Εικαστικά

Η ομορφιά και η θλίψη της Αμμοχώστου σε μια έκθεση

«Το σύνολο του έργου που παρουσιάζω είναι η σχηματοποίηση της βιωματικής μου μνήμης μέσα από την ομορφιά αλλά και την θλίψη της ιστορίας της Πόλης της Αμμοχώστου. Η ζωή ενός εκτοπισμένου καταντά μεταφυσική, η απώλεια τον ακολουθεί οδυνηρά παντού ενώ πορεύεται, θεωρώντας ότι συνεχίζει να ζει”, λέει η γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη, αναφερόμενη στη νέα ατομική έκθεσή της “Μνήμες από το μέλλον“, που εγκαινιάζεται στις 29 Νοεμβρίου στο Σπίτι της Κύπρου. Γλυπτά σε γύψο, ρητίνες, αλουμίνιο, μολύβι και ορείχαλκο αλλά και πολλά σχέδια, για τα οποία αναφέρει η ίδια: “Στα δύο άκρα της αίθουσας εγκαθίστανται η «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» και τα «Σχέδια» τα οποία δημιουργώντας ένα χωροχρονικό φάσμα ανακαλούν αποσπασματικά την πρότερη μνήμη μου. Η σκηνική παρουσία των κατοίκων με φόντο την έρημη πόλη και τους ήχους της ζωής της, υποδηλώνουν το χθες και επικαλούνται το αύριο. Το έργο αυτό αποτελεί μοντέλο της προσωπικής και καλλιτεχνικής μου έκφρασης που απόρροιά της είναι το μνημειακό γλυπτό το οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στο Πάρκο του Προεδρικού στη Λευκωσία. Οι συνθέσεις που παρεμβάλλονται, ενώ φαινομενικά λειτουργούν ως μονάδες, ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο με συνεχή αναφορά στην πόλη, το οποίο κορυφώνεται στο «24ωρο Τοπίο». Το έργο αυτό εκφράζει την κυκλική δομή της μνήμης και ταυτίζεται με τις ανατολές και τις δύσεις της πόλης».

Αναφερόμενη στην Τέχνη, η εικαστικός σημειώνει «… η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, μια νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη και να τα καταθέτει στη δουλειά του. Μέσα από τη διαδικασία να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν. Να εφαρμόσει την τεχνογνωσία αιώνων και ταυτόχρονα να επιχειρήσει κάτι νέο”.

Η Μάρω Μπαρτζίλη έχει δημιουργήσει σημαντικά μνημειακά έργα και έχει λάβει πολλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Κυπριακό Διαγωνισμό Γλυπτικής για το Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία.

Διάρκεια έκθεσης έως 17 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 – 18.00 , Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00 – 15.00

Σπίτι της Κύπρου :  Ξενοφώντος 2Α