr η σκηνοθέτης Αντωνία Βασιλάκου.

Ο Άνθρωπος είμαι εγώ είναι μια απόπειρα μινιμαλιστικού θεάτρου, όπου η σωματικότητα, το στυλιζάρισμα και τα οπτικά μέσα συνθέτουν ένα άμεσο αλλά και εικαστικό αποτέλεσμα.

Το θέμα που κυριαρχεί στην παράσταση είναι αυτό που ονομάζουμε ως «πνευματικό κανιβαλισμό». Μας αποκαλύφθηκε μέσα από την μελέτη των κειμένων του Artaud και προσεγγίζεται σκηνοθετικά μέσα από ποικίλους συμβολισμούς, σαρκασμό και λεπτές στρώσεις ειρωνείας. Σύμφωνα με τον Artaud, ένα άτομο δεν είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την δυστυχία του είτε αυτή είναι σωματική είτε ηθική, αλλά υπόκειται σε άθλια πειράματα από τις ιθύνουσες τάξεις που κυβερνούν τον κόσμο και που επιφέρουν την πτώση του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται έχουν στηριχθεί σε κείμενα του Antonin Artaud, όπως το Suppôts et Supplications καθώς και το Histoire vécue d’Artaud-Mômo τα περισσότερα εκ των οποίων μεταφράζονται πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την σκηνοθέτιδα του έργου. Επιπλέον, κάποια κείμενα που δεν προφέρονται επί σκηνής, όπως το γνωστό Tutuguri και που πραγματεύεται τον ομώνυμο τελετουργικό χορό που συντελείται κατά την κατάποση του Πεγιότ στην περιοχή των Ταραχουμάρα του Μεξικού, έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση σωματικών αυτοσχεδιασμών που εκτυλίσσονται επί σκηνής κατά την διάρκεια της παράστασης.

Μέρος του κειμένου και των εικόνων του μπορεί να σοκάρει την ευαισθησία των θεατών, καθώς και ο ίδιος ο Artaud αποσκοπούσε στην αφύπνιση και συνεπώς συχνά και στην προσβολή της δημοσίας αιδούς. Παρ’ όλα αυτά, επιθυμία της ομάδας είναι η δημιουργία ενός προσιτού θεάματος, ώστε να ακουστεί ο λόγος του συγγραφέα και οι ιδέες μας. Για τον λόγο αυτό, ακόμα και στις πιο ταπεινωτικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζεται όμορφο.

Αντωνία Βασιλάκου

Η παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια της Ανοιχτής Πλατφόρμας του Εθνικού Θεάτρου για άλλες 2 μέρες”.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία- Μετάφραση: Αντωνία Βασιλάκου
Σχεδιασμός – Κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια video : Σπύρος Παπαρούλιας
Μουσική: Χάρης Κατσίλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βιντεοσκόπηση παράστασης/Χειρισμός βιντεοπροβολών: Φώτης Βελέντζας

Παίζουν: Δημήτρης Κάτσης, Τζώρτζια Κοκκίνη, Ηρώ Νότη, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Ημέρες και ώρες : 29/4 (18:00), 30/4 (21:00), 2/5 (18:00), 3/5 (20:00).
Εθνικό Θέατρο/Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος.
Τιμή εισιτηρίου : 5 ευρώ

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 16 ετών.