featured Εικαστικά Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Παντελής Μάκκας: “Το βίντεο δημιουργεί έναν τέταρτο χαρακτήρα που είναι η Μνήμη

«Ερχόμενος από τον κόσμο της εικόνας και των εικαστικών, πάντα έχω μια διαφορετική ανάγνωση σε ένα θεατρικό έργο», αφηγείται στο artplay.gr ο εικαστικός Παντελής Μάκκας με αφορμή το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Παλιοί Καιροί» όπου έχει την ευθύνη του Video design και το οποίο κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά που επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια ως ηθοποιός.

« Οι Παλιοί Καιροί είναι ένα έργο ανοιχτό σε ερμηνείες και φυσικά με ώθησε να εξερευνήσω τις πιθανότητες της οπτικής απόδοσής του», εξηγεί ο Παντελής και προσθέτει: «Είναι μία ιστορία που δεν έχει τους κλασσικούς περιορισμούς ενός θεατρικού κειμένου. Οι χαρακτήρες είναι τόσο κοντά μας αλλά ταυτόχρονα και τόσο απρόσιτοι.. Είναι φαινομενικά καθημερινοί χαρακτήρες σε ένα περιβάλλον χρονικά και τοπολογικά ρευστό. Παρελθόν, παρόν και μέλλον συνυπάρχουν στο έργο. Εκεί ακριβώς έρχεται η χρήση των καμερών. Η ζωντανή μετάδοση (σε μια οθόνη μεγάλων διαστάσεων για το χώρο) και η προβολή, έρχεται να δημιουργήσει έναν τέταρτο χαρακτήρα στο έργο, την Μνήμη. Πώς την χειριζόμαστε; Πώς θυμάται κανείς; έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο να επαναφέρουμε γεγονότα στο μυαλό μας και να τα ξαναζούμε; Όπως λέει και η Άννα στο έργο «υπάρχουν ορισμένα πράγματα που τα θυμάται κανείς ακόμα κι αν δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εγώ, υπάρχουν πράγματα που τα θυμάμαι, τα οποία μπορεί να μην έχουν συμβεί ποτέ, αλλά καθώς τα ανακαλώ στην μνήμη μου πραγματοποιούνται».

Στους Παλιούς Καιρούς του Χάρολντ Πίντερ βρήκα μια εξαιρετικά δομημένη ομάδα. Ο Γιάννης Χουβαρδάς είχε ακριβώς στο μυαλό του το τι ήθελε από εμένα. Ήταν δεδομένο ότι το βίντεο της παράστασης θα ακολουθούσε πάντα τη φόρμα της ζωντανής μετάδοσης. Τρεις καταπληκτικοί ηθοποιοί θα έπρεπε να χειρίζονται επί σκηνής τρεις κάμερες. Δεν είχαν όλοι οι ηθοποιοί εμπειρία χειρισμού κάμερας και σίγουρα όχι με απαιτήσεις επαγγελματικού χτισίματος του πλάνου.

Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι οι ηθοποιοί θα πρέπει να γίνουν και χειριστές κάμερας αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν οι χαρακτήρες του έργου. Μέσα στην πρόβα περνάγαμε πολύ χρόνο στην δημιουργία πλάνων, στο χειρισμό κάμερας, τρίποδου, σημαδιών στο πάτωμα, σημαδιών πάνω στα μόνιτορ της κάμερας και ό, τι άλλο ήταν αναγκαίο για να πλησιάσουμε την ακρίβεια στα πλάνα που ζητήθηκε από τον Γ. Χουβαρδά. Οι τρεις ηθοποιοί έκαναν καταπληκτική δουλειά με πολύ συγκέντρωση και κατάφεραν να χειρίζονται τις κάμερες με τρόπο που εντάσσεται στο σκηνικό δρώμενο.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Δεν κάνω μια σκηνοθεσία μέσα στην σκηνοθεσία. Στη συγκεκριμένη παράσταση ο Γιάννης Χουβαρδάς είχε μια πλήρη εικόνα από την αρχή για τη θέση του βίντεο στην παράσταση και πώς ήθελε αυτό να λειτουργήσει σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία της παράστασης. Εγώ του έδειξα τους τεχνικούς δρόμους που μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και του παρουσίασα τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Η κάθε φορά που καλούμαι να συνεργαστώ σε μια θεατρική παράσταση είναι μοναδική. Το βίντεο design σε κάθε παράσταση είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει μια πεπατημένη για να ακολουθήσω. Πάντα προσπαθώ να καταλάβω το όραμα του σκηνοθέτη και να καταφέρω να μιλήσω με την γλώσσα του. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο από την παρουσία του βίντεο σε μια θεατρική παράσταση»

Παντελής Μάκκας

Ταυτότητα

“Παλιοί Καιροί” του Χάρολντ Πίντερ

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Video design: Παντελής Μάκκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Κεχαγιόγλου , Χρήστος Λούλης, Μαρία Σκουλά

Παραστάσεις

Από 29 Νοεμβρίου 2018 έως 10 Φεβρουαρίου 2019

Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21.15

Σάββατο στις 18.30

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Υπόγειο

Πεσμαζόγλου 5 | Τηλ. 2103228706

Φωτογραφίες: Alex Kat