featured Θέατρο

Παναγιώτης Εξαρχέας:” Το “Μυθιστόρημα” είναι ένα ταξίδι προς τη γνώση”

Ο ηθοποιός Παναγιώτης Εξαρχέας υποδύεται αυτό το διάστημα τον γιατρό Κούκροβιτς στο έργο του Τέννεσι Ουίλλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου».

Την ίδια ώρα επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στο έργο του Γιώργου Χειμωνά «Μυθιστόρημα» που παρουσιάζεται από 2 Μαρτίου στο Θέατρο Άλμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη με πρωταγωνιστές τους  Κωνσταντίνο Γώγουλο και Ελίνα Ρίζου.

Με αφορμή το έργο του Χειμωνά και την πρώτη του σκηνοθεσία ο Παναγιώτης Εξαρχέας μιλά στο artplay.gr

«Ήταν το φθινόπωρο του 2018 όταν ανακάλυψα στη βιβλιοθήκη το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά. Μου αρέσει πολύ αυτός ο συγγραφέας, έχω σχεδόν όλα του τα έργα και θυμάμαι να έχω διαβάσει το “Μυθιστόρημα”πριν χρόνια. Άρχισα να το διαβάζω εκ νέου και αναρωτήθηκα ποιο είναι αυτό το τέρας που μπορεί να προκύψει από μέσα μας, στην οριακή κατάσταση μιας ερωτικής σχέσης. Άρχισα να κάνω κάποιες σκέψεις. Συνεχίζοντας το διάβασμα μου δημιουργήθηκαν περισσότερες σκέψεις κι απορίες και άρχισα να φαντάζομαι πράγματα. Κάπου εκεί ήταν που είπα πως θα ήθελα να δοκιμάσω να το σκηνοθετήσω.  Στην ουσία ξεκίνησε από κάποιες ιδέες που είχα διαβάζοντάς το. Από κάποια πράγματα που θέλω να δοκιμάσω. Έτσι προέκυψε. Το ίδιο το έργο με οδήγησε στο να επιχειρήσω να το σκηνοθετήσω. Και αυτά που φαντάστηκα ήθελα να τα δω να συμβαίνουν και να διαπιστώσω αν λειτουργούν ή όχι. Αν θα πετύχουν ή θα αποτύχουν.

Ασχέτως αποτελέσματος, νιώθω πάρα πολύ τυχερός γιατί όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτήν την παράσταση, είναι πρόσωπα που τα εμπιστεύομαι και έχω ξαναδουλέψει μαζί τους. Είναι πολύ βασικό καθώς μου αφαίρεσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι άγχους και διευκολύνει τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Η μεγάλη μου χαρά ήταν ότι όλοι κατάλαβαν πολύ καλά την ουσία, τη βάση και αυτό που τους εξηγούσα. Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, η παράσταση έχει όλον τον πυρήνα αυτού που σκεφτόμουν και επιπλέον τον ανθρώπινο παράγοντα που ο καθένας έχει φέρει στο πλαίσιο της πρόβας κι η διαδικασία έχει προχωρήσει, καθώς περιέχει  λεπτομέρειες που δεν θα σκεφτόμουν ποτέ. Έτσι δημιουργείται κάτι άλλο από αυτό που εγώ σκεφτόμουν αρχικά και είναι ακόμα καλύτερο”.

-Τι αφηγείται η ιστορία και τι παρακολουθούμε στη σκηνή

«Το κείμενο χρησιμοποιείται ολόκληρο. Το έργο έχει έξι χαρακτήρες.  Και με τη δραματουργική συνεργασία που είχαμε με τον Άρη Μπαλή, είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα που αφηγούνται την ιστορία. Ένα ζευγάρι, ο Τ και η Α  που ζουν σε  ένα σπίτι με τη μητέρα και την αδελφή του Τ και τη Μαργαρίτα. Τα παιδιά τους πεθαίνουν όταν φτάσουν δυο χρονών και κάποια στιγμή εμφανίζεται ο Γ, ένα πρόσωπο κλειδί. Όλοι τον φοβούνται. Ξέρει ένα μυστικό για τον Τ κι από εκεί ξενικά όλη η διαδικασία του έργου που είναι ένα ταξίδι προς τη  γνώση. Ο Τ προσπαθεί να πετύχει αυτό που λέμε αυτογνωσία. Και πόσο φοβάται να το κάνει. Γιατί είναι και το τι θα ανακαλύψεις στη βαθιά ουσία του πραγματικού σου εαυτού. Σε όλο αυτό το ταξίδι υπάρχει η Α που στην ουσία έχει το κομμάτι της αγάπης και τίθεται το ερώτημα ποιο είναι πιο ισχυρό για να σε κρατήσει, η γνώση ή η αγάπη”.

Μάνια Ζούση

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΞΑΡΧΕΑΣ

Δραματουργική Συνεργασία | ΑΡΗΣ ΜΠΑΛΗΣ

Σκηνικά – Κοστούμια | ΑΡΤΕΜΙΣ ΦΛΕΣΣΑ

Μουσική | ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΣΕΛΑΜΣΗΣ

Κίνηση | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΡΙΚΚΑ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη | ΓΙΩΡΓΟΣ – ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ

Φωτογραφίες παράστασης | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Παραγωγή | 5η Εποχή

Παίζουν:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΓΩΓΟΥΛΟΣ | ΕΛΙΝΑ ΡΙΖΟΥ

 

Παραστάσεις:              2 Μαρτίου – 14 Απριλίου

Δευτέρα & Τρίτη ώρα 20:00

Διάρκεια :                    60’

Τιμές εισιτηρίων:        13€ | 10€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ,  65+

Προπώληση:               viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ,  τηλ : 210 5220100