Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Όταν ο θεατής τοποθετείται μέσα στην ιστορία

«Το Present Time είναι μια παράσταση όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί μέσα στο περιβάλλον της ιστορίας, να επιλέξει τη σχέση του με αυτή, να γίνει, κατά κάποιον τρόπο, μέρος της αλλά ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να τη “δει” πλήρως. Αυτό το στοιχείο, της ελεύθερης επιλογής σε συνδυασμό με την αποσπασματικότητα της οπτικής του θεατή, είναι βασικό στοιχείο της παράστασης και απόλυτα συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του χώρου», γράφει στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, με αφορμή την νέα παραγωγή « Present Time», που ανεβαίνει από το Urbn Theatr, 15, 16 και 17 Ιουλίου στο Ugly Duck Studios του Λονδίνου.

 

2

 

« Το Present Time είναι μια παράσταση για τον χρόνο που διαστέλλεται ή συστέλλεται ανάλογα την περίσταση που ζούμε, την ανασφάλεια που μας δημιουργεί η συνύπαρξή μας με τους άλλους και τις συνήθειες της καθημερινότητας που υιοθετούμε, ως όπλο στην πάλη για το συντονισμό και την προσαρμογή μας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Πέντε άτομα που συγκατοικούν σε ένα warehouse, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, περιμένουν τον φιλοξενούμενό τους που έχει γενέθλια. Πως κυλάει ο χρόνος; Πως διαχειρίζονται την πραγματικότητά τους στα δωμάτιά και πως συμβιώνουν με τους άλλους στον κοινό χώρο; Τι σημαίνει ο έξω κόσμος για αυτούς; Μια τάρτα σπανακιού επιλέγεται να αντικαταστήσει την τούρτα γενεθλίων και το πάρτι αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο. Ο φιλοξενούμενος έρχεται και η μέρα φαίνεται να προχωρά. Μαζί του όμως φέρνει ένα γράμμα. Το γράμμα θέτει νέα δεδομένα  και αφήνει το πάρτι, την τάρτα και τη ζωή τους ξανά σε εκκρεμότητα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Present Time είναι μια παράσταση με στοιχεία immersive theatre_ πολύ σύντομα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σχέση θεατών, ηθοποιών και χώρου δράσης είναι διαφορετική σε σχέση με την παραδοσιακή θεατρική σύμβαση.

Ο χώρος είναι ένας τεράστιος όροφος με μια ενιαία, ανοιχτή περιοχή δράσης και τρία μεγάλα δωμάτια ως προέκταση. Η ιστορία εξελίσσεται, ως επί το πλείστον, στον κοινό χώρο αλλά σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας η δράση μεταφέρεται στα δωμάτια, ως παράλληλη δράση και για τα 3 δωμάτια. Θέσεις  υπάρχουν σε όλο σχεδόν το χώρο, σε διάφορα σημεία, ενώ οι θεατές  μπορούν, αν το επιθυμούν, να περιπλανηθούν μέσα σε αυτόν η απλώς να μετακινηθούν αλλάζοντας θέση- σχέση με την ιστορία.

Ως εκ τούτου, το Present Time είναι μια παράσταση όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί μέσα στο περιβάλλον της ιστορίας, να επιλέξει τη σχέση του με αυτή, να γίνει, κατά κάποιον τρόπο, μέρος της αλλά ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να τη “δει” πλήρως. Αυτό το στοιχείο, της ελεύθερης επιλογής σε συνδυασμό με την αποσπασματικότητα της οπτικής του θεατή, είναι βασικό στοιχείο της παράστασης και απόλυτα συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του χώρου καθώς το Present Time δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Ugly Duck Studios.

Σκοπός του Urbn Theatr είναι να δημιουργεί νέα πρωτότυπα έργα και παραστάσεις συντονισμένο με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της πραγματικότητας που ζούμε και η παράσταση αυτή είναι ιδιαίτερη πρόκληση για μας και όσον αφορά την ιστορία αλλά και όσον αφορά την παρουσία μας στο Ugly Duck Studios».

Ηλίας Παναγιωτακόπουλος

 

1

 

Present Time

Σύλληψη/ Κείμενο / Σκηνοθεσία: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια: Λαμπαδάριος Παπάς

Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου

Με τους:  William Uden, Rachel Eireann, Ged Petkunas, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Jessica Sampedro, Dan Kemp.